O echipă BBC a avut o șansă rară: acces permis într-un spațiu aflat în Atlanta, statul american Georgia, unde sunt conservate obiecte aduse de pe celebra epavă Titanic. Asemenea obiecte reprezintă fragmente de istorie, iar aducerea lor la suprafață este controversată.
Aceasta deoarece familiile unora dintre victime spun că epava Titanicului ar trebui tratată ca un uriaș mormânt și că „nimic nu ar trebui adus de acolo”. Alte voci susțin însă că asemenea artefacte trebuie recuperate înainte de a fi distruse de trecerea vremii.
Compania HMS Titanic este singura care are dreptul legal aducă la suprafață și să conserve aceste obiecte, care sunt în număr de câteva mii. Iar adesea sunt prezentate în muzeele oficiale ale companiei, din mai multe orașe europene și americane, potrivit BBC. Firma americană a recuperat, de-a lungul anilor, 5.500 de obiecte de la locul scufundării epavei, dintre care o selecție sunt expuse în întreaga lume.
BBC a avut șansa rară de a „arunca un ochi” în depozit și de a descoperi poveștile din spatele unora dintre aceste obiecte.
Amintirile de pe Titanic: Geanta modistei
O geantă de mână făcută din piele de aligator și fiole minuscule de parfum – care încă eliberează un parfum puternic sunt doar câteva dintre artefactele prețioase recuperate de la cel mai faimos naufragiu din lume – Titanic. „La bord era și un vânzător de parfumuri, care avea la el 90 de asemenea flacoane. Și încă se mai simte mirosul!”, spune Tomasina Ray, directoare de colecții, RMS Titanic Inc.
Locația exactă a depozitului în care sunt depozitate este un secret bine păzit, din cauza valorii conținutului acestuia. „Tot ce putem spune este că este undeva în Atlanta, Georgia, în Statele Unite.
Înăuntru, rafturile sunt pline cu mii de articole: de la o cadă de baie răsturnată și un hublou crestat, până la articole din sticlă gravate complicat și nasturi mici”, notează BBC.
„Această mică geantă i-a aparținut Marianei Meanwell. Avea 63 de ani și era modistă, făcea ornamente pentru pălării și rochii, călătorea cu fiica ei, care rămăsese recent văduvă”, mai continuă Tomasina Ray prezentarea obiectelor, pentru BBC. Geanta este fabricată din piele de aligator, care a supraviețuit decenii în adâncurile Atlanticului de Nord. Elementele delicate din interior au fost păstrate și ele, dezvăluind detalii despre viața proprietarului său – pasagera de clasa a treia numită Marian Meanwell.
Vina supraviețuitorului de pe Titanic
Vânzătorul de parfumuri Saalfeld a fost unul dintre cei 700 de oameni care au supraviețuit. Având ca prioritate femeile și copiii în timpul evacuării, unii bărbați care au coborât de pe navă au rămas tulburați din punct de vedere psihic, potrivit mărturiilor, de-a lungul vremii. „Am înțeles că a trăit cu un pic de vinovăție – vina supraviețuitorului”, spune Tomasina.
De asemenea, în colecția obiectelor recuperate de pe Titanic se află și o sticlă de șampanie – cu șampanie în interior și dop. „Probabil că puțină apă a pătruns prin dop. Și apoi a stat doar pe fundul oceanului”, spune Tomasina.
„Sunt o mulțime de sticle pe fundul oceanului și o mulțime de oale de bucătărie. La bord erau mii de sticle de șampanie. Proprietarul navei a dorit ca pasagerii săi de primă clasă să experimenteze opulența supremă, cu un decor somptuos și cu cea mai bună mâncare și băutură”, mai adaugă Tomasina.
„A fost ca un palat plutitor și Titanic ar fi trebuit să fie cel mai luxos. Așa că a avea șampanie, a avea o sală de sport, a avea toate aceste facilități și aceste lucruri grozave pentru pasageri au fost cu adevărat importante pentru ei”.
Titanic era condamnat la pierzanie?
Titanicul a părăsit Southampton la data de 10 aprilie 1912 pentru a ajunge la New York. Pachebotul uriaş, cel mai mare din lume la momentul lansării sale, a naufragiat cinci zile mai târziu, după ce a lovit un aisberg. Dintre cei 2.224 de pasageri şi membri ai echipajului, aproape 1.500 au murit.
Epava a fost descoperită în 1985, la 650 de kilometri de coastele Canadei, la o adâncime de 4.000 de metri, în apele internaţionale ale Oceanului Atlantic. De atunci, a fost luată cu asalt de căutători de comori şi de turişti. „Încă nu înţelegem cu adevărat circumstanţele coliziunii cu aisbergul. Nici nu ştim dacă l-a lovit la tribord, aşa cum vedem în filme”, spun unii dintre cercetători.
Ofiţerul secund al Titanicului, Charles Lightoller, a menţionat că absenţa planctonului a fost unul din motivele care au dus la producerea tragediei. Ancheta din 1912 a relevat faptul că echipajul a avut la dispoziţie doar 37 de secunde pentru a schimba cursul Titanicului, astfel încât să nu lovească aisbergul, dar a fost prea târziu. O anchetă recentă arată însă că aceştia au avut la dispoziţie mai mult de un minut pentru a face o manevră. În orice ipostază, Titanicul era condamnat la pierzanie, notează listverse.com.
Colierul din film a existat?
În filmul lui James Cameron din 1997, Titanic, este menționat un colier pe nume „Inima Oceanului”. La bordul vaporului s-a aflat o doamnă pe nume Kate Florence Philips, care a primit un colier valoros din safir de la iubitul ei însurat, Henry Morley.
Acesta era un antreprenor bogat în vârstă de 40 de ani, care avea mai multe magazine de dulciuri în Worcester, Anglia şi Kate, în vârstă de 19 ani, a fost contabila sa. Morley dorea să îşi părăsească soţia şi fiica pentru a trăi cu Kate. Cuplul dorea să ajungă în California, unde voia să înceapă o viaţă nouă.
Scufundarea pachebotului RMS Titanic, considerată unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie-, este și subiectul a numeroase teorii ale conspirației. Alimentate și de recenta tragedie a submersibilului Titan, care mergea spre… epava Titanic. Videoclipuri cu milioane de vizualizări susțin că nava nu a naufragiat niciodată, dar aceasta este deja altă „poveste”.
Citiți și: Implozia submersibilului Titan: Cine dă OceanGate în judecată