Pregătirile pentru alegerile prezidențiale din SUA, care se vor desfășura în acest an, continuă să se dovedească furtunoase. Ce pune la cale Donald Trump și care sunt supozițiile.
Echipa de campanie a miliardarului republican Donald Trump, candidat la preşedinţia Statelor Unite, ar lua în considerare desemnarea ca parteneră a acestuia pentru funcţia de vicepreşedinte pe Nikki Haley, afirmă sâmbătă site-ul de ştiri Axios, preluat de Reuters.
Haley, fostă guvernatoare a statului american Carolina de Sud şi fostă ambasadoare a Statelor Unite la ONU în mandatul prezidenţial al lui Trump (2017-2021) a încercat ea însăşi să obţină nominalizarea Partidului Republican drept candidată la preşedinţie, deşi era creditată cu şanse minime în faţa fostului preşedinte. Ea s-a retras din cursa electorală în martie, recunoscând că Trump va fi probabil candidatul partidului, însă a precizat că nu îl va susţine.
Ce pune la cale Donald Trump: „Nikki Haley nu se numără printre persoanele pe care le iau în considerare”
Potrivit Axios, deşi Trump a luat-o în derâdere pe Haley în timpul competiţiei, ar putea să o aleagă drept membră a tandemului preşedinte-vicepreşedinte dacă s-ar convinge că ea ar putea contribui la victorie, l-ar putea ajuta să evite o eventuală condamnare penală şi ar participa la acoperirea cheltuielilor lui judiciare de zeci de milioane de dolari.
Iată însă că acum Trump a ieșit la rampă: „Nikki Haley nu se numără printre persoanele pe care le iau în considerare pentru funcţia de vicepreşedinte”, a spus Donald Trump pe reţeaua sa de socializare, spulberând speculaţiile. „Dar îi doresc tot binele din lume!”, a adăugat el.
Sondajele sugerează că Donald Trump are o șansă reală de a reveni la Casa Albă. În plus, din conversațiile cu politicieni și șefi de companii prezenți la Forumul Economic Mondial de la Davos, New York Times a tras concluzia că elita mondială se aștepta ca Trump să câștige.
O amenințare pentru Europa?
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a calificat, într-un interviu pentru postul de televiziune France 2, posibila alegere a lui Trump drept o ”amenințare clară” pentru Europa. Premierul belgian Alexander De Croo a avertizat într-un discurs în Parlamentul European la mijlocul lunii ianuarie: ”Dacă 2024 aduce înapoi America First, Europa va fi mai singură ca niciodată”.
Într-o lucrare a think tankului European Council on Foreign Relations, fostul premier suedez Carl Bildt enumeră consecințe globale de amploare, dacă Trump este reales: „SUA și-ar abandona angajamentul climatic și și-ar extinde investițiile în combustibili fosili. NATO s-ar odihni – în cel mai bun caz. Ar exista întâlniri confortabile între Trump și prietenii săi Putin și Orbán. Războaiele comerciale s-ar intensifica”.
Ucraina este probabil una dintre cele mai mari temeri în perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă, potrivit analiștilor DW. Aflat în campanie electorală, fostul președinte transmite mesaje contradictorii. Promite că, odată reales, va pune capăt războiului din Ucraina într-o zi. Apoi amenință că va opri complet ajutorul acordat Ucrainei, după care spune că va oferi Kievului mai mult decât a primit vreodată.
O analiză despre Donald Trump
„Conservatorii de bun simț argumentează că, în calitate de președinte, Trump a acționat precum un conservator de bun simț. El le-a redus impozitele doar „creatorilor de avuție”. El a combătut imigrația. Sub Trump, arată ei, inflația a fost mică, pe când Joe Biden a agravat creșterea globală a prețurilor din 2021-2022 prin stimulentul lui fiscal post-pandemic. Acum Biden, imitându-l practic pe Trump, propune noi taxe vamale pentru oțelul și aluminiul din China.Firește că – vor ridica din umeri nepăsători conservatorii de bun simț – familia Trump s-a îmbogățit profitând de pe urma președinției.
Dar tot așa s-au îmbogățit și familiile Clinton și Obama, deși, ar sublinia liberalii, ele au făcut-o după încheierea mandatelor”, concluzionează jurnalistul Simon Kuper în The Financial Times.
Citiți și: Promisiunea lui Trump: Cea mai mare deportare de migranţi