România este hotărâtă să contribuie la dezvoltarea şi consolidarea regiunii în cadrul NATO, prin creşterea prezenţei aliate în Marea Neagră şi sporirea mobilităţii. Aceste măsuri au fost discutate marţi de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, împreună cu ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
Tîlvăr a subliniat importanța protecției regiunii Mării Negre, în special în contextul actual al securității, cu sprijinul constant al României. Acest mesaj a fost transmis de MApN.
Importanța Mării Negre în agenda securității euro-atlantice
Conform sursei citate, agendele ambilor oficiali au inclus elemente de interes derivate din Summitul NATO de la Washington, precum si situatia actuala a securitatii.
La întâlnire s-a subliniat din nou importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea întregului spațiu euro-atlantic și necesitatea de a continua o abordare unitară și coerentă în gestionarea situațiilor de securitate, în conformitate cu angajamentele luate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

România reafirmă sprijinul pentru Ucraina și consolidarea securității regionale în contextul conflictului cu Rusia
Într-o declarație a Ministerului Apărării Naționale, s-a prezentat evaluarea României privind securitatea regională din perspectiva conflictului armat rus în Ucraina. Se evidențiază sprijinul nostru necondiționat pentru Ucraina și hotărârea noastră de a continua furnizarea de ajutor în mai multe domenii. MApN a emis un comunicat cu detalii despre această întâlnire.
“La Summit-ul NATO de la Washington, am subliniat din nou angajamentul nostru ferm de a sprijini Ucraina în faţa agresiunii fără pretext și nejustificate a Rusiei. Prin implicarea noastră, dorim să contribuim la întărirea capacității lor de apărare și să arătăm solidaritate cu poporul ucrainean. Este esențial ca toți aliații să se unească pentru a susține pacea și stabilitatea în regiune, iar decizia lor la Summit este un semnal puternic în acest sens”, a declarat Angel Tîlvăr.
Parteneriatul cu Statele Unite este o prioritate pentru consolidarea securităţii pe Flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. De aceea, ne-am reafirmat angajamentul comun de a dezvolta relaţiile bilaterale în plan strategic. Acest parteneriat solid este un element esenţial al poziţionării noastre de descurajare şi apărare în cadrul NATO.
CITIȚI ȘI: Tribunalul București: Frații Tate rămân în România