Nutriționiștii recomandă să avem mare grijă cu dietele și evidențiază că un stil alimentar anume va face ca pielea să arate excelent. Cum putem străluci dacă ne axăm pe alimentele anti-îmbătrânire.
Un stil alimentar bazat pe antioxidanți, grăsimi sănătoase, apă, vitamine și alți micronutrienți, va face ca pielea să arate excelent. Alimentele bogate în vitamine și minerale ar putea ajuta la procesul de îmbătrânire al pielii. Alimentele anti-îmbătrânire conțin diverse vitamine, acid elagic și amplificatori naturali de colagen, potrivit g4food.ro.
Colagenul se găsește în stratul mijlociu al pielii, ceea ce ajută la menținerea elasticității pielii. Pe măsură ce înaităm în vârstă, colagenul se epuizează, dar consumul de alimente bune ajută pielea să continue să strălucească în mod natural.
Alimentele precum brocolli – sursă excelentă de colagen
Broccoli are proprietăți antiinflamatorii și anti-îmbătrânire. Este bogat în vitaminele C și K, ambele cu efect antioxidant și antirid. Vitamina C este esențială pentru a sintetiza colagenul, care este sistemul de susținere al pielii.
Consumul de ciocolată neagră poate contribui la prevenirea îmbătrânirii pielii. Conține flavanoli de cacao, care sunt antioxidanți puternici ce protejează pielea de soare. De asemenea, ciocolata neagră protejează pielea prin îmbunătățirea fluxului sanguin, ceea ce ajută la hrănirea pielii și menținerea hidratării ei.
Alimentele care conțin vitamina A
Cartofii dulci sunt foarte benefici pentru sănătatea pielii. Ei conțin multă vitamina A, care ajută la combaterea liniilor fine și ridurilor prin revitalizarea colagenului deteriorat. Roșii și sucul de roșii sunt bogate în licopen, un carotenoid natural care protejează pielea împotriva razelor solare.
Peștii grași precum somonul, macroul, tonul sunt plini de acizi grași Omega-3, care sunt esențiali pentru o piele strălucitoare. Aceste grăsimi sunt, de asemenea, cruciale pentru a-ți hidrata și pentru a reduce inflamația pielii.
Rodia contribuie la menținerea pielii și îi conferă un aspect mai tânăr. Mai mult, aceasta ajută și la menținerea unui corp și a unei minți mai sănătoase.
De asemenea, cireșele conțin o mulțime de substanțe și minerale benefice. Acestea au antiinflamatorii și te pot proteja împotriva unor afecțiuni precum artrita și bolile de inimă. De asemenea, conțin și o cantitate mica de melatonină, hormonul care favorizează somnul. Un pahar de circa 200 g de cireșe sau 240 mililitri de suc de cireșe 100% conține 159 de calorii, în timp ce o cantitate de 40 de grame de cireșe uscate are 133 de calorii.
Alimentele care echilibrează carbohidrații
Bananele sunt bogate în serotonină, substanță pe care corpul o transformă în melatonină. Migdalele și untul de migdale sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase, vitamina E și magneziu. O banană mică și o lingură sau 16 g de unt de migdale neîndulcit poate fi o gustare ideală. Această combinație gustoasă are 190 de calorii și chiar te poate ajuta să dormi mai bine. Kiwi are un conținut scăzut de calorii, având 4 g de fibre și 142% din valoarea zilnică de vitamina C. În plus, kiwi te poate ajuta să dormi mai bine.
Goji sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi carotenoizii. De asemenea, sunt și sărace în calorii.
Gustările care echilibrează carbohidrații și proteinele, cum ar fi biscuiții din cereale integrale și brânză, susțin un nivel constant de zahăr din sânge. O porție de 4 biscuiți din grâu integral (16 g) și un baton de brânză cheddar cu conținut scăzut de grăsime (28 g) are aproximativ 145 de calorii. Cereale integrale, cum ar fi fulgii de ovăz, sunt surse bune de fibre și sunt, în general, mai dense în nutrienți decât cerealele rafinate și aromate. O porție de 3/4 de cană (175 g) de fulgi de ovăz preparat cu apă are o medie de 124 de calorii. Poți adăuga 1/4 de cană (61 g) de iaurt grecesc fără grăsimi, pentru proteine, și alte 37 de calorii.
Surse excelente de proteine vegetale
Fasolea, lintea și năutul sunt surse excelente de proteine vegetale, fibre și minerale precum fierul, magneziul și zincul. Consumul regulat al acestor alimente poate contribui la menținerea sănătății sistemului digestiv și la reducerea riscului de boli cronice.
Uleiul de măsline e bogat în acizi grași mononesaturați și antioxidanți, uleiul de măsline este un element de bază al dietei mediteraneene, recunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate.
Ceaiul verde – cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii, ceaiul verde poate reduce riscul de boli cronice precum cancerul și bolile de inimă. Ghimbirul – Cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice, ghimbirul poate contribui la reducerea durerilor articulare și la întărirea sistemului imunitar.
Mai multe fructe și legume
Este important să adoptăm reguli de alimentație sănătoasă și echilibrată pentru a promova longevitatea și pentru a menține o stare bună de sănătate. Acest lucru înseamnă să consumăm alimente variate, în cantități rezonabile, și să consumăm cât mai puține alimente procesate, bogate în zaharuri și în grăsimi nesănătoase, potrivit specialiștilor în nutriție. Dieta mediteraneană – care acordă prioritate produselor proaspete, pe lângă cerealele integrale, leguminoasele, nucile, peștele și uleiul de măsline – este un model bun pentru o alimentație sănătoasă și s-a demonstrat că reduce riscul de boli de inimă, cancer, diabet și demență.
De asemenea, experții nu recomandă o anumită dietă în detrimentul alteia, dar, în general, recomandă să se mănânce cu moderație și să se încerce consumul mai multor fructe și legume și mai puține alimente procesate.