Noi reguli pentru țăranii care vând legume și fructe în piețele agroalimentare, a decis ANPC. Este vorba despre etichetarea cât mai clară a produselor comercializate.
Acest lucru este prevăzut într-un ordin aflat în dezbatere publică, elaborat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Administratorii punctelor de desfacere și comercializare a produselor trebuie să se asigure că regulile sunt respectate de către micii producători .
Potrivit ANPC, etichetele afișate de țărani la produsele vândute trebuie să conțină obligatoriu o serie de elemente
Este vorba despre denumirea produsului şi categoria de calitate; specia sau soi, țara de origine; denumire producător / ambalator / expeditor; componentele alergene, calibrul. Dacă este cazul, informațile pot fi afișate și în alte limbi de circulație internațională, obligatoriu fiind în limba română. Laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peștele, ouăle, vinul trebuie să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate. Potrivit ordinului ANPC, acestea trebuie dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă și de depozitare stabilite de producător.
Deoarece este un act normativ aflat în dezbatere publică, propunerile și observațiile pot fi trimise la ANPC, până la 25 mai
Forma finală a ordinului va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea Monitorului Oficial. Decebal Pădure, președintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc, crede că regulile impuse de ANPC sunt corecte, poate ceva mai „drastice” pentru micii producători. El crede că sunt necesare pentru siguranța alimentară. „Sănătatea este importantă. Măsura pentru fructe și legume este corectă, tocmai ca să nu se asocieze imaginea țăranului român cu cei care vând produse contrafăcute, care nu sunt din țara noastră, dar pun eticheta că sunt din România”, a explicat Decebal Pădure, președinte al Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc.
Ionel Arion, președintele Federației PRO AGRO, consideră că a venit timpul unor reguli cât mai precise privind comerțul cu produse alimentare.
„Nu cred că va afecta foarte mult activitatea producătorului. Trebuie să înțelegem că nu mai putem să vindem la colț de stradă în orice mod, ci trebuie să ne aliniem comerțului m
odern, care să ofere siguranță alimentară. Pentru că înainte de orice suntem consumatori. Din păcate, ne confruntăm cu fraudă alimentară și sunt multe produse contrafăcute, cum ar fi mierea. Se comercializează trestie de zahăr din Ucraina sau din Vietnam. E doar un exemplu. Costuri mai mari pentru etichetare, nu cred că presupune. Poate că vor fi unele probleme, dar în mod punctual, nu general. Producătorii au eticheta imprimată. Trebuie doar să conțină aceste infirmații care asigură calitatea și siguranța alimentară”, a menționt Ionel Arion, președintele Federației PRO AGRO.
Citiți și
Zeci de legume și fructe retrase de la vânzare în urma controalelor ANPC