Cine a fost Anouk Aimée

La 16 ani, a jucat în „Îndrăgostiţii din Verona” (1949), adaptarea lui Andre Cayette a filmului „Romeo şi Julieta”. În următoarele două decenii, enigmatica Aimée va juca în peste 40 de filme, făcându-şi un nume în lungmetraje franceze precum drama „Legături primejdioase” (1955) a lui Alexandre Astruc – o sursă de inspiraţie pentru autorii Noului Val francez – şi „Montparnasse 19”, portretul lui Jacques Becker despre pictorul italian Amedeo Modigliani de la începutul secolului XX.

Actrița este recunoscută pentru rolurile sale în filme europene cum ar fi „La Dolce Vita” (1960) și „8 1/2” (1963) de Federico Fellini, „Lola” (1961), de Jacques Demy și „Un bărbat și o femeie” (1966) de Claude Lelouch, film care i-a adus o nominalizare la Oscar. În anii 1960, cariera ei a luat un avânt considerabil, datorită colaborărilor cu regizori renumiți. Aimée a avut și apariții remarcabile în cinematografia americană, lucrând cu regizori precum Sydney Lumet în „Le Rendez-vous” și George Cukor în „Justine”, ambele din 1969.

În 1960, Fellini a distribuit-o pe Aimée în capodopera sa „La Dolce Vita”, în care a jucat rolul bogatei moştenitoare Maddalena, alături de Marcello Mastroianni. Cei doi aveau să lucreze din nou împreună trei ani mai târziu, în clasicul autobiografic al lui Fellini, „8 1/2”, unde ea a interpretat-o pe soţia respinsă a lui Mastroianni, Luisa. (Personajul se baza pe soţia reală a lui Fellini, actriţa Giulietta Masina). Când şi-a amintit de munca sa cu Fellini, într-un interviu pentru Paris Match, Aimée a spus: „Am descoperit râsul şi bucuria de a trăi şi am învăţat să-mi iubesc meseria de actriţă”.

După „8 1/2”, Aimée s-a mutat pentru o perioadă în Italia şi a făcut mai multe filme acolo, inclusiv drama lui Marco Bellocchio, „Salto nel vuoto” (1980), pentru care a primit distincţia pentru cea mai bună actriţă la Cannes. A jucat, de asemenea, în thrillerul psihologic „Întâlnirea” (1969) al lui Lumet, în care a interpretat rolul unei femei suspectată de soţul ei gelos (Omar Sharif) că ar fi o prostituată de lux. Aimée a ajuns la celebritate internaţională după ce a jucat rolul iubitei lui Trintignant – personajele lor erau o văduvă şi un văduv – în filmul de dragoste „Un bărbat şi o femeie” (1966) al lui Lelouch, care a câştigat un premiu Palme d’Or şi două premii Oscar.

Aimée a continuat să lucreze în mod regulat în anii ’90, jucând în alte câteva producţii ale lui Lelouch, în timp ce lucra cu Altman, Bertolucci şi alţi autori precum Angés Varda, Jerzy Skolimowski şi Mika Kaurismaki. În 2002, a primit un premiu Cesar onorific din partea ţării sale de origine.

Anouk Aimée a murit. A fost una dintre cele mai sexy vedete
Actrița Anouk Aimée a murit Foto Glasul Aradului

Impactul profund pe care l-a avut asupra industriei filmului

Actrița a colaborat cu mulți regizori italieni, printre care Dino Risi („Le Succès”), Alessandro Blasini („Le Coq du village”), Sergio Corbucci („Le Jour le plus court”) și Florestano Vancini („Les Saisons de notre amour”). Aceasta și-a demonstrat versatilitatea și talentul în diverse producții internaționale, iar printre țările în care a filmat se numără și România.

Anunțul morții lui Anouk Aimée a fost făcut chiar de către fiica ei, Manuela Papatakis, marți, 18 iunie, pe Instagram: Împreună cu fiica mea Galaad şi cu fiica mea cea mică, Mila, suntem profund îndurerate să anunţăm moartea mamei mele Anouk Aimée. Am fost aproape de ea când s-a stins din viaţă, în această dimineaţă, în casa ei din Paris”Potrivit bfmtv.com, după aflarea teribilei vești, ministrul francez al Justiției, Eric Dupond-Moretti, și-a exprimat profundul regret vizavi de pierderea unei personalități emblematice în cinematografia franceză: „ Anouk Aimée ne-a părăsit. Inima mea este alături de familia ei și de Claude. Ea ne-a făcut să visăm atât de mult, chabadabada…”.

Această declarație reflectă impactul profund pe care l-a avut Aimée asupra publicului și industriei filmului.

Decesul său reprezintă o pierdere uriașă pentru cinematografie, dar moștenirea ei artistică va continua să inspire și să fascineze generațiile viitoare. Aimée rămâne un simbol al eleganței și al talentului în lumea filmului, iar contribuțiile sale remarcabile vor fi amintite și apreciate de iubitorii de cinema din întreaga lume.

Aimée a fost căsătorită de patru ori, în ultimele trei căsătorii avându-i ca parteneri pe regizorul-producător grec Nico Papatakis, cu care are o fiică, Manuella; pe cântăreţul, compozitorul şi actorul francez Pierre Barouh, care a interpretat melodia şi a apărut ca soţul ei decedat în filmul „Un bărbat şi o femeie”; şi, în cele din urmă, între 1970 şi 1978, pe legendarul actor britanic Albert Fi