Mai puțin de o lună de desparte de sărbătorilie de iarnă și implicit de intrarea în Noul An. Cu toate acestea, românii care comit această greșeală pot fi sancționați cu amendă de până la 7.500 de lei.
În cele ce urmează vom explica pe îndelete ce nu trebuie să faceți pentru a nu primi o amendă semnificativă.
Amendă de până la 7.000 de lei pentru o greșeală banală
În luna cadourilor autoritățile ne reamintesc că folosirea petardelor este strict interzisă în alte perioade decât prevede legea. Legislația în vigoare prevede clar că materialele pirothenice pot fi utilizate doar de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.
Trebuie menționat că adolescenții cu vârste peste 16 ani pot folosi doar petarde care prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot neglijabil. Poliția a anunțat că încălcarea acestor reguli vine la pachet cu 7.500 de lei.
Cine poate folosi materialele pirotehnice
Concret este vorba de legea 126/1995, care prevede că utilizarea articolelor pirotehnice este strict reglementată. Astfel, persoanele care împlinit cel puțin 16 ani pot folosi materiale din categoriile 1 și P1 cum ar fi:
- focuri bengale;
- bețișoare bengale;
- pocnitori de Crăciun;
- jerbe;
- granule scânteietoare;
- chibrituri detonate;
- pocnitori pentru petreceri;
- șerpi;
- scântei;
- pocnitori cu confeti;
- bobițe explozive.
De asemenea, merită adăugat că materialele anterior menționate sunt destinate doar distracției și doar în spații restrânse sau chiar în interiorul locuințelor. În ceea ce privește materialele pirothenice din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 sau T2, la care se adaugă petardele sau biluțele pocnitoare pot fi utlizate doar de pirotehnicienii autorizați și exclusiv în scopuri profesionale.
Amendă de până la 6.000 de lei
În caz contrar, nerespectarea neregulilor se sacnționează cu amendă de până la 7.500 de lei. Totodată, legiuitorul a interzis folosirea materialelor pirotehnice, după cum urmează:
- între orele 24:00 și 6:00, excepție făcând evenimentele autorizate;
- la mai puțin de 50 de metri de locuințe cu până la patru niveluri și 100 de metri de cele cu peste patru niveluri;
- la mai puțin de 500 de metri de instalații electrice de înaltă tensiune, depozite de combustibili sau păduri;
- pe drumurile publice, alei pietonale sau spații aglomerate;
- în zonele cu risc de incendii, avalanșe sau alunecări de teren.
Nerespectarea regulilor anterior menționate se traduce printr-o amendă între 3.000 și 6.000 de lei. De asemenea, trebuie adăugat că nu doar Poliția poate aplica sancțiuni, ci și inspectorii de muncă. Aceștia din urmă, pot aplica sancțiuni pentru distribuirea și utilizarea ilegală a materialelor pirotehnice.
Campania de informare și control vizează protejarea siguranței publice în perioada sărbătorilor, în contextul în care accesul la materiale pirotehnice se face facil, chiar și prin vânzarea online, potrivit publicației Gândul.