Copiii trebuie să mănânce alimente sănătoase, dar uneori bariera între „hrana bună” și „hrana rea” este subțire, atât în cazul celor mici, cât și al celor mari. Care sunt alimentele pe care trebuie să le alegeți pentru o hrană sănătoasă.
Nutriția pentru copii se bazează pe aceleași idei ca și alimentația pentru adulți. Toată lumea are nevoie de aceleași tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi. Aceștia se numesc nutrienți. Copiii au nevoie de cantități diferite de nutrienți specifici la diferite vârste.
Cel mai bun model de alimentație pentru creșterea și dezvoltarea copilului ia în considerare vârsta copilului, nivelul de activitate și alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienți – fără zahăr sau cu conținut limitat de zahăr, grăsimi saturate sau sare adăugate la ele – sunt considerate bogate în nutrienți. Concentrarea pe alimente bogate în nutrienți îi ajută pe copii să obțină nutrienții de care au nevoie, limitând în același timp caloriile totale.
Specialiștii menționează în primul rând proteinele, care se află în anumite alimente. Alegeți fructe de mare, carne slabă și păsări de curte, ouă, fasole, mazăre, produse din soia și nuci și semințe nesărate. Apoi fructe. Încurajați-vă copilul să mănânce o varietate de fructe proaspete, conservate, congelate sau uscate. Căutați conserve de fructe care spun că sunt ușoare sau ambalate în propriul suc. Aceasta înseamnă că are un conținut scăzut de zahăr adăugat. Rețineți că 1/4 de cană de fructe uscate contează cât o porție de fructe.
Alimentele și etichetele nutriționale
Nu uitați de legume. Serviți o varietate de legume proaspete, conservate, congelate sau uscate. Alegeți mazăre sau fasole, împreună cu legume colorate în fiecare săptămână. Când alegeți legume conservate sau congelate, căutați-le pe cele care au mai puține sodiu, după cum precizează Mayo Clinic. De asemenea, alegeți cereale integrale, cum ar fi pâine sau paste integrale, fulgi de ovăz, floricele, quinoa sau orez brun sau sălbatic.
Încurajați-vă copilul să mănânce și să bea produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza. Băuturile fortificate din soia sunt, de asemenea, considerate lactate.
Încercați să limitați caloriile copilului dvs. din zahăr adăugat. Zaharurile naturale, cum ar fi cele din fructe și lapte, nu sunt zaharuri adăugate. Exemple de zaharuri adăugate includ zahăr brun, îndulcitor de porumb, sirop de porumb și miere. Pentru a evita zahărul adăugat, verificați etichetele nutriționale. Alegeți cereale cu adaos minim de zaharuri. Evitați sucurile și alte băuturi cu adaos de zaharuri, limitați porțiile de suc. Dacă copilul tău bea suc, asigură-te că este 100% suc fără zaharuri adăugate.
Evitați alimentele procesate
Atenție la grăsimile saturate. Provin în principal din surse animale de hrană, cum ar fi carnea roșie, hot-dog-ul, carnea de pasăre, untul și alte produse lactate cu grăsime. Pizza, sandvișurile, burgerii și burrito-urile sunt o sursă comună de grăsimi saturate. Deserturile precum prăjiturile și înghețata sunt o altă sursă comună de grăsimi saturate. Când gătiți, căutați modalități de a înlocui grăsimile saturate cu uleiuri vegetale și de nuci, care furnizează acizi grași esențiali și vitamina E.
Atenție la sare. Majoritatea copiilor din Statele Unite au prea multă sare în dieta zilnică. Un alt nume pentru sare este sodiu. Sarea se poate ascunde în sandvișuri, unde se adună sodiul din pâine, carne, condimente și toppinguri. Alimentele procesate, cum ar fi pizza, felurile de paste și supa, au adesea cantități mari de sare. Încurajați să gusta fructe și legume în loc de chipsuri și prăjituri. Verificați etichetele nutriționale și căutați produse sărace în sodiu.
În țara noastră tocmai a apărut primul Ghid de Nutriție a Copiilor din România scris de dieteticieni autorizați și realizat de Asociația Dieteticienilor din România cu sprijinul Nestlé. Acesta poate fi accesat de părinții care au nevoie de informație bazată pe dovezi și inspirație pentru alimentația copiilor.
Educația nutrițională a copiilor începe acasă
Ghidul ”Nutriția copiilor pe înțelesul părinților” scris de dieteticieni autorizați are scopul de a explica într-un mod accesibil și prietenos procesele care stau la baza unei nutriții echilibrate, oferindu-le acestora sfaturi practice și bine fundamentate. Precum și informații relevante legate de componentele utile pentru nutriția copiilor încă din perioada de preconcepție și până în adolescență.
„Educația nutrițională a copiilor începe acasă, iar rolul părinților și al întregii familii este esențial. Ghidul ‘Nutriția copiilor pe înțelesul părinților’ răspunde nevoii de informație de specialitate, oferită de profesioniști, ajutând părinții să facă alegeri conștiente și informate în privința alimentației copiilor lor, având la bază cele mai recente recomandări științifice în materie de nutriție, prezentate într-un limbaj accesibil.
Volumul prezintă particularitățile nutriționale specifice fiecărei etape de creștere, cum ar fi necesarul energetic, hidric, de macronutrienț, dar și de vitamine și minerale”, explică Dr. Laura Gavrilaș, Președinte al Asociației Dieteticienilor din România, Dietetician autorizat. Statistici recente arată că peste 30% dintre copiii din țară au probleme cu greutatea (conform Global Obesity Observatory). De asemenea, prevalența anemiei feriprive la nivel național, care în 2019 se situa la 27,1% (conform Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu Rusescu” București), afectează în mod special populația pediatrică, în special copiii cu vârste între 1 și 4 ani, unde incidența rămâne ridicată.
Citiți și: Alimentele anti-îmbătrânire care te fac să strălucești