Există alimente care contribuie la o mai bună stare fizică pe timpul verii şi meniuri care nu necesită preparare termică. Potrivit specialiștilor, dacă ne hrănim cu alimente care răcoresc corpul, acestea pot reduce efectele caniculei asupra organismului nostru.
În această perioadă este esențial să mâncăm fructe și legume proaspete, de sezon, pentru a asigura și minerale și nutrienții potriviți. Prin transpiraţie corpul nostru nu pierde doar apă, ci şi săruri minerale şi vitamine hidrosolubile, motiv pentru care, în zilele călduroase, ne putem simţi mai apatici, obosiţi şi lipsiţi de energie.
„Să reducem consumul alimentelor procesate, dar şi al celor foarte grase, cum ar fi, de exemplu, prăjelile, maioneza, smântâna sau margarina. Mai mult, unele dintre alimentele foarte populare la grătarele din timpul verii, cum ar fi produsele din carne, pot supraîncărca sistemul digestiv, ceea ce duce la o cheltuială semnificativă de energie pentru organism şi chiar la generarea, în urma digestiei, a unei cantităţi suplimentare de căldură. Astfel, dintre macronutrienţi, proteinele sunt cel mai greu de digerat, generând şi cea mai mare cantitate de căldură, a spus Adina Rusu, preşedinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi, pentru Agerpres.
Alimente potrivite dar și hidratare
Menţinerea unei hidratări optime este esenţială pentru a înlocui apa pierdută de organism prin transpiraţie. Astfel, în zilele călduroase, ar fi indicat să suplimentăm aportul de lichide cu cel puţin 20-30% faţă de cantitatea consumată în mod uzual. Însă, atunci când ne referim la hidratare, nu trebuie să luăm în considerare suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau îndulcite, întrucât acestea stimulează eliminarea unei cantităţi şi mai mari de apă din organism, crescând deshidratarea şi făcându-ne să ne simţim tot mai slăbiţi şi mai lipsiţi de energie. Acelaşi efect apare şi în cazul băuturilor care conţin cofeină, atunci când sunt consumate în exces, a explicat Adina Rusu.
Să bem apă la temperatura camerei sau uşor răcită. Lichidele reci nu sting setea mai repede, ci doar ne creează senzaţia că o fac. Întrucât în zilele caniculare nici consumul băuturilor calde nu reprezintă cea mai confortabilă opţiune, ideal ar fi să optăm pentru apă la temperatura camerei sau uşor răcită, asigurându-ne astfel că obţinem şi senzaţia de răcorire, dar şi consumul unei cantităţi corespunzătoare de lichide, a mai adăugat Adina Rusu.
Alimente picante cu efect de răcorire
Mai aflăm și că alimentele picante pot avea un efect de răcorire asupra organismului: ardei iute, piper, usturoi şi ghimbir. „După consumul acestor mâncăruri, în special într-o zi călduroasă, ne putem simţi ca şi cum întreg corpul ne ia foc. Însă răspunsul fiziologic al organismului la căldură este transpiraţia, aceasta la rândul său având efect de răcorire asupra pielii. Desigur nu vorbim despre o scădere foarte mare a temperaturii corporale, dar alături de strategiile menţionate deja, acesta metodă utilizată de sute de ani de civilizaţiile din zonele foarte călduroase poate fi utilă”.
De asemenea, este important să evităm să consumăm mese foarte grele, întrucât consumul unor cantităţi mari de alimente la aceeaşi masă poate îngreuna digestia.
Reducerea aportului caloric zilnic poate contribui la scăderea temperaturii centrale a corpului, deoarece, în timp ce munceşte să proceseze toată mâncarea consumată, organismul nostru produce şi mai multă căldură, afirmă Adina Rusu. Reducerea aportului zilnic de calorii cu aproximativ 23% poate scădea temperatura corpului cu aproape jumătate de grad Celsius. Deşi nu pare o scădere uriaşă, alături de alte strategii, această metodă ar putea ajuta la prevenirea insolaţiei şi a problemelor conexe.
Consumul băuturilor reci
Ideal ar fi să consumăm fructe și legume. Experții în sănătate și viață sănătoasă susțin că este esențial să ne asigurăm că suntem bine hidratați și că organismul nostru are suficientă energie pentru a face față impactului fizic al căldurii extreme, conform Adevărul. În primul rând, ar trebui să evităm cât mai mult mesele mari și grele. Consumul unei mese grele, când este foarte cald afară, ne poate face să ne simțim mai letargici și obosiți, susține și Cecilia Sorensen, director al Consorțiului Global pentru Educația în Climă și Sănătate la Universitatea Columbia.
De aceea, experții recomandă să savurăm mese mai ușoare și mai frecvente pe parcursul zilei și ne îndeamnă să ne concentrăm pe alimente hidratante care sunt mai ușor de digerat, precum castraveții și pepenele roșu.
În plus, ei recomandă să evităm băuturile ce conțin cantități mari de cafeină, cum ar fi energizantele, pentru că pot duce la deshidratare, fiindcă ne obligă să urinăm mai mult. Totul depinde însă de cantitatea de cafeină, o ceașcă de cafea nefiind o problemă. Înghețata ori băutura cu gheață într-o zi toridă reprezintă doar o soluție temporară, mai atrag atenția specialiștii care spun și că un consum al mai multor alimente sau băuturi reci, într-o singură zi, ar putea să ne scadă temperatura organismului.
Alimentele cu un conținut ridicat de apă
Corpul ar răspunde încercând să se încălzească din nou, ceea ce în final nu ar duce decât la un consum și mai mare de energie care să ne facă să ne simțim și mai înfierbântați pe termen lung. În plus, majoritatea înghețatelor conțin lactate, care pot fi greu de digerat pentru multe persoane.
Experții recomandă produsele cu un conținut ridicat de apă. În primul rând, este recomandat să mâncăm fructe și legume. Alimentele pot fi o sursă majoră de hidratare, dar spre deosebire de alimentele procesate, care de obicei nu conțin multă apă și pot fi mai greu de digerat, mare parte dintre fructe și legume sunt pline de apă și nutrienți. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, pătrunjelul și frunzele de sfeclă sunt bogate în fier. Aceste legume conțin, de asemenea, cantități semnificative de vitamine și antioxidanți.
Specialiștii recomandă să mâncăm, așadar, produse cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi fructele de pădure, pepenele roșu, castraveții, roșiile, țelina și ardeii. Deși salata verde este cunoscută pentru conținutul său ridicat de apă, se pare că verdețurile mai închise la culoare, precum spanacul, pot fi, de asemenea, hidratante. Aceste alimente au avantajul suplimentar că nu necesită gătire, astfel încât în acest mod putem reduce și cantitatea de căldură generată în interiorul casei.