Este de necrezut modul în care s-a făcut ancheta la CFR Călători. Oameni chemați la ședință, întorși din drum pentru percheziții. Tribunalul București confirmă dezvăluirile Oficiul de stiri. Mărturii în exclusivitate.
Ancheta de la CFR Călători în urma căruia au fost cercetate 35 de persoane se îndreaptă spre un deznodământ care confirmă dezvăluirile Oficiul de stiri. Judecătorii de la Tribunalul București au decis, deja, să îi lase pe unii dintre cei 21 de însoțitori de vagoane de dormit, puși, inițial, sub control judiciar, să se întoarcă la muncă. Asta pentru că ancheta făcută „pe genunchi” de polițiștii de la Secția Regională de Poliție Transporturi (SRPT) București a omis sau a neglijat aspecte importante.
Ancheta de la CFR Călători
Așa cum a dezvăluit Oficiul de stiri, ancheta de la CFR Călători a fost demarată în urma unui conflict mocnit între sindicate. Miza: diurna pentru cei care pleacă în străinătate. Angajați de la CFR au devăluit că, în ziua în care au avut loc perchezițiile erau convocați, oficial, la sediul CFR Călători. Nici nu se gândeau că vor bate la ușa lor mascații. Unii dintre cei convocați, din provincie, au fost întorși din drum, după ce rude sau vecini i-au sunat că sunt polițiști la ușă. „Toți au fost chemați la sediu, la ora 12.00, pentru ca organele de poliție să le ia tabletele puse la dispoziție de instituție. Nu înțelegeau de ce a mai fost nevoie de percheziții atât timp cât puteau să se prezinte în urma unei citații și, mai mult, pentru a preda o tabletă care nu are memorie și nu înmagazinează date. Practic, această tabletă transmite către serverul central date pentru rezervarea biletelor de tren”, a dezvăluit, pentru Oficiul de stiri, unul dintre angajații CFR.
Fals informatic, în formă continuată, un act material. Adică pentru un act material a fost pus sub acuzare pentru fals informaticsub formă continuată
Acuzații demontate pas cu pas
În comunicatul transmis, oficial, de Poliția Română se arată că „în perioada 2022 – 2023, mai mulți angajați ai Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători”, (însoțitori de vagoane speciale de dormit și cușetă), în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au introdus în fals, în aplicația XSell Mobile datele de identificare ale unor elevi, care potrivit legii beneficiau de gratuitate la călătoria cu trenul pe teritoriul României, biletele emise nefiind utilizate de aceste persoane, ci de persoane necunoscute, care nu achitau tariful corespunzător biletului de călătorie”. Pentru Oficiul de stiri, angajați CFR au explicat că, pentru un elev minor se poate rezerva un bilet, numai că este însoțit de un părinte sau rudă care plătește biletul întreg. Cu alte cuvinte, dacă se face o rezervare pentru copil, trebuie să fie însoțit de un adult iar banii încasați se duc la CFR Călători.
Anchetă superficială
Au fost aduse acuzații de fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, acest dosar de la CFR Călători. Angajații CFR Călători chestionați de Oficiul de stiri au explicat: „Fiecare însoțitor de tren, nu controlor cum au spus anchetatorii, meserii diferite în nomenclator, are în dotare o tabletă. Pe acea tabletă se face rezervarea. Dacă nu are semnal într-o anumită zonă de pe traseu și nu s-a transmis informația în timp util către centrală, însoțitorul de tren (ne referim aici la cei care sunt pe vagoanele de dormit n.a.) trebuie să reprogrameze manual acea rezervare. Numai că, până în 2024, nu era pus la punct softul care asigura transmiterea de date. Abia anul trecut s-a rezolvat. În plus, li se cerea însoțitorilor de tren să comunice le dispecerat eventuala schimbare a locului rezervat. Or, acești oameni trebuia să sune de pe telefoanele personale? Că nu aveau telefoane de serviciu.”.
Atac la conducerea CFR Călători. Fals sau neglijență?
Ancheta de la CFR Călători. Prin decizia judecătorilor, Tribunalul București confirmă dezvăluirile Oficiul de stiri. Această anchetă, superficial făcută, în opinia angajaților, ar viza conducerea CFR Călători. La dosarul CFR Călători a fost depusă mărturia unei unei eleve din care reiese că, în anul 2023, nu a călătorit cu trenul. Asta în condițiile în care anchetatorii știau că biletul fusese emis în anul 2022. Acest fapt a condus la punerea sub acuzare și inculparea unui angajat CFR, pentru o faptă pe care nu a comis-o. Este vorba despre debutul acestei anchete care a condus la perchezițiile efectuate pe 25 martie 2025, de „Buna Vestire”. Problema este că eleva circulase pe un traseu CFR, dar cu un an înaine. Iar, la dosar, s-a înregistrat un bilet emis în 2022. „Noi considerăm că este un dosar făcut la comandă. Pe de o parte pentru a elimina din schema de lucru cei mai buni oameni, care, efectiv își făceau treaba, din cauza acelei diurne de 45 de euro pe zi, pentru deplasările în străinătate. Pe de altă parte, ancheta încearcă să lovească în actuala conducere a CFR Călători.”, au dezvăluit angajați ai CFR, pentru Oficiul de stiri.
CITIȚI ȘI: Ancheta de la CFR Călători. Miza scandalului: diurna pentru străinătate. Exclusiv