Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra pericolelor pe care alimentele ultraprocesate le prezintă pentru sănătatea noastră. Aproape 60% din aportul caloric al dietei americane obișnuite provine din aceste produse, conform unui studiu din 2017 publicat în revista Population Health Metrics, o situație alarmantă pentru experții în sănătate.
Alimentele ultraprocesate au puține vitamine, minerale și fibre
Jinan Banna, nutriționistă și profesor de nutriție la University of Hawaii, explică de ce aceste alimente sunt atât de dăunătoare: “Alimentele ultraprocesate conțin ingrediente care în general nu se găsesc în bucătăria noastră și care deseori au cantități mari de zahăr și sare. Pot conține de asemenea și aditivi, iar de multe ori sunt lipsite de valoare nutrițională. Deci pot avea foarte puține vitamine, minerale și fibre”.
Alimentul pe care un profesor de nutriție nu l-ar consuma niciodată
Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a unor afecțiuni grave, precum demența, diabetul și bolile cardiace, conform Asociației Medicale Americane. Din această cauză, Banna își limitează la maximum consumul de astfel de alimente și încurajează pe oricine să facă același lucru.
Profesoara de nutriție a subliniat și care este produsul ultraprocesat pe care îl evită întotdeauna: sucul acidulat.
“Nu aș consuma niciodată unele produse ultraprocesate, precum sucul acidulat. Nu are nicio valoare nutrițională, ci doar calorii sub formă de zahăr. Așadar, sunt calorii goale, care nu ne oferă niciunul dintre nutrienții de care avem nevoie”, a spus Banna, conform SpotMedia.
Alternative sănătoase
Banna înlocuiește sucurile acidulate cu diferite tipuri de ceai și apă, plată sau acidulată.
“Uneori beau un ceai rece de hibiscus. Apa plată este, desigur, o alternativă excelentă. Chiar și cafeaua poate fi o opțiune, consumată cu moderație, desigur”, a explicat nutriționista.
Consecințele consumului de sucuri acidulate
Când bem un suc acidulat, acesta este digerat foarte repede și poate provoca senzația de foame, ceea ce ne face să mâncăm mai mult decât ne propunem.
Cercetările recente confirmă impactul negativ al acestor băuturi. Un studiu preliminar prezentat la o reuniune anuală a Societății Americane de Nutriție a analizat datele alimentare colectate în 1995 de la peste 500.000 de americani cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani. Studiul a arătat că băuturile ultraprocesate, precum sucurile dietetice și băuturile energizante, sunt printre cele mai consumate produse procesate și contribuie semnificativ la scurtarea speranței de viață.
Consumul lor scurtează viața cu 10%
Studiul a descoperit că speranța de viață a celor care urmează o dietă bogată în alimente ultraprocesate poate fi scurtată cu peste 10%.
“Băuturile răcoritoare dietetice au avut o contribuție cheie la consumul de alimente ultraprocesate. Pe locul al doilea au fost băuturile răcoritoare cu zahăr”, a declarat Erikka Loftfield, autoarea principală a studiului.
Așadar, evitarea alimentelor ultraprocesate, în special a băuturilor precum sucurile acidulate, poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și longevității noastre. Înlocuirea acestora cu alternative sănătoase este un pas important spre un stil de viață mai sănătos.