Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu va mai pune poprire pe veniturile încasate lunar din salariu direct în contul bancar. Conform noilor reglementări propuse, sumele restante vor fi reținute doar de la angajator. Astfel vor fi eliminate situațiile în care ANAF reținea mai mult decât limita legală de o treime sau jumătate din venitul datornicilor.
ANAF schimbă regimul popririlor pe venituri
Până acum, un datornic putea avea popriri pe mai multe conturi bancare pentru aceeași sumă restantă. Acest fapt ducea la situații în care ANAF reținea suma datorată atât de la angajator, cât și din conturile bancare ale persoanei. Odată cu adoptarea noii măsuri de către Guvern, ANAF va reține banii doar de la angajator.
“Crește eficiența, fiind cu reținere la sursă. Practic, se reține de către angajator acea sumă și se virează către Fisc”, a explicat Adrian Codîrlaşu, vicepreședinte CFA, pentru Observator.
Abuzurile făcute de ANAF prin sistemul actual de popriri
Actualul regim de popriri a fost criticat de avocați pentru posibilitatea de a genera abuzuri. Avocatul Adrian Cuculis a descris situația actuală ca fiind una “cel puțin abstractă”. Asta pentru că, în prezent, o persoană poate ajunge să aibă popriri atât pe contul bancar, cât și la angajator, ceea ce duce la reținerea unei sume duble față de cea datorată inițial.
“Sunt mulți oameni care se confruntă cu indisponibilizarea tuturor fondurilor din conturi, deși datoria către ANAF este mult mai mică”, a precizat Francesco Șerban, expert fiscal.
Vești bune pentru datornici
Noua măsură vine ca un sprijin semnificativ pentru persoanele cu datorii la stat. Veniturile din salarii și pensii care intră lunar în conturi nu vor mai fi recuperate de ANAF; instituția va executa doar suma aflată în cont la momentul introducerii popririi.
“Ce a presupus ANAF? Că ce are deja în cont e peste nevoia de subzistență și practic funcționează poprirea în cazul respectiv. Se aplică pentru viitor acea poprire și salariatului i se lasă o parte din venit pentru cheltuielile de subzistență”, a adăugat Adrian Codîrlaşu.
Situația popririlor în România
La finalul anului trecut, peste 300.000 de români aveau popriri pe conturi. Cea mai mare datorie la stat era de aproape 100 de milioane de euro. În perioada 2021-2023, ANAF a pus popriri pentru sume restante în valoare de 51 de miliarde de lei, însă a reușit să recupereze doar 7 miliarde de lei.