Ambasadoarea SUA în România Kathleen Kavalec, a făcut două vizite strategice la cele două baze NATO din România. Alături de ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ambasadoarea SUA a vizitat Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și scutul anti-rachetă de la Deveselu. Mai exact, Baza Militară 99 Deveselu.
Prima dintre cele două vizite strategice a avut loc la Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”, de la Mihail Kogălniceanu. Angel Tîlvăr și ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec au avut o întâlnire cu o delegație formată din atașați ai apărării din țările membre ale NATO, acreditați la București, aflați în vizită de informare în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. În cadrul discuțiilor, Angel Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru nivelul ridicat al colaborării aliaților din NATO cu România, ceea ce reprezintă o expresie concretă a solidarității și o dovadă a validității scopului fondator al Alianței, acela de a asigura apărarea fiecărui stat din spațiul euroatlantic și a descuraja orice agresiune împotriva teritoriului aliat, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Ambasadoarea SUA vizite strategice
MApN mai precizează că ministrul Angel Tîlvăr și ambasadoarea SUA la București s-au întâlnit și cu reprezentanții conducerii Bazei 57 Aeriene și ai contingentelor de militari aliați dislocați la Mihail Kogălniceanu. Comandorul Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriană, a prezentat stadiul proiectelor de infrastructură aflate în desfășurare la Mihail Kogălniceanu. Lucrările executate în cadrul primei etape de extindere a infrastructurii sunt în grafic și se desfășoară în ritm susținut.
O nouă pistă de avioane la Kogălniceanu
Delegația oficială s-a deplasat pe șantier pentru a se informa din teren cu privire la progresele realizate, concentrându-se, în special, pe capabilitățile operaționale – edificarea noii piste din compunerea bazei aeriene, precum și pe infrastructura de susținere aferentă. Angel Tîlvăr și ambasadoarea Kathleen Kavalec s-au întâlnit, totodată, cu militari români, spanioli, americani și francezi care își desfășoară activitatea în baza de la Mihail Kogălniceanu. Ministrul apărării naționale a mulțumit tuturor pentru modul în care își execută misiunile împreună, ca rezultat al unui parteneriat al cărui nivel de încredere constituie fundamentul legăturilor și încrederii reciproce dintre țările membre ale NATO.
Kogălniceanu, baza militară aliată aflată cel mai aproape de zona războiului declanșat de Federația Rusă
Ministrul apărării, Angel Tîlvar a precizat, citat de MApN: „Vă desfășurați activitatea în condițiile unui mediu de securitate din ce în ce mai plin de provocări și faceți asta cu simțul datoriei și cu asumarea responsabilităților importante care vă sunt încredințate. Vă transmit întreaga recunoștință și deplinul respect pentru contribuția la întărirea securității și apărării României. Transmit de aici, din baza militară aliată aflată cel mai aproape de zona războiului declanșat de Federația Rusă, un mesaj de încredere pentru toți cetățenii țării noastre și ai țărilor aliate. Forțele noastre armate au capacitatea de a garanta o viață în normalitate, în pace și în liniște pentru toți cei care trăiesc în spațiul comun aliat”. Ministrul apărării naționale a transmis, de asemenea, gânduri bune cu ocazia apropiatelor sărbători de iarnă militarilor și familiilor acestora.
Baza NATO de la Deveselu se extinde în Caracal
Ambasadoarea SUA și ministrul apărării naționale au vizitat, în aceeași zi, Baza Militară 99 Deveselu, care găzduiește sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (Aegis Ashore Missile Defense System – AAMDS) din România. Programul oficial a inclus vizitarea sistemului AADMS, prilej cu care ministrul Angel Tîlvăr l-a felicitat pe căpitan-comandorul Robert Foster pentru recenta numire în funcția de comandant al acestui sistem antirachetă. În discuțiile purtate cu personalul militar și civil român, au fost trecute în revistă principalele proiecte de modernizare a infrastructurii unității, precum și planurile de investiții în infrastructura administrată în garnizoana de reședință, Deveselu și în localitatea Caracal, transmite MApN.
Baza Deveselu asigură apărarea antirachetă a Europei
Ambasadoarea SUA vizite strategice la Kogălniceanu și Deveselu. MApN a mai transmis că, în discuțiile desfășurate la bordul sistemului din Deveselu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvar, a subliniat rolul important al sistemului SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore găzduit de România în arhitectura defensivă a NATO. „Sistemul care funcționează la Deveselu este una dintre cele mai importante capabilități aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei. Faptul că România a fost aleasă pentru a găzdui această tehnologie avansată reprezintă și o manifestare concretă a solidității parteneriatului strategic româno-american și a angajamentului SUA pentru consolidarea posturii aliate de apărare în regiunea Mării Negre”, a arătat Angel Tîlvăr.
Măsuri fără precedent
Ambasadoarea SUA vizite strategice la Kogălniceanu și Deveselu. Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvar, a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea posturii NATO de apărare și descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat. „Măsurile fără precedent luate de România pentru modernizarea capabilităților sale defensive, prin programele de înzestrare derulate în ultimii ani au consolidat statutul țării noastre de pol de securitate în regiunea Mării Negre. Din păcate, ca urmare acțiunilor agresive ale Rusiei, Marea Neagră s-a transformat, dintr-un spațiu al cooperării și comerțului liber, într-o zonă de război. Minele marine, dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul național, sunt pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct. Angajamentul României, alături de aliații noștri, pentru asigurarea securității în regiunea noastră este de neclintit”, a arătat Angel Tîlvăr.
Ambasadoarea SUA vizite strategice la Kogălniceanu și Deveselu
Ambasadoarea SUA vizite strategice la Kogălniceanu și Deveselu. Programul vizitei la Deveselu a inclus și o întâlnire cu militarii americani, precum și cu personalul militar și civil român care își desfășoară activitatea în Baza Militară 99. Angel Tîlvăr a adresat mulțumiri militarilor americani aflați în misiune în România și a transmis un mesaj de apreciere din partea Guvernului României pentru contribuția fiecăruia dintre aceștia la întărirea securității în regiune. „Așa cum afirmă motto-ul acestei importante baze militare („One Mission, One Team” – „O singură misiune, o singură echipă” – n.n), formați, împreună cu colegii dumneavoastră români, o echipă redutabilă, care are un rol deosebit de important pentru apărarea Europei împotriva amenințărilor balistice”, a declarat Angel Tîlvăr.