Angajații ANAF sunt fericiții funcționari publici care vor beneficia de prime echivalente cu trei salarii de bază, potrivit unei prevederi adoptată de Guvernul României în ședința de joi, 21 septembrie.
Este vorba salariații ANAF din departamentele Inspecție Fiscală, Antifraudă sau Executare Silită. Potrivit portalului profit.ro, angajații Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor primi compensațiile financiare doar în cazurile în care constatările stabilite și încasate sunt mai mari de 10 milioane de euro.
Prime echivalente cu trei salarii de bază pentru angajații ANAF
Cu mențiunea că decizia încă nu a fost publicată. Mai mult, aceeași sursă menționează că operaționalizarea structurilor județene la Antifraudă a fost amânată. De la 1 ianuarie 2025 la 1 martie 2025. Prime echivalente cu trei salarii de bază vor primi doar salariații care aduc venituri suplimentare la buget. Cu toate acestea, președintele ANAF are libertate de decizie în privința funcționarilor care vor beneficia de primele respective.
Prin urmare, președintele Agenției poate decide prin ordin acordarea stimulentelor financiare o singură dată. Dar doar în cazul angajaților care obțin performanțe excepționale în următoarele activități:
- inspecție fiscală;
- control antifraudă;
- executare silită.
În toate cazurile amintite anterior constatările stabilite și încasate trebuie să depășească pragul de 10 milioane de lei. De menționat este faptul că valoarea stimulentelor finaciare acordate nu poate depăși trei salarii de bază al funcționarului public.

Doar angajații merituoși vor beneficia de prime
Angajații merituoși își vor primi bonusurile financiare într-un fond la nivelul instituției prin reținerea, „ca venituri proprii, din sumele stabilite și încasate ((prin acte administrativ-fiscale sau procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, rămase definitive în sistemul căilor de atac) a unor sume echivalente cu de trei ori cuantumul salariilor de bază ale funcționarilor publici care vor primi stimulentele”, mai menționează sursa citată.
În privința direcțiilor regionale Antifraudă, operaționalizarea acestora va începe de la 1 martie 2025, cu două luni mai târziun față de termenul prevăzut înainte de modificarea adoptată de Guvern în ședința de joi.