O alertă FBI atrage atenția că escroci din China acționează în SUA după metoda accidentul, binecunoscută în România. Înșelătoria vizează comunitățile chineze.
Alerta FBI de la biroul din Washington avertizează asupra unei înșelătorii care vizează comunitățile chineze din SUA. Escrocheria funcționează după același model folosit în România în metoda accidentul.
Printr-o alertă FBI, biroul din Washington transmite publicului o informare cu privire la o înșelătorie care vizează comunitățile chineze din SUA. Alerta vizează și studenții din China care frecventează universitățile din America.
FBI transmite că escrocii se prezintă drept falși polițiști și amenință victimele cu false dosare penale.
Infractorii se dau și drept reprezentanți ai autorităților din China în America. Fie reprezentanți ai oamenilor de afaceri, fie reprezentanți ai Ambasadei Chinei, fie reprezentanți consulari.
Alertă FBI. Escroci din China acționează în SUA cu metoda accidentul
FBI transmite că, dacă nu le conving să transmită banii în contul indicat din China, victimele sunt amenințate de falși polițiști. Aceștia le transmit că sunt suspecți în anchete penale și riscă arestarea sau deportarea.
„Tehnica” de lucru este asemănătoare cu metoda accidentul, în care un infractor declanşează discursul-legendă, care este dramatizat şi susţinut, după caz, de două sau mai multe personaje.
La realizarea scenariului pot participa mai mulţi infractori, fiecare dintre ei interpretând câte un rol credibil ( avocat, polițist, procuror, medic, etc ).
Metoda accidentul la chinezi în SUA
„Acești escroci se prezintă drept anchetatori chinezi pentru a-și intimida victimele și apoi să le convingă să plătească, pentru a le fura banii”, a declarat directorul adjunct David Sundberg de la Biroul FBI din Washington.
„Înșelătoria este atât de convingătoare deoarece sunt folosite mai multe paliere și făptuitori. Sperăm să îi educăm pe membrii comunităților chineze despre această amenințare pentru a convinge victime să depună plângeri”, a adăugat oficialul FBI.
Escroci cu metoda accidentul în atenția FBI
În avertismentul autorităților americane adresat comunității chineze se arată că schema de lucru a infractorilor e formată din patru etape:
Contactul inițial – Afaceri în SUA, Ambasada Chinei sau un impostor de la un consulat
Infractorii își sună victimele pentru a discuta despre o problemă minoră, cum ar fi soldul restant al cardului de credit, un pachet care nu poate fi livrat sau o factură neplătită.
Ei folosesc tehnologia pentru a-și ascunde sau „falsifica” adevăratele numere de telefon, apelând victimele de la numere de telefon care par oficiale.
Fie reprezentanțelor de afaceri de pe teritoriul american, fie ambasadelor sau consulatelor chineze.
Fals reprezentant al poliției chineze
Ca și în metoda accidentul, apelantul transferă victima către un alt escroc care se prezintă ca un oficial al aplicării legii din China. Acest impostor îi spune victimei detaliile presupusei infracțiuni și oferă documente falsificate, cum ar fi un mandat de arestare.
În acest moment, infractorii pot face presiuni asupra victimelor să se întoarcă în China pentru a fi judecate sau amenință că le vor aresta.
Supravegherea victimelor
Infractorii obligă victimele să își dea acordul pentru monitorizarea audio și video 24/7. Ei le spun victimelor să nu discute cazul sau să nu facă căutări pe internet.
Escrocii pot încerca, de asemenea, să recruteze victime pentru a participa la investigarea altor subiecți. Ei pot cere victimelor să facă fotografii sau videoclipuri ale altor victime sau să primească criptomonede sau transferuri bancare.
Actul final: Extorcarea victimelor
În ultima fază, infractorii direcționează victimele să transfere bani într-un cont bancar chinez pentru a-și dovedi nevinovăția sau să plătească cauțiune pentru a evita să se întoarcă în China.
Ei pot oferi indicații pe care victimele le pot urma atunci când merg la bancă.
În unele cazuri, escrocii ordonă victimelor să mintă prietenii și familia pentru a-și asigura mai mulți bani. Ele pot, de asemenea, forța victimele să transporte bani sau să faciliteze scheme similare împotriva altora.
Numere de telefon falsificate
Dacă o persoană necunoscută vă contactează pentru a vă acuza de o infracțiune, nu transmiteți informații personale sau financiare și nu trimiteți bani. Opriți contactul cu persoana respectivă.
Contactul de la un număr de telefon aparent oficial nu este o dovadă a acțiunii oficiale. Infractorii pot folosi tehnologia pentru a masca sau a „falsifica” numerele de telefon.
Dacă o agenție guvernamentală din SUA vă contactează, puteți verifica dacă contactul este oficial.
Utilizați surse publice (agenda telefonică, internet etc.) pentru a identifica informațiile de contact ale agenției guvernamentale. Contactați agenția pentru a confirma legitimitatea interacțiunii.
Monitorizarea video
Nu fiți de acord cu monitorizarea audio sau video 24/7. Dacă cineva care pretinde că este o autoritate chineză vă contactează, contactați biroul local FBI. Oficialii guvernamentali străini care desfășoară activități legitime de aplicare a legii în SUA trebuie să acționeze în coordonare cu autoritățile federale.
Victimele ar trebui să transmită activitățile frauduloase sau suspecte Centrului de plângeri privind infracțiunile pe Internet al FBI prin intermediul ic3.gov . Transmiteți cât mai multe informații despre tranzacție, cum ar fi instrucțiuni de transfer, contul bancar indicat, numere de telefon și comunicări text sau e-mail.
Măsuri împotriva escrocilor
Dacă ați transferat deja bani, contactați imediat instituția financiară pentru a opri sau a inversa tranzacția. Solicitați instituției financiare să contacteze instituția financiară corespunzătoare la care au fost trimise fondurile.
Raportați activitatea la biroul de securitate din campus sau la biroul de siguranță publică pentru a crește gradul de conștientizare în rândul studenților.