Cine va conduce cea mai puternică ţară din lume timp de patru ani? Donald Trump, care doreşte să revină în funcţie după mandatul 2017-2021 sau Kamala Harris, care ar fi prima femeie preşedinte a SUA? Alegeri SUA 2024, marţi, 5 noiembrie. Ce semnifică, de fapt, această zi.
Ziua de 5 noiembrie este, de fapt, ultima zi în care alegătorii îşi pot exprima votul, pentru că în 47 de state este posibil să se voteze anticipat de ceva timp. După cum notează news.ro, secţiile de votare sunt deschise în avans, la ore care variază în funcţie de localitate. Acest lucru oferă flexibilitate calendarului electoral, mai ales că ziua alegerilor este întotdeauna în prima zi de marţi din luna noiembrie. De asemenea, potrivit aceleiași surse, americanii votează și prin corespondenţă, adică fără a fi necesar să se meargă la o secţie de votare, prin trimiterea unui plic cu buletinul de vot completat (și aici fiecare stat are propriile proceduri).
Peste 240 de milioane de americani sunt chemaţi la urne. Și peste 76 de milioane de americani, potrivit statisticilor, au votat deja anticipat până duminică, 3 noiembrie. Kamala Harris înregistrează un avans față de Donald Trump în statele indecise, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale din SUA, din 5 noiembrie potrivit The Guardian. Harris a votat deja luni, 4 noiembrie, prin corespondență, potrivit site-ului postului de televiziune FOX16.
Conform sistemului electoral american, care este total diferit față de celelalte din lume, un candidat trebuie să obțină cel puțin 270 din cele 538 de voturi din Colegiul Electoral pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Fiecare stat oferă un anumit număr de electori, în funcție de mărimea lui și de aici acele „swing states” care pot decide soarta votului în direcția unui candidat, după cum ați putut citi și pe oficiuldestiri.ro.
Marţi, 5 noiembrie, cetăţenii americani merg la urne pentru a vota, dar nu ei sunt cei care vor avea ultimul cuvânt…
Alegeri SUA: Colegiul de electori hotărăște
Alegerea Kamalei Harris sau a lui Donald Trump pentru a-i succeda lui Joe Biden depinde de un colegiu de electori. Ce se întâmplă în realitate? Cetățenii americani nu votează direct pe buletinele de vot pentru un candidat sau celălalt, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numeşte Colegiul Electoral.
Ei sunt cei care vor vota în numele electoratului pentru unul dintre cei doi candidaţi. Prin urmare, pentru a fi ales preşedinte, un candidat trebuie să obţină voturile a cel puţin 270 dintre aceştia.
Potrivit BFMTV.com, reprezentanţii alegătorilor în Colegiul Electoral sunt numiţi în mod diferit în fiecare stat – aleşi locali sau susţinători aleşi de partide. Desemnarea modului de vot în Colegiul Electoral se bazează pe principiul „câştigătorul ia totul”. Mai precis, candidatul care obţine majoritatea voturilor într-un anumit stat câştigă toate voturile reprezentative alocate statului respectiv în Colegiul Electoral. Excepţiile sunt Nebraska şi Maine, unde „marii electori” sunt alocaţi pe o bază proporţională.
Fiecare stat are un număr de electori raportat la numărul de reprezentanţi pe care îi are în Congres: 100 de senatori – doi pentru fiecare stat – şi 435 de reprezentanţi, distribuiţi în funcţie de populaţia statului. Rezultă astfel un total de 535 de electori, la care se adaugă trei alocaţi Washington D.C., capitala ţării, care nu are niciun reprezentant în Congres. În acest an, cel mai populat stat, California, are 54 de electori. Cel mai puţin populate state, precum Alaska, Delaware şi Vermont, au fiecare câte trei electori. Aceste cifre se pot modifica în funcţie de recensământ.
Și acum ceea ce interesează pe toată lumea.
Când se află numele viitorului președinte al Statelor Unite?
Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor. Prin urmare, este posibil să se cunoască rezultatul încă din seara zilei votării. Dar…În 2020, a fost nevoie de mai mult de trei zile pentru ca mass media să anunţe victoria lui Joe Biden. În 2024 este posibil ca numărătoarea să dureze mai puţin decât în 2020, deoarece mai puţine persoane vor fi votat prin corespondenţă (faţă de votul din pandemie) şi secţiile de vot au dobândit mai multă experienţă, după cum precizează The New York Times.
Chair dacă se va ști numele noului președinte al SUA, desigur că mai e ceva. Ceva mai mult de fapt : Cele 3.000 de comitate ale ţării (unităţi administrativ-teritoriale) au termen până la 11 decembrie pentru ca rezultatele să fie certificate oficial de statul lor, conform news.ro. și BFMTV.com. La 17 decembrie 2024, electorii se reunesc oficial în capitalele statelor lor, pentru a-şi exprima votul solemn pentru preşedinte şi vicepreşedinte. Voturile trebuie să fie primite de Washington înainte de 25 decembrie, ziua de Crăciun.
La 6 ianuarie, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, voturile vor fi numărate oficial, iar preşedintele Senatului va putea anunţa rezultatul alegerilor.
Statele Unite nu vor avea un nou preşedinte până la 20 ianuarie 2025. În această zi e Ziua Învestirii, atunci când va depune jurământul şi va intra efectiv în Casa Albă. Deloc simplu. Va urma s-ar putea spune.
Citiți și: Alegeri în SUA. De ce au pus ochii Trump și Harris pe Nevada /VIDEO