Unele alimente pot preveni apariția bolilor care provoacă un număr mare de decese. 18 milioane de oameni au murit într-un an din cauza bolilor cardiovasculare, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Este vorba despre o treime din numărul de decese semnalate la nivel mondial. O nouă cercetare efectuată pe aproximativ 250.000 de oameni de către Universitatea McMaster din Statele Unite, arată că un consum insuficient a 6 alimente esențiale este asociat cu un risc crescut de boli de inimă și decese premature ridicate.
Consumul de alimente cum ar fi fructe, legume, leguminoase, nuci, pește și produse lactate cu grăsime integrală este vital pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare (BCV)
Este vorba inclusiv de atacuri de cord și accident vascular cerebral. Cercetarea a mai demonstrat că o dietă sănătoasă poate fi obținută în diverse moduri, cum ar fi includerea unor cantități moderate de cereale integrale sau carne neprocesată. Medicii au numit lactatele integrale ca fiind unul dintre cele șase alimente esențiale pentru reducerea riscului de atacuri de cord și accident vascular cerebral. Peștele, nucile, leguminoasele și legumele au fost de asemenea enumerate în urma unei analize de amploare care a implicat aproape 250.000 de persoane. Studiul, apărut în revista European Heart Journal, subliniază importanța unei diete sănătoase, numită PURE.

Aceasta include trei până la patru porții săptămânale de leguminoase, șapte porții de nuci, două până la trei porții de pește și 14 porții de lactate bogate în grăsimi, inclusiv lapte, iaurt sau brânză.
„Mâncărurile cu conținut scăzut de grăsimi au ocupat centrul atenției publicului, industriei alimentare și factorilor de decizie, cu etichetele nutriționale concentrate pe reducerea grăsimilor și grăsimilor săturate.

Descoperirile noastre sugerează că prioritatea ar trebui să fie creșterea alimentelor de protecție, cum ar fi nucile, adesea evitate ca fiind prea dense de energie, peștele și lactatele, mai degrabă decât limitarea lactatelor, în special a grăsimilor integrale, la cantități foarte mici”, a spus autorul principal al studiului, dr. Andrew Mente.
„Rezultatele noastre arată că până la două porții pe zi de lactate, în principal grăsimi întregi, pot fi incluse într-o dietă sănătoasă. Acest lucru este în concordanță cu știința modernă a nutriției care arată că lactatele, în special grăsimile integrale, pot proteja împotriva hipertensiunii arteriale și a sindromului metabolic”, a mai explicat autorul principal al studiului.
Citiți și
Cel mai mare eveniment de educație din Europa de Sud-Est, la Sala Palatului