Alocația pentru copii, chiar dacă este un drept garantat de statul român, poate fi suspendată sau pierdută definitiv dacă nu sunt respectate condițiile impuse de legiuitor.
Alocația de stat este acordată tuturor copiilor din România până la vârsta majoratului, cu posibilitatea de extindere și după vârsta de 18 ani pentru cei care își continuă studiile în sistemul de învățământ profesional.
Alocația pentru copii. Obligațiile părinților pentru a nu rămâne fără banii de la stat
Suma acordată copiilor variază în funcție de vârstă și de nevoile fiecăruia. Pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, alocația este de 292 lei pe lună. Statul acordă ceva mai mulți bani pentru cei sub 2 ani și pentru acei copii cu vârste între 2 și 18 ani, care suferă de un handicap. În aceste cazuri suma se ridică până la 719 lei.
Repetarea anului școlar este unul dintre principalele motive pentru care statul suspendă plata alocației. În acest caz, părinții elevului respectiv au obligația de a depune document medical justificativ. În caz contrat alocația este sistată automat.

Alocația pentru copii. Unde pot fi depuse cererile pentru reluarea plății
Alte situații care duc la sistarea plății țin de abandonul școlar, schimbarea domiciliului în altă țară, și în cel mai tragic caz, moartea copilului. De asemenea, părinților le mai revine obligația de a anunța autoritățile în termen de cel mult 15 zile despre orice modificare relevantă în situația familiei. Nerespectarea acestei situații poate atrage după sine suspendarea dreptului fără avertismente suplimentare.
Totuși, pentru a primi din nou alocația pentru copii, părinții sau reprezentanții legali pot depune o cerere la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială din localitate sau județul de reședință. Alături de cerere se vor atașa toate documentele justificative necesare din care să rezulte soluționarea cauzelor care au condus la suspendare.

Banii se livrează în fiecare zi de 8 a lunii
Alocația se livrează de regulă în fiecare zi de 8 a lunii, dar dacă această zi cade într-o zi nelucrătoare, banii vor fi livrați în următoare zi lucrătoare. De asemenea, întârzierile pot fi și mai mari pentru cei care aleg să primească alocația prin Poștă. Motiv pentru care, indicat este ca plata alocațiilor să fie livrată direct într-un cont bancar, notează România TV.