Alfred Bulai a fost dat afară de la SNSPA, astăzi, a anunțat instituția de învățământ. Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a transmis un mesaj, după ce Comisia de Etică a analizat și a luat o decizie în cazul profesorului Alfred Bulai, acuzat de hărțuire sexuală.
Alfred Bulai, dat afară de la SNSPA. Rectorul Remus Pricopie: „Cu efect imediat”
„Am primit astăzi hotărârea Comisiei de Etică a SNSPA privind reclamațiile de hărțuire sexuală aduse profesorului Alfred Bulai. Am informat decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Pîrvulescu, Președintele Senatului SNSPA, Iordan Bărbulescu, și Consiliul de Administrație că, în calitate de Rector SNSPA și în conformitate cu Art. 172 din Legea învățământului superior nr. 199/2023, pun în aplicare această hotărâre, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024″, a declarat rectorul Pricopie.
Rectorul SNSPA: „Am semnat cu gândul la victimele știute și neștiute”
Remus Pricopie a subliniat importanța sprijinirii victimelor și a combaterii oricăror forme de abuz în comunitatea academică.
„Am semnat cu gândul la victimele știute și neștiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generații, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunități civilizate și să supună mai multe persoane unui tratament nedemn și abuziv”, a spus rectorul.
SNSPA speră să fie exemplu pentru alte universități
SNSPA își dorește ca această acțiune să fie un exemplu pentru alte universități și instituții publice din România.
„Sper ca acțiunea fermă a SNSPA împotriva celor care nu respectă normele etice și demnitatea fiecărui membru al comunității academice să fie un exemplu și pentru alte universități sau instituții publice din România”, a adăugat Pricopie.
Pricopie: „Misoginismul, agresivitatea verbală și hărțuirea sexuală sunt în general tolerate”
Remus Pricopie a vorbit și despre problemele legislative actuale din România în ceea ce privește hărțuirea sexuală.
“România rămâne una dintre țările din Uniunea Europeană în care misoginismul, agresivitatea verbală și hărțuirea sexuală sunt în general tolerate, prin lipsa de reacție instituțională și prin inexistența unor instrumente reale de ordin civil sau penal de pedepsire a agresorilor și protejare a victimelor”, a precizat el.
Rectorul a făcut apel la o revizuire completă a legislației din acest domeniu pentru a asigura un tratament eficient al fenomenului hărțuirii sexuale.
Continuă investigațiile în cazul Bulai. Datele vor fi trimise la Parchet
SNSPA nu se oprește aici în abordarea cazului Bulai. Comisia de Etică va continua analiza și va extinde cercetările, dacă există argumente legale pentru acest demers. De asemenea, toate datele adunate vor fi transmise rapid către organele de anchetă penală pentru a contribui la investigațiile în curs.
Remus Pricopie a anunțat și demararea unui audit intern, începând cu Facultatea de Științe Politice, pentru a identifica și remedia vulnerabilitățile care au permis aceste abateri.
Remus Pricopie: „Afirmația potrivit căreia ‘toți știau’ este mincinoasă și calomnioasă”
În mesajul său, rectorul a condamnat atacurile nejustificate la adresa comunității academice și a profesorilor de la SNSPA, subliniind contribuțiile importante ale acestora la dezvoltarea instituției.
„Afirmația potrivit căreia ‘toți știau’ este mincinoasă și calomnioasă. Nu există niciun element care să o susțină. Vina colectivă funcționează doar în regimurile totalitare”, a adăugat Remus Pricopie.