Alertă “freezing rain” în București. După temperaturi de primăvară în București, vremea se schimbă și vine cu temperaturi scăzute, precipitații, ninsori, dar și ploi cu gheață.
Alertă “freezing rain” în București
Pentru București a fost emisă o alertă de freezing rain, iar conform prognozei Accuweather, ultima săptămână din luna ianuarie va veni cu fenomene meteo mai puțin întâlnite. Pe 26 și 27 ianuarie, în București va ploua cu gheață, iar temperaturile vor fi scăzute.
Totodată, în zilele următoare vremea va fi mai rece, iar termometrele nu vor indica mai mult de 4 grade Celsius pe timpul zilei.
„Urmează o perioadă în care temperaturile se apropie de ce ar fi normal în luna ianuarie, respectiv temperaturi inclusiv astăzi, care nu mai depășesc 7-8 grade, temperaturi ușor mai mari față de normal, însă vom vedea că începând cu ziua de duminică și până spre mijlocul săptămânii viitoare temperaturile vor fi normale pentru această perioadă, respectiv temperaturi de -3, -4 grade ziua, în estul Transilvaniei și cel mult 4-5 grade în regiunile sudice.
Noaptea vor fi temperaturi negative cuprinse între -9 și 0 grade.
Și în Capitală ne așteptăm ca vremea să devină mai rece noaptea, temperaturi ce vor coborî până spre -5, -4 grade, iar ziua cel mult 4 grade în termometre zilele următoare. Așadar, o vreme normală din punct de vedere termic în această perioadă, dar cu foarte puține precipitații. Acestea vor apărea doar în partea de nord a țării, mâine și în extremitatea de sud-vest, ninsori pe la munte, dar slabe cantitativ”, a anunțat meteorologul Mihai Huștiu, potrivit Antena 3.
Citește și: VREMEA se răcește brusc. Când ninge în București, în ianuarie 2025
Ce înseamnă “freezing rain”
Fenomenul „freezing rain” apare atunci când ploaia cade printr-un strat de aer rece aproape de sol și îngheață imediat ce atinge suprafețele, precum drumurile, mașinile sau clădirile.
Iar când aceasta ploaie super-rece ajunge pe șosea, trotuare, mașini și tot ce mai prinde în cale, îngheață pe loc și formează o suprafață de gheață perfect netedă și transparentă, care poate fi greu de detectat. Condusul sau mersul pe un astfel de strat de gheață frizează imposibilul.
În plus, afectează copacii, ale căror crengi se rup și cad și poate duce la importante avarii ale sistemelor de distribuție a energiei electrice.
Fenomenul creează condiții extrem de periculoase pentru circulație și poate să ducă la accidente rutiere sau la deteriorarea infrastructurii. Anul trecut, la jumătatea lunii martie, Capitala îngheța sub freezing rain, odată cu Aeroportul Otopeni, al cărui program a fost dat peste cap. După 30 de ore de ger, ploaie înghețată și ninsori, aproape 2.000 de persoane din Bucureşti şi Ilfov au chemat ambulanţa.