Alertă pe Dunăre în Ungaria! Autoritățile din Budapesta sunt în alertă, după ce viitura de pe Dunăre a ajuns la cel mai înalt nivel în Ungaria. Apele fluviului au inundat mai multe zone, inclusiv clădirea Parlamentului, iar autoritățile sunt în stare de alertă maximă. Stațiile de metrou și drumurile aflate de-a lungul fluviului au fost închise, în timp ce la periferia Budapestei, mai multe case au fost complet acoperite de ape.
Reamintim că și în România, ciclonul Boris a făcut prăpăd în Vaslui și în Galați, provocând inundații catastrofale și lăsând oamenii fără agoniseala de-o viață. Autoritățile din țara noastră sunt și ele în alertă în ceea ce privește creșterea nivelului Dunării.
Primarul Budapestei, apel la cetățeni să încerce să nu se apropie de malurile Dunării
Nivelul fluviului a crescut alarmant în ultimele 24 de ore, depășind cu aproape un metru cotele de siguranță. Drumurile și serviciile de transport pe Dunăre, inclusiv feriboturile, au fost suspendate, potrivit informațiilor Antena 3.
Premierul ungar Viktor Orban spunea că Parlamentul este o fortăreață și dădea asigurări că situația va fi ținută sub control. Sâmbătă dimineață, o echipă de salvatori a mers într-o localitate situată la circa 40 km de Budapesta și le-a dus sinistraților mâncare, medicamente și apă. Este vorba despre o localitate care este complet înconjurată de ape.
Primarul Budapestei făcea apel la cetățeni să încerce să nu se apropie de malurile Dunării, dar mai ales să fie extrem de vigilenți. În cazul în care observă infiltrații pe malurile Dunării, edilul Budapestei sfătuiește cetățeni să anunțe acest lucru de urgență, pentru a putea fi evitată o catastrofă.
Primarul Budapestei, mesaj alert privind pericolul inundațiilor
“Vine cea mai dificilă zi de apărare împotriva inundațiilor de până acum, Budapesta este 100% pregătită pentru vârf. Potrivit prognozelor, nivelul apei Dunării va crește până la cel mai înalt nivel la Budapesta în această seară, în timpul inundațiilor din acest an. Colegii mei au închis ecluzele canalului peste tot, au pus stațiile de lift în regim de inundație, au finalizat închiderile necesare liniilor de apărare și armarea acestora.
Inundațiile prelungite pun la presiune asupra stării barajelor și lucrărilor de protecție, ceea ce crește riscul de scurgeri, astfel încât angajații serviciului de monitorizare a lucrărilor de canalizare vizitează tronsoanele liniilor de protecție zi și noapte. Dacă sunt detectate fenomene de inundații (de exemplu, țâșnire, țâșnire sau scurgeri de apă), unitățile noastre de urgență sunt alertate imediat.
De asemenea, angajații instalației de apă verifică constant bazele de apă și protejează fântânile și efectuează mult mai multe teste de calitate a apei potabile, astfel încât să putem continua să asigurăm populației o aprovizionare cu apă potabilă netulburată și sigură. Pe Batthyány tér, BKV a finalizat deja lucrările de protecție ieri, au fost nevoiți să intervină ieri și în vecinătatea
Margit híd, toate acestea afectând desigur transportul în comun. BKK informează continuu despre modificări și crește capacitățile pe secțiile aglomerate care operează fără întrerupere pentru a compensa eventualele zboruri pierdute. Încă am încredere în judecata locuitorilor din Budapesta. Vă rugăm să acordați prioritate vehiculelor de canalizare și de canalizare în traficul rutier, dacă puteți și, din nou, vă rugăm să fiți atenți în apropierea inundațiilor cu curent puternic”, este mesajul transmis de Karácsony Gergely, primarul capitalei Ungariei.
Mobilizare generală în Budapesta: stațiile de metrou închise și monitorizare non-stop
Pentru a preveni o catastrofă în oraș, autoritățile au decis închiderea mai multor stații de metrou. În același timp, lucrările de protecție sunt monitorizate permanent.
„Specialiștii monitorizează evoluția inundațiilor non-stop”, a subliniat primarul Budapestei.
În fața acestei crize, guvernul ungar, armata și locuitorii din Budapesta fac eforturi colosale pentru a limita pagubele și a proteja capitala de furia Dunării. Situația rămâne critică, însă autoritățile din Ungaria continuă să acționeze pentru a preveni un dezastru major.