„Sunt absolut încântat să mă întorc în România! Căldura şi aprecierea publicului român nu încetează niciodată să mă uimească”, a transmis celebrul violonist și dirijor André Rieu, care se pregătește să vină iar în țara noastră.
„Abia aştept să împărtăşesc noul meu spectacol cu toţi fanii mei. Vă aştept cu drag, la Cluj, să creem împreună cele mai frumoase amintiri!”, a mai adăugar Rieu, care va concerta la Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca, în 13 şi 14 noiembrie 2025. Biletele vor fi puse în vânzare începând de joi, 21 noiembrie 2024, ora 12.00, după cum au transmis organizatorii.
Spectatorii concertelor din Cluj vor beneficia de două seri, cu un program muzical variat alcătuit din piese clasice atemporale, arii de operă şi operetă, muzică de film, melodii pop şi, desigur, nelipsitele valsuri romantice, interpretate în stilul unic al maestrului André Rieu alături de cea mai mare orchestră privată din lume, Johann Strauss Orchestra, potrivit aceleiași surse.
André Rieu, căruia i se mai spune și regele valsului, va fi pe scenă alături de cei 60 de membri ai orchestrei sale, dar şi de numeroşi solişti internaţionali.
A inițiat o renaștere globală a valsului
În anii 2015 şi 2016, artistul a susţinut nouă concerte sold-out, în Piaţa Constituţiei din Capitală, cu peste 110.000 de spectatori, iar în 2019 şi 2023, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca a fost sold-out de nouă ori, cu peste 72.000 de spectatori.
André Rieu, Regele Valsului, este unul dintre cei mai de succes artiști ai interpretării clasice de astăzi, notează Classic FM. Violonistul olandez, care prezintă cele mai elaborate piese de vals din lume, este creditat că a inițiat o renaștere globală a valsului, inspirând fanii din întreaga lume cu muzica sa.
Astăzi, el este unul dintre cei mai mari artiști solo „de turneu” din lume, fiind ocazional peste vânzările înregistrate de AC/DC, Bruce Springsteen și chiar Coldplay cu spectacolele lor.
André Léon Marie Nicolas Rieu s-a născut la 1 octombrie 1949 la Maastricht, Olanda. Rieu s-a născut ca al treilea dintre cei șase copii ai familiei. Tatăl său, Andries Antonie Rieu, a fost dirijorul Orchestrei Simfonice din Maastricht. Tânărul André a arătat o mulțime de promisiuni muzicale, abordând studiul viorii de la vârsta de cinci ani. Cu timpul, el a învățat să vorbească șase limbi: olandeză, engleză, germană, franceză, italiană și spaniolă.
Este căsătorit cu Marjorie Rieu, de 47 de ani. Marjorie a predat limbi străine și a compus propria muzică. Ea apare rar în public cu André și a spus odată într-un interviu că „nu vrea să fie definită de soțul ei”.
André Rieu locuiește într-un castel
Rieu locuiește cu soția sa, Marjorie, într-un castel construit în 1492 în orașul său natal, Maastricht, din Țările de Jos. Solisul a vizitat castelul pentru lecțiile de pian din copilărie și a visat că într-o zi îl va umple cu candelabre și picturi și va locui în el. Acest vis este acum realitate, iar vedeta își susține interviurile și își primește oaspeții la Castelul „de Torentjes”. El a acordat Classic FM acces exclusivist la castelul său din Maastricht în 2014 – vezi toate fotografiile aici.
„Concertele mele sunt despre bucurie și dragoste!”, a spus la un moment dat Rieu despre celebrele sale concerte din întreaga lume. Care sunt producții enorme ce implică, adesea, un cadru în aer liber, un public numeros și soliști alături de Orchestra Johann Strauss.
Multe dintre concertele lui Rieu sunt filmate pentru fluxuri cinematografice și lansări pe DVD, iar spectacolele devin adesea virale după aceea, cu milioane de vizualizări pe YouTube.
„Oamenii mă întreabă adesea „cum îți alegi programul?” – răspunsul este: cu inima. Îl iubesc pe Johann Strauss, dar sunt și fascinat de Andrew Lloyd Webber sau Bruce Springsteen”, adaugăt el. „Ar trebui să încetăm să ne limităm cu categorii și limite – nu doar în ceea ce privește muzica, ci și în viața noastră în general”. Cea mai mare realizare a lui André Rieu este, fără îndoială, Johann Strauss Orchestra, cea mai mare orchestră privată din lume, deținută și finanțată complet de el. El a fondat ansamblul în 1987, iar cei 12 membri inițiali au susținut primul său concert la 1 ianuarie 1988. Începând cu 2020, Johann Strauss Orchestra are 50 până la 60 de membri și efectuează turnee în Europa, Australia, America de Nord și de Sud și Japonia.
Rieu însuși cântă întotdeauna solo în fața orchestrei, dirijând și cântând la vioara Stradivarius din 1667.
Citiți și: Concertul de Anul Nou care nu e la Viena, ci în România