Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a precizat, vineri, că declaraţiile liderului USR Cătălin Drulă sunt „nocive pentru statul de drept din România şi faptul că sugerează că DNA este un instrument politic aduce foarte multă toxicitate în societatea românească”. Ea a adăugat că Drulă a reînviat practic discursul pe care PSD l-a avut în perioada lui Liviu Dragnea. „cred că genul acesta de atac asupra justiţiei este unul care afectează societatea din România”, a mai spus senatoarea PNL.
“Faptul că sugerează că DNA este un instrument politic aduce foarte multă toxicitate în societatea românească”
„Ca ministru a Justiţiei, resping categoric declaraţii şi afirmaţiile făcute în spaţiul public de conducerea USR cu privire la dosarul instrumentat de DNA în legătură cu achiziţia de vaccinuri în perioada pandemiei. Declaraţiile recente ale liderului USR Cătălin Drulă vreau să înţelegeţi că sunt nocive pentru statul de drept din România şi faptul că sugerează că DNA este un instrument politic aduce foarte multă toxicitate în societatea românească. Dânsul a reînviat practic discursul pe care PSD l-a avut în perioada domnului Dragnea şi cred că genul acesta de atac asupra justiţiei este unul care afectează societatea din România”, a afirmat Alina Gorghiu, vineri la Târgu Mureş.
Gorghiu: Declaraţiile lui Cătălin Drulă sunt „o eroare politică” şi totodată o eroare care produce daune de imagine României
„Spune simplu domnia sa – DNA poate să îşi facă treaba cu orice cetăţean, orice politician, mai puţin atunci când vine vorba de membri USR pentru că atunci, consideră domnia sa, activitatea DNA este vânătoare politică. Consider aceste declaraţii ale liderului USR o eroare, nu doar politică, ci o eroare care duce la producerea de daune imaginii României în afara graniţelor noastre. Sunt puncte de vedere pe care, repet, le resping în calitate de ministru a Justiţiei, pentru că toţi cetăţenii României sunt egali în faţa legii, indiferent de statut, indiferent de demnitate, indiferent de nivelul de salarizare, dacă are carnet de partid sau altceva”, a mai explicat Gorghiu.
Preşedintele USR Cătălin Drulă a declarat, vineri la un eveniment organizat de Renew Europe şi USR, că dosarul deschis împotriva lui Vlad Voiculescu este un exemplu alarmant de folosire a instituţiilor statului împotriva opoziţiei politice, iar statul de drept este călcat în picioare.
„Trăim cel mai periculos moment pentru democraţia românească din ultimii 25 de ani. Este mai rău ca pe vremea lui Năstase, pentru că acum, sub acoperirea războiului, se acţionează subtil şi pervers. Observăm o spirală a tăcerii, un climat al fricii”, a mai spus liderul USR.
Drulă a mai precizat, despre votul din Senat pentru ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu, că USR va vota „pentru”, aşa cum ar vota în orice fel de caz. Despre Vlad Voiculescu, el a spus că rămâne pe lista USR pentru europarlamentare şi a arătat că este un simbol acum pentru lupta pe care o duc astăzi în România şi „o victimă şi un om inocent.”
Ce a precizat DNA despree acuzațiile aduse
Procurorii DNA cer joi ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-Covid. DNA a emis un comunicat în care vorbește despre ridicarea imunității a trei persoane, fără a le menționa însă numele.
Procurorii susțin că ”persoane din Guvernul României” ar fi contractat în perioada ianuarie – mai 2021 un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. În ianuarie 2021, prim-ministru era Florin Cîțu (PNL), iar miniștri ai Sănătății au fost Vlad Voiculescu și apoi Ioana Mihăilă (ambii USR).
Procurorii susțin că cei trei membri ai guvernului au cumpărat 52 de milioane de vaccinuri de care nu ar fi fost nevoie, în valoare de peste un miliard de euro, deși înainte de 1 ianuarie 2021 fuseseră contractate deja 37 de milioane de doze de vaccin.
DNA susține că achiziția a fost făcută ”cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”
Florin Cîțu este acum senator, Vlad Voiculescu e președintele USR București și candidat la europarlamentare (locul 2 pe listă), iar Ioana Mihăilă a plecat din USR la REPER.
CITIȚI ȘI: