Agenți din Secret Service – Serviciul Secret al SUA – au ajuns în România pentru o anchetă internațională. În vizor sunt două grupări infracționale formate din români și bulgari. Membrii grupărilor sunt acuzați că au furat peste un milion de dolari.
Specializate în infracțiuni informatice și spălare a banilor, două grupări infracționale formate din români și bulgari au fost descoperite de agenți din Secret Service. Atât în România cât și în SUA au avut loc percheziții. Zece percheziții au avut loc în județul Iași iar alte trei în California, SUA. Secret Service, DIICOT și Poliția Română au descoperit adevărate comori ascunse de infractori.
Anchetă Secret Service în România
O amplă anchetă a Secret Sevice în România a fost demarată în cadrul unei acțiuni de cooperare judiciară internațională în materie penală. O acțiune organizată sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galați și a unui procuror federal din cadrul Southern District of California – Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii – SUA. Au acționat ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, agenți speciali din cadrul Homeland Security Investigations – Biroul București, Biroul Los Angeles și Biroul San Diego și agenți speciali ai Serviciului Secret al Statelor Unite ale Americii – Secret Service – Biroul București și Biroul San Diego și polițiști ai Los Angeles County Sheriff’s Department. Concret, zeci de agenți americani și români au fost mobilizați în România și SUA pentru destructurarea a două grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea de infracțiuni informatice și spălare a banilor.
Ce caută agenții secreți americani
Anchetă Secret Service în România. DIICOT explică că, printr-o planificare și coordonare în timp real a activităților operative, la data de 05.09.2024 autoritățile judiciare române au procedat la efectuarea unui număr de 10 percheziții domiciliare. În România, percheziții au avut loc pe raza județului Iași. În același timp, autoritățile judiciare americane au efectuat un număr 3 percheziții domiciliare în statul California. Percheziții din România și SUA au vizat destructurarea grupării infracționale organizate, specializată în comiterea de infracțiuni informatice.
Furturi de peste un milion de dolari
Din materialul probator administrat de Secret Service și DIICOT a rezultat că, în cursul anului 2021, pe teritoriul statului California s-a constituit o structură infracțională organizată, formată din cetățeni români și bulgari, care a acționat până în luna septembrie 2024. Membrii acesteia au procurat și utilizat echipamente destinate copierii și clonării datelor inscripționate pe cardurile bancare. Astfel, în perioada 2021-2024, prin utilizarea unor metode specifice de skimming, au copiat și compromis date ale cardurilor bancare aparținând unor rezidenți americani (utilizate în momentele efectuării de plăți prin sisteme POS și/sau cel al efectuării tranzacțiilor la dispozitivele de tip ATM). Ulterior, infractorii au procedat la efectuarea de retrageri de numerar în cuantum de peste un milion de USD.
Case în SUA și Mexic. Cum se făcea transferul banilor în România
O parte din sumele rezultate din activitățile infracționale au fost utilizate de membri structurii de criminalitate organizată în vederea achiziționării de imobile și bunuri de valoare atât în SUA cât și în Mexic. O altă parte a banilor obținuți prin săvârșirea infracțiunilor a fost trimisă în România prin utilizarea sistemelor de transfer monetar. Pentru transfer au fost utilizate inclusiv documente false de identitate. O altă metodă de transfer a fost sau prin intermediul firmelor de coletărie, banii fiind disimulați în bunuri de larg consum.
Sechestru pe averi din România și SUA
Pe teritoriul României, membrii grupării infracționale organizate specializată în spălarea banilor au preluat, prin persoane interpuse, sumele de bani pentru a fi investite. În urma acestor percheziții efectuate pe teritoriul României au fost identificate și ridicate, în numerar, sumele de 202.090 euro și 192.400 USD. Asupra acestora cât și a două imobile situate în municipiul Iași și orașul Podu Iloaiei s-a dispus la data de 06.05.2024 instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați. De asemenea, în cursul perchezițiilor efectuate pe teritoriul statului California a fost identificată și ridicată, în numerar, suma totală de 550.000 USD și bijuterii în valoare de 38.000 USD.
Anchetă Secret Service în România. Ce a decis DIICOT
După această anchetă a Secret Service și percheziții, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galați au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față 3 inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile. Pe teritoriul SUA au fost dispuse măsuri preventive față de membrii structurii infracționale organizate investigate de autoritățile judiciare americane. Acțiunea din România a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Iași. Și în acest caz, suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
CITIȚI ȘI: Șefa Secret Service admite: „Cel mai semnificativ eșec”