Autorităţile din Constanţa intervin, la 14 august, după o explozie în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti. Potrivit autorităților, este foarte posibil să fie vorba despre o mină marină, evenimentul fiind cercetat. ISU Constanţa anunţă că nu există victime.
UPDATE: Forțele Navale nu au găsit alte mine în derivă
Conform unui comunicat de presă al SMFN, Forţele Navele Române au executat misiuni de cercetare a spaţiului maritim din proximitatea litoralului românesc în urma informării primite, în jurul orei 10,00, de la ISU Dobrogea, cu privire la explozia unei posibile mine marine în zona digului de la Costineşti şi la existenţa unei mine aflate în derivă în zona digului de larg al Portului Mangalia. „Scafandrii EOD şi o navă a Gărzii de Coastă au executat o misiune comună de cercetare a raionului maritim din apropierea ţărmului de la Costineşti, în urma căreia nu au fost identificate mine marine aflate în derivă. Tot în cursul zilei de astăzi, puitorul de mine şi plase ‘Viceamiral Constantin Bălescu’ (PM-274), un elicopter IAR Puma Naval şi un avion de patrulare al Statelor Unite ale Americii au executat, începând cu ora 13,00, misiuni conjugate de cercetare maritimă şi aeriană, în spaţiul maritim cuprins între Constanţa şi Mangalia, în urma cărora nu au identificat nicio mină marină aflată în derivă în spaţiul monitorizat”, arată sursa citată.
Scafandrii Forțelor Navale cercetează zona
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că Forţele Navale vor verifica informaţiile potrivit cărora o a doua mină marină ar pluti în derivă în zona Costineşti.
„În ceea ce priveşte cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeaşi zonă, vă informăm că Forţele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situaţiei şi intervenţiei pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale (MAPN).
Sursa citată a precizat că explozia semnalată în zona digului din zona Costineşti este verificată de Garda de Coastă.
Explozia nu a provocat victime
Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana-Maria Stoica, a afirmat că, în urma exploziei, nu s-au înregistrat victime.
„În această dimineaţă, în jurul orei 9.00, am fost solicitaţi prin apel la 112 să intervinim în staţiunea Costineşti acolo unde a avut loc o explozie pe dig.
La faţa locului au fost alocate rapid mai multe resurse din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa, de la staţia Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim-ajutor şi, de asemenea, ambarcaţiunea RIB, iar în aceste momente vor pleca şi colegii cu echipajul CBRN. Ajunşi la faţa locului, colegii au perimetrat zona şi au constatat faptul că este vorba de o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
„Turiștii încă sunt în apă”
Martor: „A fost o explozie puternică. Am văzut mult fum negru. Ni s-a zis că a explodat ceva. Se află poliția și pompierii aici. Turiștii încă sunt în apă.”
Conform Digi24, deși nu a fost nimeni rănit, pericolul nu a trecut și de aceea Garda de Coastă și toți cei care intervin sunt în alertă, fiindcă în aceeași zonă, în apropiere de dig, ar mai fi fost văzută încă o mină care plutește pe apă.
Este o situație destul de tensionată pentru că sunt mulți oameni pe litoral, Costinești fiind o stațiune aglomerată.
Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, a precizat că este o misiune dificilă și că din cauza vântului foarte puternic „starea mării nu e chiar bună”.
„Este o misiune dificilă pentru scafandri. După ce vor ajunge acolo vom avea mai multe informații. De la începutul războiului din Ucraina până acum, scafandrii noștri au neutralizat cinci mine marine în aria noastră de responsabilitate”, a spus Pavel.
El a explicat și care este protocolul care se aplică în astfel de situații: „Se pune în aplicare un plan de cooperare interinstituțională, între autoritățile cu rol în situații de acest gen, noi avem detașament de scafandri, nave specializate și tehnică necesară pentru misiuni de neutralizare a minelor marine. Aceste mine sunt un pericol nu numai pentru navigație, ci și pentru activitățile de la mal.”
Incidentul are loc înainte de Ziua Marinei, mai arată Digi24.