Alimentul care s-a scumpit cu 69% este uleiul de măsline. Acesta a suferit o creștere semnificativă a prețului în Uniunea Europeană, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în ianuarie 2024, prețul acestui aliment a crescut în medie cu 50%.
Uleiul de măsline are un preț și cu 69% mai mare
Majorările de preț au fost semnalate în toate statele membre ale UE, iar țările care au înregistrat cele mai mari creșteri au fost Portugalia (cu 69% față de ianuarie 2023), Grecia (67%) și Spania (63%). În același timp, creșterile minime au fost raportate în România (13%), Irlanda (16%) și Țările de Jos (18%), scrie Antena 3.

Trendul de creștere a prețului s-a accentuat în lunile septembrie (44%) și octombrie (50%), atingând un vârf în noiembrie 2023, cu o creștere de 51% față de aceeași perioadă a anului precedent. În decembrie, s-a înregistrat o ușoară încetinire a creșterii, cu prețurile fiind cu 47% mai mari în comparație cu decembrie 2022.
Ulei de măsline – valori nutriționale
100 ml de ulei de măsline conține:
acizi grași mononesaturați: 73 g
acizi grași polinesaturați: 10,5 g
acizi grași saturați: 13,8 g
acizi grași Omega 3: <1.5 g
acizi grași Omega 6: 0,2-21 g (13)
Nu conține carbohidrați, proteine sau colesterol
Pe lângă conținutul de acizi grași, 100 g ulei de măsline mai conține:
vitamina E – 14,3 mg – 93% din doza zilnică recomandată
vitamina K – 60,2 µg – 59% din doza zilnică recomandată
vitamina B8 – 0,3 mg;
betaină – 0,1 mg; calciu – 1 mg;
fier – 0,6 mg;
potasiu – 1 mg;
sodiu – 2 mg;
Ce este uleiul de măsline
Uleiul de măsline este un produs natural obținut din măsline, fructele măslinului, un arbore din familia oleaceae. Originar din Siria și regiunile litorale din Turcia, acest arbore este răspândit pe scară largă în Grecia continentală și în arhipelagul elen. Este cunoscut ca fiind „arborele veșnic roditor”, datorită longevității sale extraordinare și capacității de regenerare constantă, producând mereu rădăcini și lăstari noi. Genul olea cuprinde aproximativ 20 de specii întâlnite în întreaga lume, fiind prezente mai ales în regiunile limitrofe ale Mării Mediteraneene, în sudul Africii, în sud-estul Asiei și în estul Australiei.

Frunzele măslinilor rămân verzi pe tot parcursul anului, iar acest copac preferă climatele cu ierni blânde și veri toride, dezvoltându-se bine pe soluri calcaroase influențate de briza mării. Unele soiuri de măsline sunt verzi în stadiul imatur și devin negre la maturitate, în timp ce altele rămân verzi chiar și atunci când sunt complet coapte.
În regiunea mediteraneană, aproximativ 90% din producția de măsline este destinată producerii de ulei de măsline.