Alertă pe Dunăre! Nivelul maxim al apelor ar urma să fie atins în cursul zilelor de joi sau vineri. Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va creşte semnificativ în perioada următoare, până la 8.000 mc/secundă, mult peste media multianuală a lunii septembrie, arată prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Atât Viena, Bratislava, cât și Budapesta se pregătesc „pentru ceea ce urmează în legătură cu Dunărea”, a declarat, ministrul Mediului, Mircea Fechet, miercuri seară, la Antena 3 CNN.
Conform hidrologilor, media multianuală a lunii septembrie este stabilită la 3.800 mc/secundă. Până pe 24 septembrie, la ora 7:00, în aval de Porţile de Fier, debitele fluviului Dunărea vor fi în creştere şi vor ajunge la valoarea de 8.000 mc/s.
De asemenea, pe râuri, în intervalul 18 septembrie, ora 7:00 – 24 septembrie, ora 7:00, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, mai puţin pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din estul ţării, unde vor fi în creştere prin propagare în prima parte a intervalului, iar pe râurile din sudul şi sud-estul ţării, debitele vor fi relativ staţionare.
Astfel, debitele pe cursurile de apă se vor menţine la valori ridicate pe unii afluenţi din bazinele inferioare ale Siretului, Bârladului şi Prutului, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare.
Totodată, în prima parte a intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de niveluri şi debite cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte din majoritatea regiunilor, datorită precipitaţiilor prognozate.
România este pe locul al patrulea în Uniunea Europeană, la riscul de inundaţii, după Polonia, Slovacia şi Cehia
Nivelul apei Dunării poate creşte chiar şi cu 120 de centimetri în 24 de ore, iar specialiştii avertizează că debitul fluviului, la intrarea în ţară, se poate dubla în zilele următoare.
Pericol major este după Porţile de Fier 2, acolo unde sunt inundaţii aproape anual. Soluţia pentru a evita dezastrul ar fi ridicarea a încă trei hidrocentrale: la Turnu-Măgurele-Nicopole, la Călăraşi-Silistra şi la intrarea în Deltă.
În 2012, prin Hotărâre de Guvern, infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor a fost mutată la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.
Autoritățile din Ungaria se pregătesc de ce e mai rău, după inundațiile devastatoare care au lovit Europa Centrală și de Est și care au luat deja peste 7 vieți, dintre care 7 doar în România.
Nivelul Dunării a atins maxime istorice în 2013
Autoritățile din statul vecin nu se raportează doar la inundațiile de zilele acestea, ci și la cele din 2013, care au lovit Ungaria. Nivelul Dunării a atins atunci maxime istorice.
Cele mai expuse zone vizate acum de pericol includ și capitala Budapesta, acolo unde autoritățile maghiare se așteaptă ca nivelul apei să crească cu peste 8 metri.
Premierul maghiar, Viktor Orban, și-a anulat orice vizită externă în această săptămână, în timp ce autoritățile responsabile cu prevenirea dezastrelor se ocupă de întărirea digurilor pe malurile apelor care ar putea să iasă din matcă și să afecteze populația.
Se ia în calcul inclusiv evacuarea civililor, acolo unde sunt zone inundabile, însă autoritățile maghiare sunt optimiste și speră că această măsură nu va fi necesară.
CITIȚI ȘI:
Apele Române: În Vaslui a plouat cât într-un an. Inundații ca în Galați apar la 120 de ani