Conserve cu ton contaminate cu mercur, o substanță nocivă pentru sănătate, au fost descoperite recent în urma unei investigații realizate de două ONG-uri, Bloom și Foodwatch. În raportul lor, publicat marți, asociațiile menționate au cerut supermarketurilor și autorităților publice din 5 țări europene să „ia măsuri urgente”, inclusiv scăderea limitelor autorizate. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște public pericolul reprezentat de contaminarea cu mercur.
Un raport, publicat marți, de către ONG-urile Bloom și Foodwatch, realizat în urma unei investigații întreprinse de reprezentanți ai celor două asociații, avertizează asupra pericolului major reprezentat de anumite produse alimentare foarte des comercializate. „100% dintre conserve erau contaminate”, scriu în raportul lor cei de la Bloom și Foodwatch, făcând referire directă la conserve cu ton contaminate cu mercur, o substanță nocivă pentru sănătate. Reprezentanții celor două ONG-uri au realizat, de curând, teste efectuate aleatoriu pe produse alimentare consumate pe scară largă în întreaga Europă. Nu mică le-a fost surpriza ONG-iștilor când au constatat că toate cele 148 de cutii de conserve care conțineau ton, luate de pe rafturile unor supermarketuri din cinci țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia), erau contaminate cu mercur, potrivit AFP.
„… pentru a asigura vânzarea a 95% din ton”
Testele au fost efectuate într-un laborator independent și au evidențiat aceeași problemă gravă în cazul fiecărui produs supus verificării. „Nivelurile maxime de mercur în ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare constatat în ton și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din ton”, se afirmă în raportul la care am făcut trimitere mai sus, al celor de la Bloom și Foodwatch. Nivelul la care fac referire reprezentanții celor două ONG-uri în raportul lor a fost stabilit la 1 mg/kg pentru greutatea materiei prime proaspete. Nu, însă, și în cazul produsului finit care ajunge în conservă.
Toleranța maximă admisă la mercur, de trei ori mai mare decât cea a speciilor mai puțin contaminate
Organizația de mediu susține că mai mult de jumătate din conserve conțin mercur peste limita maximă stabilită pentru alte specii de pește, respectiv 0,3 mg/kg. „Nivelurile maxime de mercur în ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare constatat în ton și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din ton. Este motivul pentru care tonul, una dintre speciile cele mai contaminate, are o toleranță maximă admisă la mercur de trei ori mai mare decât cea a speciilor cele mai puțin contaminate”, mai scriu cei de la Bloom și Foodwatch. ONG-urile au făcut trimitere, pentru a-și argumenta pledoaria în favoarea măsurilor urgente care se impun în cazul comercializării conservelor contaminate cu ton, la constatarea, de pe urma testului, că, în Franța, spre exemplu marca de conserve cu ton Petit Navire a trimis în rafturi conserve care au un conținut de mercur de 3,9 mg/kg.
Mercurul, toxic pentru sistemul nervos
Prezent în special în depozitele atmosferice provenite de la centralele pe cărbune, mercurul este catalogat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind una dintre cele zece substanțe care prezintă cele mai mari probleme de sănătate publică. „Mercurul elementar și metilmercurul sunt toxice pentru sistemul nervos (…); pot fi observate tulburări neurologice și comportamentale după expunere”, au precizeazat cei de la OMS.
CITEȘTE ȘI:
Carne tocată vândută de Auchan, contaminată. Anunțul ANSVSA pentru cumpărători