„Anora” a câştigat trofeul Palme d’Or la Cannes 2024. Filmul regizat de cineastul american Sean Baker trece de la lumea interlopă la vilele de lux ale oligarhilor ruşi şi anunţă o renaştere a cinematografiei independente americane. Reuters descrie pelicula Anora” ca pe o dramă cu umor negru și emoționantă.
“Anora”, filmul regizorului american Sean Baker, a câștigat premiul în detrimentul celorlalte 21 de filme din competiție, inclusiv al unor regizori consacrați precum Francis Ford Coppola și David Cronenberg prezenți în competiția Cannes 2024.
„Anora” a câștigat trofeul Palme d’Or la Cannes 2024
Lungmetrajul „Anora”, regizat de cineastul american Sean Baker, a câştigat trofeul Palme d’Or la cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Filmul „Anora”, care marchează un nou avânt al cinematografiei americane independente, este un thriller ce prezintă povestea tristă dar adeseori amuzantă a unei dansatoare de striptease din New York, care se căsătoreşte dintr-un capriciu cu fiul unui oligarh rus, o decizie care declanşează un val de probleme.
„Anora” continuă o serie de filme ale lui Baker axate pe lucrătorii sexuali, printre care se numără „Red Rocket”, intrat la Cannes în 2021, şi „The Florida Project”, din 2017, cu Willem Dafoe în rolul principal. “Această victorie este dedicată „tuturor lucrătorilor sexuali din trecut, prezent şi viitor”, a spus el în momentul în care a acceptat premiul, mulţumindu-i totodată starului filmului, Mikey Madison, precum şi soţiei şi producătorului său.
Ca nenumărate fantezii de Hollywood, scrie Variety, filmul povestește despre modul în care tinerii din lumi diferite se îndrăgostesc, se întâlnesc cu obstacole imediate și se confruntă cu consecințele – cu excepția faptului că cuplul în acest caz este format dintre o dansatoare exotică din New York și fiul nesăbuit al unui oligarh rus. Cei doi se căsătoresc la Las Vegas, stârnind furia rudelor acestuia din urmă. Filmul ia o întorsătură comică atunci când un trio de mafioți sosește în casa tinerilor proaspăt căsătoriți.
De altfel, însuși regizorul filmului se referă la „Anora” ca la o poveste a Cenușăresei. Sean Baker crede că „toți suntem fascinați” de munca sexuală. Pentru că se întâmplă „chiar sub nasul nostru, indiferent dacă observăm sau nu”.
„Acest film este magnific, plin de umanitate (…) Ne-a frânt inimile”, a declarat preşedinta juriului de la Cannes, cineasta americană Greta Gerwig. „Trebuie să facem filme pentru ca ele să fie lansate în cinematografe”, a declarat regizorul american Sean Baker, care a dedicat filmul său „tuturor lucrătorilor sexuali”.
„Ştiu că voi continua să lupt pentru cinematografie. Trebuie să ne luptăm pentru a face filme care să fie lansate în cinematografe. Lumea trebuie să îşi amintească faptul că vizionarea unui film pe telefonul mobil sau acasă nu este modul în care filmele trebuie să fie vizionate”, a adăugat regizorul american, în vârstă de 53 de ani, potrivit digi24.ro.
🔥 ANORA de SEAN BAKER est la PALME D'OR 2024 ! 🔥
"Je dédie cette Palme aux travailleuses du sexe, passées, présentes et futures."#cannes2024 @Festival_Cannes pic.twitter.com/dqzGW6aA4O
— france.tv cinéma (@francetvcinema) May 25, 2024
Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii” a primit Premiul Queer Palm la festivalul de la Cannes 2024
„Trei kilometri până la capătul lumii”, film regizat de Emanuel Pârvu, a primit sâmbătă Premiul Queer Palm la Festivalul de la Cannes. Premiul, înființat în 2010, recompensează diversitatea.
Premiul i-a fost înmânat regizorului Emanuel Pârvu de către Lukas Dhont care a citit şi motivaţia juriului: „O descompunere dură şi preţioasă a unui sistem al violenţei. Perspectiva sa dezvăluie încet lumea patriarhală în care au crescut personajele noastre în care spaţiul de a exista pe deplin este făcut imposibil de structurile ideilor adânc înrădăcinate. […] În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ţinuţi de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze”.
Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2024
Prezentăm mai jos palmaresul complet al competiţiei oficiale.
Trofeul Palme d’Or: „Anora”, de Sean Baker
Marele Premiu al Juriului: „All We Imagine as Light”, de Payal Kapadia
Premiul Juriului: „Emilia Perez”, de Jacques Audiard
Premiul Special al Juriului: „The Seed of the Sacred Fig”, de Mohammad Rasoulof
Premiul pentru regie: Miguel Gomes („Grand Tour”)
Premiul pentru scenariu: Coralie Fargeat („The Substance”)
Premiul de interpretare feminină: Karla Sofia Gascon, Selena Gomez şi Zoe Saldana („Emilia Perez”)
Premiul de interpretare masculină: Jesse Plemons („Kinds of Kindness”)
Trofeul Camera d’Or: „Armand”, de Halfdan Ullman Tondel
Menţiune specială Camera d’Or: „Mongrel”, de Chiang Wei Liang şi You Qiao Yin
Trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj: „The Man Who Could Not Remain Silent”, de Nebojsa Slijepcevic
Menţiune specială pentru scurtmetraj: „Bad for a Moment”, de Daniel Soares
Palme d’Or onorific: Meryl Streep, Studioul Ghibli şi George Lucas.
Citește și: Filmele româneşti selectate la Festivalul de la Cannes 2024