Israelul se află într-o stare de alertă maximă, fiind pentru prima dată din 1973 când țara este în război activ de Yom Kippur. Securitatea este întărită în toată țara pe fondul temerilor de atacuri teroriste, în timp ce comunitățile religioase se pregătesc pentru 25 de ore de post și rugăciune.
Alertă maximă în Israel: Posibile atacuri teroriste de Yom Kippur
Într-un context de tensiune crescută, Israelul a intrat vineri într-o stare de alertă de securitate. Autoritățile israeliene și forțele de securitate s-au mobilizat pentru a preveni posibile atacuri teroriste, iar măsurile de siguranță au fost intensificate în zonele publice. Centrele orașelor, drumurile principale și locațiile sacre, precum Zidul Plângerii, sunt atent monitorizate.
Alertă maximă pentru prima dată din 1973
Este pentru prima dată din 1973, când Israelul a fost surprins într-un atac de către Egipt și Siria în timpul Yom Kippur, când țara se află din nou în război activ în timpul acestei sărbători, scrie Times of Israel. Trupele israeliene sunt angajate în lupte în Liban și Gaza, iar autoritățile au instituit sisteme speciale de alertă pentru a avertiza populația asupra unor eventuale tiruri de rachete, care au devenit aproape constante. Peste 120 de rachete au fost lansate asupra Israelului în primele ore ale sărbătorii Yom Kippur.
Comandamentul Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) i-a îndemnat pe cetățeni să se asigure că au acces la sistemele de avertizare. Aceste sisteme sunt esențiale pentru a-i proteja în cazul unui atac cu rachete sau dacă situația de securitate escaladează.
„Siguranța civililor este prioritară, iar informarea corectă și rapidă poate salva vieți”, au transmis oficialii militari.
Evreii religioși încep Yom Kippur sub amenințarea rachetelor
În timp ce forțele de securitate supravegheau principalele zone de risc, evreii religioși au început să marcheze Yom Kippur, o zi sfântă dedicată postului și rugăciunii. La Ierusalim, postirea a început la ora 17:31, iar la Tel Aviv la 17:51, urmând să se încheie sâmbătă seara. Această perioadă de 25 de ore este respectată cu strictețe de comunitățile religioase din Israel.
Rabinul-șef sefard, David Yosef, a subliniat că, în ciuda importanței postului, „există protocoale ale IDF care interzic soldaților implicați în luptă activă să postească de Yom Kippur”.
Potrivit legii, salvarea vieților umane are prioritate față de respectarea strictă a postului, iar soldații aflați în misiuni active trebuie să consume hrană și lichide în mod normal.
„Sănătatea și capacitatea de a îndeplini sarcinile militare nu trebuie compromise”, a adăugat rabinul.
Războiul din Orientul Mijlociu: Un an de la escaladarea conflictului
Escaladarea conflictului actual a început pe 7 octombrie, anul trecut, când militanții Hamas au lansat un atac surpriză asupra Israelului, ucigând 1.200 de israelieni. Alte 251 de persoane, inclusiv cetățeni străini, au fost luate ostatici. De atunci, conflictul s-a intensificat dramatic, cu peste 40.000 de palestinieni uciși în urma atacurilor israeliene în Gaza, iar cel puțin 100 de ostatici au murit în captivitate.
„Este un moment de maximă tensiune, iar provocările cu care ne confruntăm nu sunt doar militare, ci și umanitare. Populația civilă trebuie protejată, iar fiecare măsură de securitate luată acum poate preveni tragedii ulterioare”, a declarat un oficial israelian, subliniind gravitatea situației.
Creșterea amenințărilor antisemite în Statele Unite
Pe măsură ce conflictul din Orientul Mijlociu continuă, incidentele antisemite au crescut semnificativ și în alte țări, inclusiv în Statele Unite. În Minnesota și Dakota, autoritățile locale au intensificat măsurile de securitate în jurul sinagogilor cu ocazia Yom Kippur.
Ethan Roberts, director executiv adjunct al Consiliului de Relații cu Comunitatea Evreiască pentru Minnesota și Dakota, a anunțat că, „încă de pe 7 octombrie, securitatea la sinagogi a fost întărită. Facem tot posibilul pentru a asigura protecția comunităților noastre în fața unor posibile atacuri”.
Alerte de securitate emise și pentru România
Ambasada Statelor Unite ale Americii a emis o alertă de securitate și pentru România. În weekendul 11-13 octombrie, instituțiile religioase, inclusiv sinagogi, temple și moschei, ar putea fi vizate de atacuri. „Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România în acest weekend”, se arată în alertă.
În acest context tensionat, autoritățile din România au anunțat măsuri suplimentare de securitate în apropierea locațiilor religioase, pentru a preveni orice posibil incident.
Tensiunile din Orientul Mijlociu și posibilele atacuri teroriste din Israel au adus întreaga regiune într-o stare de alertă maximă. Pe fondul escaladării conflictului, măsurile de securitate au fost intensificate și în alte țări, inclusiv în România.
Citește și…