Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a luat în colimator proprietarii de apartamente care își închiriază locuințele în regim hotelier, dar care omit să declare și încasările.
Datele furnizate de ANAF indică faptul că până în prezent au fost controlate la nivel național aproximativ 500 de persoane. Specialiștii în turism susțin că ar fi vorba de mii de apartamente închiriate ilegal.
Poprietarii apartamentelor, luați la rost de ANAF
Asta în condițiile în care, legislația în vigoare îi obligă pe proprietarii să obțină un atestat/certificat de clasificare pentru apartamente. Însă numărul celor care respectă legea este foarte mic. Concret, în acest an, inspectorii ANAF au depistat puțin peste 430 de persoane fizice care și-au închiriat locuințele în scop turistic. Dar care nu au declarat veniturile obținute din această activitate.
O activitate care, precizează comisarii ANAF, a generat venituri de peste 92 de milioane de lei pentru 436 de proprietari. Însă, suma poate fi și mai mare. Fiscul nu poate stabili și sumele în numerar primite de proprietari de la turiști. Cu toate acestea, datele oficiale arată că numărul apartamentelor și a camerelor închiriate în regim hotelier, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice, depășește 14.000 de unități turistice clasificate.
Doar că sunt alte câteva mii de apartamente care nu sunt înregistrate, mare parte din ele sunt situate pe litoral sau în centrele urbane mari. Specialistul în turism, Dan Anghelescu avertizează asupra riscurilor care pot apărea de ambele părți, atunci când apartamentele închiriate în regim hotelier nu sunt declarate către ANAF.

Riscuri pentru ambele părți
De exemplu, proprietarul este legat de mâini dacă un client îi distruge locația sau dacă respectivul numai vrea să părăsească apartamentul. Pe de altă parte, legal vobind, nici turiștii nu au „siguranța confortului pentru că nu întotdeauna proprietarii oferă minimul necesar”, apreciază expertul în turist.
Proprietarii își închiriază bunurile imobiliare nu doar pe platformele cosacrate, ci și pe diversele grupuri de pe rețelele de socializare. Dar, una din directivele europene va reglementa modul în care locuințele pot fi închiriate prin intermediul platformelor de socializare.
Site-urile respective vor fi obligate să raporteze ANAF-ului veniturile înregistrate de utilizatori. De asemenea, anunțurile cu apartamentele care nu respectă directivele europene, în sensul că nu sunt înregistrate oficial, ar putea fi interzise.

ANAF a aplicat amenzi de sute de mii de lei
Același specialist în turism, Dan Anghelescu, a explicat cum ar trebui să procedeze turiștii atunci când folosesc platformele online pentru închirierea apartamentelor. „Platformele au stele pentru cele clasificate și pătrățele pentru cele neclasificate. (…) Alegem întotdeauna locațiile care au stele trecute în dreptul numelui, nu pătrățele sau cerculețe sau orice altă formă geometrică. (…) Turistul trebuie să ceară bon fiscal sau factură. (…)
El trebuie să întrebe ce clasificare au – una este să te duci la un hotel de o stea și alta să te duci la unul de trei stele. O stea înseamnă că poți să stai cu proprietarul în casă, deja la trei stele ești singur – ai locul tău unde poți să te desfășori”, a completat Dan Anghelescu.
Locuințele mai pot fi verificate pe platforma situr.gov.ro. O platformă care conține și o secțiune specială unde se pot depune și sesizări. În primele 11 luni din 2024 au fost verificate aproximativ 1.700 unități de cazare, dintre care 14% au funcționat fără a fi clasificate. Amenzile aplicate de inspectorii ANAF în acest caz se ridică la aproximativ 360.000 de lei.

Numărul turiștilor care preferă regimul hotelier, în creștere cu 230.000 de persoane
Mara Eliza este un specialist în comunicare turism și are la rândul ei câteva recomandări pentru turiști. În primul rând, spune expertul în turism, ar trebui verificat dacă unitatea de cazare identificată apare pe mai mai multe platforme. De asemenea, expertul mai susține că este indicat să aruncați o privire peste recomandările foștilor clienți și nu în ultimul rând să verificați și data postării pozelor.
Înregistrate sau nu la ANAF, cert este că în primele trei trimestre din 2024 numărul turiștilor care au înoptat în apartamente închiriate în regim hotelier a fost de 1,3 milioane. Mai mult cu 230.000 de persoane față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit Institutului Național de Statistică. Capitala, stațiunile montane și cele de pe litoral sunt pe primele poziții în clasamentul destinațiilor turistice din țara noastră, scrie portatul stirileprotv.ro.