Situația animalelor sălbatice în România a generat alerte în mai multe localități, după ce acestea au fost observate aproape de zonele locuite.
Alerte de urși, șacali și lupi
În Galați, un grup de șacali a devenit o apariție obișnuită într-un cartier, ceea ce a determinat oamenii să se refugieze în casele lor, considerând că animalele sălbatice sunt deosebit de agresive în această perioadă.
Alerta a fost declanșată și în Ciolpani, după ce un urs a fost observat în localitate, iar în Poiana Brașov a fost semnalată prezența unui lup în urmă cu câteva zile.
Ministrul Mediului, despre urși
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat gravitatea situației, aducând în discuție necesitatea de a proteja viețile oamenilor înaintea oricărui alt aspect, indiferent de importanța conservării speciilor.
Fechet a adăugat că este necesară o abordare echilibrată, iar Comisia Europeană trebuie să efectueze cercetări științifice pentru a evalua nivelul de protecție necesar pentru populațiile de urși bruni din Europa.
“În legătură cu urșii, am pus pe masa Comisiei Europene o situație prin am încercat să le explic simplu că viața omului are prioritate indiferent de cât de mult ne dorim să salvăm anumite specii. Încercăm să solicităm Comisiei să cerceteze din punct de vedere științific în ce măsură, una sau mai multe din cele 10 populații de urs brun din Europa trebuie să beneficieze în continuare de strictă protecție sau să rămână o specia în continuare protejată, dar cu un grad mai mic de protecție acolo unde se impune.” a explicat Fechet.
Experții în domeniu avertizează că în România trăiesc jumătate dintre urșii bruni din Europa.
Ministrul Mediului: “Fac prăpăd”
În ceea ce privește șacalii, ministrul a recunoscut că există provocări majore în zonele precum Tulcea, Galați și Delta Dunării, unde aceste animale cauzează daune semnificative. Fechet a evidențiat că, în ciuda existenței unei cote de vânătoare, organizațiile responsabile de gestionarea situației nu și-au îndeplinit obligațiile. Suprapopularea anumitor specii ar putea genera și mai multe probleme în viitor.
“În legătură cu șacalii, este adevărat că avem mari probleme, în Tulcea, Galați sau Delta Dunării unde fac prăpăd. Există o cotă de vânătoare pe care țin să precizez faptul că din păcate, organizații care ar trebui să se ocupe nu și-au făcut treaba. Există riscul ca anumite specii să se înmulțească în exces și să cauzeze mai probleme.”, a adăugat ministrul Mediului, la Antena3.
Mircea Fechet a adus în atenție și cifrele tragice legate de atacurile urșilor în România, menționând că în ultimii 20 de ani, 26 de persoane au fost ucise de aceste animale.