Turcia se va confrunta cu o perioadă îndelungată de volatilitate pentru lira turcească și rezervele valutare. Banca centrală are deja cheltuieli de 12 miliarde de dolari pentru a susține moneda, în contextul celor mai mari proteste din ultimul deceniu, declanșate după arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, considerat principalul rival politic al președintelui Recep Tayyip Erdogan, informează CNBC.
Lira turcească și rezervele valutare ale Turciei vor traversa o perioadă extinsă de volatilitate
Analiștii avertizează că lira turcească și rezervele valutare ale țării vor continua să fie supuse unei perioade prelungite de volatilitate, acestea fiind deja foarte solicitate.
Conform Financial Times, banca centrală a cheltuit 12 miliarde de dolari din rezervele valutare doar săptămâna trecută pentru a sprijini moneda, după ce aceasta a atins un minim istoric, depășind pragul de 40 de lire pentru un dolar.
După anunțul privind arestarea lui Imamoglu, piețele financiare din Turcia au avut o reacție puternică, iar autoritățile au impus duminică o interdicție asupra vânzărilor în lipsă (short selling) și au relaxat regulile privind răscumpărarea de acțiuni, în încercarea de a susține bursa.
Autoritățile turce au anunțat luni, 24 martie, că peste 1.100 de persoane au fost arestate în urma demonstrațiilor care au început pe 19 martie.

„Protestele marchează cea mai semnificativă şi extinsă reacţie publică din ultimii peste zece ani, ceea ce face ca evoluţia evenimentelor să fie greu de anticipat. Este clar încă de pe acum că incertitudinea politică este departe de a se fi încheiat. Agenda politică a preşedintelui Erdogan a provocat din nou daune serioase perspectivelor economice ale Turciei”, a declarat Wolfango Piccoli, co-preşedinte al firmei de consultanţă Teneo.
Arestarea lui Imamoglu
Imamoglu a fost arestat sub acuzații de corupție, cu doar câteva zile înainte de a fi desemnat oficial candidatul opoziției pentru funcția de președinte. Atât el, cât și susținătorii săi, resping aceste acuzații, considerându-le a fi motivate politic.
Între timp, guvernul lui Erdogan intensifică represiunile împotriva opoziției. După arestarea lui Imamoglu, au fost impuse restricții de circulație în Istanbul, au fost închise poduri și a fost limitat accesul la internet. De asemenea, presa de stat turcă a evitat să raporteze despre protestele care au avut loc.

„Turcia se apropie de un punct fără întoarcere. Reacţia oamenilor la ceea ce se întâmplă din 18 martie încoace va determina soarta viitorului ţării. Niciun lider, fie el democratic sau nu, nu poate reduce la tăcere voinţa poporului, mai devreme sau mai târziu”, a declarat pentru CNBC economistul independent Arda Tunca, din Istanbul.