Autoritățile sanitar-veterinare au emis o alertă pe litoralul românesc și au suspendat culesul de scoici și rapane din Marea Neagră. Decizia a fost luată după ce analizele de laborator au arătat prezența unor specii de alge potențial toxice în apa mării. Această măsură a stârnit îngrijorare printre pescari și patronii de cherhanale, care se tem de faliment. Ei susțin că ar fi trebuit analizată carnea scoicilor, nu doar nivelul toxinelor din apă.
Alertă pe litoral! Culesul de scoici și rapane din Marea Neagră, interzis
Recoltarea de midii și rapane a fost suspendată în sectoarele Mamaia, Agigea și Mangalia, după ce probele de apă de mare au indicat valori anormale de toxicitate la anumite alge pe care le consumă scoicile.
“Nu, nu este vorba de o contaminare a apei. Acest fitoplancton acționează ca un fel de semnal de alarmă. Dacă depășește anumite valori, există posibilitatea să avem biotoxină în moluscă,” a explicat Corina Ivanciu, directorul adjunct al DSV Constanța.
Autoritățile fac mai multe controale
Ca răspuns la această situație, inspectorii Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) au intensificat controalele pe mare. Scoicile care se hrănesc cu alge toxice pot reprezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.
Importuri de scoici și rapane
Pescarii se tem că vor rămâne pe termen lung fără surse de venit, iar patronii de localuri cu specific pescăresc spun că acum sunt nevoiți să cumpere scoici și rapane din Bulgaria, Grecia și Italia.
Biologii marini contestă decizia autorităților sanitar-veterinare
Suspendarea recoltării midiilor și rapanelor este contestată de biologii marini.
“Parte dintre aceste alge pot secreta ficotoxine, dar în Marea Neagră acestea nu au ajuns niciodată la niveluri periculoase. Nu avem alge eminamente toxice.”, explică Răzvan Popescu, cercetător al Mării Negre, pentru Europa FM.
Laboratorul ANSVSA e în renovare
În prezent, nu se știe cu certitudine dacă scoicile și rapanele sunt periculoase pentru consum. Concluziile vor fi trase după ce laboratorul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din București, aflat în renovare, ăși va relua activitatea și va putea face testele.