Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), George Niculescu, a anunțat, marți, că lipsa investițiilor în rețelele de energie electrică și gaze naturale este una cronică, însă companiile din sector condiționează aceste investiții de creșterea tarifelor plătite de consumatori.
Anunțul făcut de președintele ANRE
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a prezentat marți studiul „Impactul Economic al Investițiilor în Rețelele de Distribuție de Electricitate și Gaze din România”. Studiul arată că infrastructura de energie (rețelele de electricitate și gaze) din România necesită anual investiții de 1,5 miliarde euro.
„Stimulând aceste investiții, România poate obține un impact economic de până la 10,6 miliarde de euro anual. Este o sumă foarte importantă, în special având în vedere deficitele cu care ne confruntăm în prezent.
Aceste investiții pot crește atractivitatea României pentru investiții în sectoare strategice, vor contribui la alinierea cu strategiile UE și vor crea premisele pentru asigurarea securității energetice a României.”, au transmis companiile, conform hotnews.ro.
Investițiile ar trebui să fie recunoscute în rata de rentabilitate aprobată de ANRE, iar asta ar însemna ca nivelul ratei să crească de la 6,94% pe an la 9%, spun distribuitorii.
Studiul publicat marți de ACUE mai arată că acest lucru va duce va duce la creșterea cu 0,05 bani / kWh tariful de distribuție pentru consumatori, adică cu 5 lei pentru factura la electricitate și 8 lei pentru factura la gaze pentru consumatorii casnici. În ceea ce privește consumatorii non-casnici, aceștia vor plăti cu 0,4% mai mult.
Consumatorii vor să știe de ce tarifele de distribuție a energiei sunt atât de mari
Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) au mai spus că lipsa de investiții în sectorul energetic este cronică, iar studiul ACUE arată că această lipsă s-a acutizat.
„Nimeni nu neagă importanța investițiilor în sectorul energetic, ele sunt esențiale. Însă vorbim de condiționarea unor investiții de o rată de rentabilitate crescută, de la 6,94%, aprobată de ANRE, la circa 9% pe an, cât propun companiile.
Însă cineva trebuie să plătească orice creștere, nu există nimic gratis. Creșterea ratei de rentabilitate va duce la creșterea tarifelor de distribuție.
La noi la ANRE din ce în ce mai des primim solicitări de clarificări din partea marilor consumatori de energie electrică. Cel mai mare producător de automobile din România tocmai s-a plâns de nivelul ridicat al tarifelor de distribuție a energiei în România. Din punctul nostru de vedere, rolul ANRE este de a menține acest echilibru între nevoia de investiții în sectorul energetic și gradul de suportabilitate al clientului final, casnici și non-casnic.”, a punctat președintele ANRE.