Un conflict mocnit între sindicate de la CFR Călători a condus la ancheta care vizează 35 de persoane. Surse din Ministerul Transporturilor au dezvăluit, pentru Oficiul de stiri, care este miza acestui scandal: diurna pentru deplasările în străinătate.
Cele 39 de percheziții efectuate, marți dimineața, de polițiștii de la Serviciul Regional de Poliție Transporturi (SRPT) București a condus la audierea a 35 de persoane, în marea lor majoritate controlori de tren. Ce nu se știe despre miza din această anchetă este faptul că în cadrul CFR Călători, aflat sub tutela Ministerului Transporturilor, exista un conflict mocnit între controlori care făceau parte din sindicate diferite. Cei mai puțini erau nemulțumiți de faptul că ceilalți plecau mai des în străinătate, cu trenurile internaționale. Astfel, au făcut plângeri la Ministerul Transporturilor care a sesizat SRPT.
Ancheta de la CFR Călători
Astfel, a fost declanșată o anchetă coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Au avut loc cele 39 de percheziții în Bucureşti şi în 7 judeţe, inclusiv la sediul sediul CFR Călători, într-un dosar de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune.
Interesant este, însă, faptul că majoritatea celor 35 de persoane aduse la sediul SRPT au fost audiați în calitate de martori. „Odată începută cercetarea penală, controlul judiciar conduce la interdicția de a părăsi țara și, astfel, cei din dosar nu mai fac voiaje afară. Deci nu mai pot încasa diurna. Asta este miza supremă”, a declarat, pentru Oficiul de stiri, surse apropiate anchetei.

Miza scandalului: diurna pentru străinătate
Aceleași surse au dezvăluit, pentru Oficiul de stiri, că „80% dintre biletele blocate (de controlori în special în vagoanele de dormit n.a.) au fost vândute de cei în cauză la trenurile pentru care s-a făcut blocarea, la prețul corect aducând încasări la societate. Restul de 20 % nu au mai avut clienți și au rămas nevândute”. Concret, pentru diurna deplasărilor în străinătate, în jur de 45 de euro pe zi, a izbucnit scandalul care a condus la Ancheta de la CFR Călători.
Vizați în această anchetă ar fi și directorul Comercial al CFR Călători, Sorin Preda, și șeful Serviciului Vagoane Speciale (vagoane de dormit, vagoane cușetă și vagoane restaurant-bar), Doru Bărbuș. De precizat faptul că acest serviciu a fost condus anterior de Sorin Preda. „Cei doi au calitatea de martor”, susțin sursele Oficiul de stiri.

Ancheta ar putea fi preluată de DIICOT
Acuzațiile formulate în acest dosar, abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune, ar fi de competența DIICOT, au dezvăluit surse judiciare. „Nu este exclus ca speța să fie declinată către DIICOT. Însă, probele sunt subțiri. Percheziții informatice la o tabletă și un telefon…”, a precizat aceeași sursă. Despre modul în care însoțitorii de tren blocau anumite locuri în vagoane, sursa Oficiul de stiri a explicat: „Controlorii pot rezerva anumite locuri prin aplicația pe care o au în tablet din dotare în funcție de solicitări. Pot fi parlamentari printre clienți, sau oameni care călătoresc frecvent pe anumite rute. Asta nu înseamnă că nu le încasa banii. Banii tot la CFR ajungeau și le elibera bilete în tren”.
Ancheta de la CFR Călători
Legat de ancheta de la CFR Călători, Poliția Română a transmis că, „în perioada 2022 – 2023, mai mulți angajați CFR Călători, folosindu-se de tabletele repartizate nominal de către angajator, au accesat bazele de date ale instituției, în afara orelor de program, dar și în timpul programului de lucru, depășindu-și, astfel, limitele autorizării, după care au rezervat mai multe locuri în vagoanele pe care le deserveau, dar și în vagoane pe care nu le deserveau, conform planificării în serviciu, blocând, astfel, în bazele de date ale CFR, spre vânzare locurile respective. Prin această acțiune, a fost afectată posibilitatea emiterii biletelor de călătorie prin celelalte canale de vânzare ale CFR (case de bilete, automate kiosk și online).”.
Totodată, precizează Poliția Română, „în perioada 2022 – 2023, mai mulți angajați ai Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători”, (însoțitori de vagoane speciale de dormit și cușetă), în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au introdus în fals, în aplicația XSell Mobile datele de identificare ale unor elevi, care potrivit legii beneficiau de gratuitate la călătoria cu trenul pe teritoriul României, biletele emise nefiind utilizate de aceste persoane, ci de persoane necunoscute, care nu achitau tariful corespunzător biletului de călătorie”.
„Ulterior acestor acțiuni, au pus la dispoziție situațiile lunare cu numărul de elevi care ar fi circulat cu trenul, ocazie cu care au determinat funcționarii publici din cadrul SNTFC CFR Călători S.A., să inducă în eroare Autoritatea pentru Reformă Feroviară, prin prezentarea ca adevărată a unor aspecte mincinoase, respectiv a faptului că persoane din categoria elevilor, au beneficiat de gratuitate la călătoria cu trenul, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv a deconturilor întocmite de către angajații SNTFC CFR Călători, în baza situațiilor centralizatoare privind călătoriile cu trenul ale persoanelor care beneficiază de gratuitate conform legii, în scopul de a obține contravaloarea tichetelor de călătorie, prin aceasta cauzând o pagubă în sarcina Ministerului Transporturilor” arată Poliția Română.
CITIȚI ȘI: Percheziții la CFR Călători: Sorin Preda, directorul CFR, printre cei vizați