Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit ieri în termeni elocvenți faptul că fosta primăriță a Sectorului 1, Clotilde Armand, a pierdut procesul intentat de ANI. Magistrații au considerat că fostul edil al Sectorului 1, Clotilde Armand, a ocupat, în afara legii, simultan, funcția de primar și manager într-un proiect cu fonduri europene. Sesizarea cu privire la ilegalitatea comisă de Clotilde Armand a fost făcută, încă din toamna lui 2022, de către Alexandru Pânișoară, presedintele Asociatiei pentru Dreptul Urbanismului, asociatie care in ultimii 5 ani a intreprins in mod constant activitati de watchdog si advocacy la Primaria Sectorului 1.
Totul a plecat de la sesizarea făcută de către Alexandru Pânișoară, presedintele Asociatiei pentru Dreptul Urbanismului, asociatie care in ultimii 5 ani a intreprins in mod constant activitati de watchdog si advocacy la Primaria Sectorului 1 si la Primaria Municipiului Bucuresti. „Aș vrea să aduc în fața Consiliului Local următoarea chestiune care este destul de gravă. Ne amintim că în iunie 2021, Clotilde Armand publica pe pagina de FB că încheia un protocol cu DGA (un fel de DNA mai mic în cadrul MAI) care avea ca obiectiv principal combaterea anticorupției, incompatinilitățile și conflictele de interese. Acest protocol chiar are și un buget alocat de 380 mii de lei. Problema care se ridică este că, deși am sesizat anterior – și o să le reamintesc – situațiile de incompatibilitate și conflictele de interes, nimeni nu a luat nici o măsură cu ărivire la acestea. Iar mai nou a apărut o nouă stare de incompatibilitate care este mai gravă decât toate celelalte de mai înainte. Colac peste pupăză, doamna Clotilde Armand s-a numit manager într-un proiect finanțat cu fonduri europene. Deși am sesizat de nenumărate ori ANI care nu răspunde și nu face absolut nimic, totuși mi-a parvenit un punct de vedere al acesteia (instituția ANI, n.r.) care spune așa : „Din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, exercitarea funcției de primar și a celei de manager de proiect în cadrul unității administrativ teritoriale în care își desfășoară activitatea de ales local generează o situație de incompatibilitate. Deci, doamna Clotilde Armand este atât primar al Sectorului 1 cât și – numită de sine – manager în cadrul acestui proiect finanțat prin fonduri europene. Inclusiv Ministerul Muncii face asemenea apreciere considerând că o asemenea situație constituie un conflict de interese și o stare de incompatibilitate. Așteptăm să vedem dacă ANI i-a măsurile legale”, a afirmat în ședința Consiliului Local Sector 1 din data de 19.09.2020 Alexandru Pânișoară.
ANI a confirmat în februarie 2023 situația de incompatibilitate în care se afla primărița Clotilde Armand
Reacția ANI față de incompatibilitatea semnalată de Pânișoară a venit câteva luni mai târziu, în februarie 2023, când ANI a emis un raport de evaluare în care confirma situația de incompatibilitate în care se afla primărița Clotilde Armand. Din acest moment începe bâlciul judecății. Prinsă cu mâța în sac, Clotilde Armand contestă raportul de evaluare al ANI, care reținea conflictul de interese. „Clotilde a incercat tot felul de artificii procedurale ca să tergiverseze judecarea cauzei. S-a mers până acolo încât a fost depusă o cerere de intervenție accesorie în sustinerea poziției procesuale a Clotildei Armand din partea Asociatiei Salvați Bucureștiul, deși USB nu mai exista după formarea USR”, a mărturisit pentru Oficiul de știri, Alexandru Dumitrescu, avocatul asociatiei ADU si membru al echipei de watchdog și advocacy, activități pe care această asociație le desfășoară pe lângă Primăria Sector 1 și Primăria Municipiului București. În cele din urmă, primărița Clotilde Armand a pierdut procesul și la Curtea de Apel Bucuresti. Ultima ei cale de atac a fost Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție care s-a pronunțat miercuri, 11 decembrie 2024, și ea în cazul de incompatibilitatea al fostului edil Clotilde Armand.
După fotoliul de primar, Clotilde Armand îl poate pierde și pe cel de senator
După ce a ratat un al doilea mandat consecutiv de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand a reușit, în urma scrutinului din 1 decembrie, să își adjudece din postura primului candidat pe lista USR un mandat de senator. Decizia de acum a magistraților în procesul ei cu ANI, o poate deposeda de statutul cucerit în urma alegerilor parlamentare. Clotilde Armand riscă să piardă mandatul de senator.
Comisia parlamentară, hopul validării statutului de senator al lui Clotilde Armand
Pentru validarea mandatelor noilor parlamentari este imperios necesar, potrivit legii, ca cele două camere – Senatul și Camera Deputaților – să aleagă, în prima lor şedinţă, o comisie compusă din 30 de deputaţi, care va delibera în privința validării candidatului. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, acesta fiind motivul principal pentru care Clotilde Armand riscă să rămână fără scaunul de senator, deși a câștigat alegerile pe listele USR. Legea prevede ca, în cel mult 4 zile de la constituirea sa, Comisia de validare să întocmească un raport în care vor fi nominalizaţi parlamentarii pentru care se propune validarea, invalidarea sau, după caz, amânarea validării mandatelor, cu motivarea pe scurt a propunerilor de invalidare sau de amânare.
CITEȘTE ȘI: Clotilde Armand pierde procesul cu ANI. Ce se întâmplă cu mandatul ei de senator