Baclava, cataif și kebaburi, dervișii rotitori, spectacole de magie și multe altele. Toate acestea sunt la Anatolian Food Fest, care în principal desfășoară bucătăria turcească și aromele sale în mijlocul Bucureștiului.
Bucătăria turcească și-a deschis larg portile pentru români, timp de două zile, chiar în mijlocul Bucureștiului. În standurile cu bunătăți prepară mâncarea, foarte mulți profesori, dar și medici ori oameni de afaceri. Cu toții fac parte din comunitatea turcească din țara noastră. Prin festivalurile culinare au strâns bani pentru campanii umanitare, în urma cărora, în ultimii 12 ani, au fost ajutați peste 50.000 de oameni din țara noastră, după cum a remarcat TVR.
Cei care au trecut pragul Anatolian Food Fest s-au putut delecta cu gozleme, kebab, lahmacun sau un delicios cataif. Sute de bucureșteni au venit să asiste, în primul rând, la cum se prepară bunătățile în fața lor, iar apoi să le și deguste. În schimb, baclavalele sunt aduse direct din Turcia. Festivalul turcesc e deschis până duminică seară, pe Șoseaua Kiseleff din Capitală.

Bucătăria turcească – explozie de gusturi și culoare
În spatele exploziei de gusturi și culoare este povestea comunității turce din România, a oamenilor cărora țara noastră le-a devenit și casă. „Chiar daca eu sunt străin aici, copiii mei sunt născuți aici. Pentru ei acasă este România. Și România e a doua țară a mea”, a spus Kyul Hamdi, profesor de Limba şi Literatura Turcă, pentru sursa menționată.
„Anatolian Food Fest nu este doar o sărbătoare a gusturilor delicioase ale bucătăriei anatoliene, ci și un prilej de a aduce comunitățile împreună. Prin intermediul acestui festival, ne propunem să îmbogățim cunoștințele culturale și să promovăm diversitatea, consolidând astfel legăturile dintre cele două popoare. Cu fiecare ediție, Anatolian Food Fest devine nu doar o experiență culinară, ci și un manifest al unității și înțelegerii dintre culturi.”, spun reprezentanții Anatolian.
Festivalul caritabil Anatolian Food Fest a debutat în anul 2012, organizat de Fundația Tuna în parteneriat cu Lumina Instituții de învatamant si Asociația pentru Dialog si Valori Universale, în aproximativ 6 ediții în fiecare an.
Incursiune în bucătăria turcească
Dacă nu știați, bucătarii de la curtea sultanilor sunt cei care au perfecționat, de-a lungul timpului, anumite reţete ale unor mâncăruri turcești consacrate. Bucătăria turcească este renumită încă din vremea Imperiului Otoman, care a avut o perioadă de vârf în perioada 1453 – 1650. Acesta a fost momentul în care arta culinară a turcilor a avut cea mai mare influenţă în lume, în special în Estul Europei şi în Orientul Mijlociut . Foarte multe reţete se regăsesc, astfel, în aceste zone: salate cu iaurt, peşte în ulei de măsline, legume umplute, deserturi cu sirop și multe altele.
Chiar dacă bucătăria occidentală s-a dovedit a fi în expansiune, plus apariţia curentului fast food, Turcia şi-a păstrat obiceiurile culinare. Și a apărut un fenomen: bucătăria turcă s-a extins în lumea occidentală, datorită restaurantelor cu specific turcesc.
Turcia are avantajul unui climat benefic, care îi permite să se bucure de culturi de ceai în zona de nord, de ardei iute şi pepene galben în sud. Deschiderea la mare (Marmara, Neagră, Egee, Mediterană) înseamnă, pentru arta culinară, preparate de peşte şi fructe de mare. Viţa de vie este celebră pentru un anumit soi de struguri galbeni, sultana. În oraşele din sudul ţării se obişnuieşte să se planteze viţă de vie pe balcon. Peisajele sunt bogate în măslini şi fistic. În ce priveşte carnea, mielul şi puiul sunt preferate. Interzis în Islam, porcul lipseşte.

Cina cu aperitive, numite mezze
Arta culinară a Turciei are multe specialităţi. Meniul este adesea completat cu nuci, brânză, miere, condimente. Orezul, zahărul, dulciurile au venit din Persia. Kebabul reprezintă o moştenire a nomazilor, la fel şi lipia. Iaurtul (cuvânt turcesc) este poate alimentul cu cea mai mare influenţă în bucătăria lumii. Producţia de ulei de măsline are o vechime de mii de ani. Cele mai apreciate condimente sunt pătrunjelul, menta, mărarul, chimenul, usturoiul. Iaurtul este folosit frecvent. Foarte des, peste mâncare se presară bucăţi de ardei roşu, iute, semi-uscat, numit “pul biber”.
În bucătăria turcească un loc aparte îl ocupă specialităţile cu ulei de măsline (cu roşii sau ardei), servite la temperatura camerei, numite “zeytinagli”.
Prima masă a zilei o reprezintă micul dejun. Cel mai adesea, acesta este pe bază de roşii proaspete, brânză, măsline negre, pâine cu miere şi condimente, ouă. Prânzul include de obicei pilaf, pui cu ardei şi vinete, peşte proaspăt la grătar, cu lămâie. O reţetă cu miel grill condimentat, numită prizolla, este foarte populară. La fel şi sucuk, un cârnat foarte condimentat, şi pastirma, carne uscată la soare, condimentată cu chimen, asemănătoare cu pastrama, potrivit jurnalulph.ro. Pentru dejun, dar şi pentru cină, sunt alese supele. Cina începe cu aperitive, numite mezze: piure de vinete, salate cu ingrediente tăiate foarte mărunt, paste, murături, macrou umplut cu orez, sardine rulate în foi de vită sau “kofte”.
Bucătăria turcească, împletire între modern şi tradiţie
La desert, se servesc fructe proaspete sau pepene galben. Să nu omitem faimoasele dulciuri turcești, plus cafeaua – turcii sunt renumiţi pentru arta preparării cafelei încă din timpul Imperiului Otoman. Ceainăriile sunt renumite la sate, în timp ce la oraşe s-au extins foarte mult localurile unde se serveşte cafea. Printre multe altele, mai aflați că raki, o băutură din anason, este băutura oficială a Turciei.
Arta culinară la turci reprezintă o împletire între modern şi tradiţie, marcată de influenţe ale hitiţilor, persanilor, grecilor şi romanilor.
După cum evidenția Historia, „când vorbim despre cultura gastronomică otomană vorbim despre cultura gastronomică a mai multor popoare și mai multor state reunite într-un singur ansamblu nutrițional divers și totodată strâns legat, ce reprezintă principiul multicultural înglobat de un stat care își asumă aceleași valori intrinsec”.
Citiți și: Începe Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”. Programul evenimentului