Legea stabilește amenzi pentru persoanele care locuiesc cu chirie, la o altă adresă decât cea din buletin. Ce prevede legea care se aplică începând cu 10 iunie 2025.
Amenzi pentru cei care stau în chirie
Legea stabilește amenzi uriașe pentru persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Este specificat faptul că persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare.
Prin urmare, dacă cineva găzduiește o persoană mai mult de 30 de zile, trebuie să anunțe Poliția sau Evidența Populației pentru a le lua în spațiu. Conform legii, persoanele care stau cu chirie în București trebuie să aibă adresa unde locuiesc scrisă în buletin.
Obligația proprietarului față de chiriaș
După 15 zile de când chiriașul s-a mutat în noua locuință, proprietarul are datoria să îl însoțească la Evidența Populației pentru a-și exprima acordul că persoana respectivă să locuiască acolo. Noua lege intră în vigoare începând cu 10 iunie 2025.
Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu.
Conform modificărilor aduse OUG nr. 97/2005 prin Legea nr. 162/2023, termenul de schimbare a domiciliului a fost redus de la 30 de zile la 15 zile. Amenzile pentru nerespectare legii sunt cuprinse între 75 și 150 de lei.
Excepție de la regulă fac persoanele care stau într-o altă locuință în scop turistic sau aflate temporar într-o altă țară.