Biden va fi nominalizat oficial drept candidat prezidenţial al Partidului Democrat din SUA, înainte de convenţia din august. De ce este acesta „un pas neobișnuit”.
Actualul preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden, va fi nominalizat oficial în format virtual drept candidat al Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie înaintea convenţiei din august a acestei forţe politice, au confirmat marţi pentru EFE surse din Comitetul Naţional Democrat (DNC).
Acesta este un pas neobişnuit, deoarece candidaţii la preşedinţie din ambele partide primesc de obicei nominalizarea oficială în ultima zi a convenţiilor respective, într-o sărbătoare de proporţii în care de pe acoperişul locului în care se desfăşoară evenimentul cade o ploaie neîncetată de baloane şi confeti.
Schimbarea răspunde dificultăţilor legate de termenele electorale din Ohio, unde partidele trebuie să-şi înregistreze candidaţii la preşedinţie înainte de 7 august pentru a-şi asigura prezenţa pe buletinele de vot în ziua alegerilor. Problema este că, anul acesta, convenţia democrată, cadru obişnuit pentru nominalizarea oficială a candidatului, este programată între 19 şi 22 august la Chicago (statul Illinois), astfel că Biden nu ar ajunge la timp pentru a se înscrie drept candidat în Ohio şi prin urmare ar fi exclus din alegerile din acest stat.
Spre deosebire de Biden, fostul președinte Trump nu se confruntă cu vreun obstacol
Spre deosebire de Biden, fostul preşedinte Donald Trump (2017-2021) nu se confruntă cu acest obstacol, dat fiind că întâlnirea la care va fi proclamat candidat republican are loc la Milwaukee (Wisconsin) în perioada 15-18 iulie, cu o marjă suficientă de timp pentru a respecta termenul de înregistrare în Ohio înainte de 7 august. Pentru a soluţiona această încurcătură, preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Jaime Harrison, a anunţat marţi, într-un comunicat transmis EFE, că partidul său îl va desemna pe Biden drept candidat înainte de 7 august, pentru a se asigura că poate figura pe buletinele de vot din toate cele 50 de state ale SUA, inclusiv în Ohio.
Harrison a criticat “dispreţul neruşinat” pe care îl demonstrează în opinia sa republicanii din Ohio, care şi-au folosit majoritatea în legislativul local pentru a lega modificarea termenului limită de 7 august de alte măsuri cu care democraţii nu sunt de acord.
Acest comitet va stabili şi data la care va avea loc nominalizarea virtuală a ambilor. Convenţia democrată de la Chicago, unde se aşteaptă ca Biden să ţină un discurs de acceptare oficială a candidaturii, va avea ca scop între altele măsurarea nivelului de entuziasm pe care îl trezeşte candidatura actualului preşedinte în cadrul propriului său partid, precum şi capacitatea acestuia de a mobiliza diferite categorii de alegători în perspectiva alegerilor din noiembrie.
De Niro a făcut „spectacol” pentru Biden
Recent, Robert De Niro a apărut în apropierea tribunalului din New York, pentru a-l ataca pe Donald Trump. Un “clovn” care ar putea deveni un “tiran” – a spus celebrul actor în fața camerelor de luat vederi.
Îmbrăcat într-un tricou gri, cu o jachetă neagră şi ochelari fumurii, vedeta din “Taxi Driver” şi “Goodfellas” a vorbit alături de doi poliţişti prezenţi la atacul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, “adevăraţi eroi”, potrivit actorului. „Acesta este cartierul meu”, a declarat De Niro, aflat fiind pe o bucată de trotuar. “Iubesc acest oraş, nu vreau să îl distrug. Donald Trump nu vrea doar să distrugă acest oraş, el vrea să distrugă ţara şi, în cele din urmă, ar putea distruge lumea”, a insistat acest opozant de lungă durată al fostului preşedinte republican.
Această „luare de cuvânt” a fost organizată de echipa de campanie a preşedintelui democrat Joe Biden, în timp ce, la mică distanţă, Donald Trump îşi asculta avocaţii care pledau pentru achitarea sa în sala de judecată a procesului său penal. Calificându-l pe candidatul republican drept un “clovn”, Robert de Niro, în vârstă de 80 de ani, a amintit că, atunci „când Trump a candidat în 2016, era ca o glumă, un bufon care candida la preşedinţie”.
“Singura modalitate de a ne păstra libertăţile şi de a ne menţine umanitatea este să votăm pentru Joe Biden”, a lansat el în faţa unui roi de microfoane, în timp ce un claxon de maşină răsuna insistent în stradă. Actorul se află la originea Festivalului de film Tribeca, un cartier din Manhattan, aflat nu departe de tribunal. Prin urmare, la o aruncătură de băț pentru a da o „fugă electorală” până la tribunal.
Robert De Niro nu e singura vedetă implicată
„Folosirea” lui De Niro nu este întâmplătoare. La fiecare patru ani, candidații din SUA sunt dornici să atragă nume mari care ar putea exercita o influență asupra electoratului, nu în ultimul rând asupra tinerilor care votează pentru prima dată. De data aceasta, în condițiile în care atât Biden, cât și Trump suferă de cote de popularitate scăzute și în condițiile în care cursa se anunță extrem de strânsă, orice adaos de putere a vedetelor ar putea fi crucial.
„În aceste alegeri, implicarea celebrităților, susținerea și educarea celebrităților este cea mai importantă din istoria Americii”, a declarat Richard Greene, un strateg de comunicare politică din Los Angeles. „Este absolut esențial ca celebritățile și persoanele cu influență să ajute la spargerea dezinformării, a dezinformării și a lipsei de informații care este generată de oamenii care se bazează pe postările adesea nebunești, inutile și contraproductive din social media”.
Echipa lui Biden se pare că intenționează să organizeze luna viitoare o importantă strângere de fonduri la Los Angeles, la care vor participa actorii hollywoodieni George Clooney și Julia Roberts, precum și fostul președinte Barack Obama. El a acordat interviuri actorilor Will Arnett, Jason Bateman și Sean Hayes pentru podcastul lor SmartLess. În lunile următoare, el va spera să obțină și sprijinul unor vedete care l-au susținut în 2020, precum Tom Hanks, Jennifer Hudson și cel mai mare premiu dintre toate: Taylor Swift.
Citiți și: Alegeri prezidențiale în SUA: Trump și Biden egalitate „în ring”?