În primele două săptămâni ale lunii iulie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a descoperit încălcări grave în ceea ce priveşte comercializarea apei minerale naturale şi apei de izvor. Ca rezultat, mai mulţi operatori economici au fost sancţionaţi cu amenzi totale de aproximativ 2 milioane lei.
ANPC a sancționat 583 de operatori pentru nereguli în comercializarea apei
ANPC a desfăşurat o amplă operațiune de control în întreaga țară pentru a verifica respectarea legilor privind comercializarea, etichetarea, prezentarea și publicitatea apei minerale naturale și izvor. Această măsură a fost luată după ce au fost semnalate nereguli în industria apei îmbuteliate.
În total, 705 operatori economici (72 distribuitori, 8 producători, 618 magazine şi 7 staţii de distribuţie carburanţi) au fost supuşi unei verificări în ceea ce priveşte comercializarea produselor specifice. Rezultatele au arătat că 583 dintre aceşti operatori au încălcat normele în vigoare.
În plus, a fost efectuată o verificare a aproximativ 1,2 milioane litri de apă minerală naturală şi apă de izvor, rezultând că circa 200.000 litri nu respectau legile actuale.
După constatarea deficiențelor, comisarii au aplicat 427 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 2 milioane de lei și au acordat 220 de avertismente.
ANPC a retras 150.000 litri de apă neconformă și a suspendat vânzarea a 7.500 litri
Inspectorii ANPC au luat măsuri drastice pentru protejarea consumatorilor, oprind definitiv și rechemând de pe piață o cantitate de 150.000 litri de apă minerală naturală și apă de izvor în valoare de 330.000 lei și stopând temporar comercializarea a 7.500 litri până când neconformitățile vor fi remediate.
“Pentru a evita produsele deteriorate, recomandăm consumatorilor să nu achiziționeze produsele ambalate în plastic care sunt expuse la soare și să acorde o atenție deosebită temperaturii la care acestea vor fi depozitate după cumpărare. Este important să le evite pe perioade lungi în mașini sau alte locuri cu temperaturi ridicate, deoarece pot afecta calitatea produselor”, a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC, conform comunicatului de presă.
Potrivit sursei citate, unele dintre cele mai comune abateri sunt: depozitarea produselor în lumina soarelui sau la temperaturi neadecvate cu instrucțiunile producătorului (de exemplu, depozitarea pe paviment în loc de a fi păstrate într-un loc răcoros și uscat) și depozitarea direct pe podea.
ANPC a descoperit nereguli grave în depozitarea și comercializarea apei
Inspectorii ANPC au descoperit că unele spații de depozitare nu erau igienizate corespunzător, prezenta urme de praf și murdărie și expuneau produsele la temperaturi mai mari decât cele recomandate de producător pe etichetă. De asemenea, au fost găsite și ape minerale naturale cu data minimă de valabilitate depășită, care erau comercializate în continuare.
ANPC a descoperit o serie de nereguli în timpul inspecțiilor, inclusiv comercializarea de apă minerală naturală și/sau apă de izvor care nu conținea informațiile necesare (etichete incomplete sau incorecte, lipsa traducerii în limba română pentru produsele importate etc.), vânzarea apei minerale naturale în ambalaje deteriorate sau deformate și absența afișării prețului sau a unității de măsură. De asemenea, au fost semnalate încalcări ale regulilor privind promoțiile și lipsa autorizațiilor de funcționare.