Alegeri prezidențiale SUA: Candidatul surpriză care ar putea schimba jocul electoral

Câteva indicii: este avocat specializat în protecția mediului și membru al proeminentei familii politice Kennedy.

Alegeri prezidențiale cu surprize interminabile în SUA: se prefigurează a fi o competiție în trei, între președintele Joe Biden, fostul președinte Donald Trump și…un candidat independent!

Care candidat poate obține 34% dintre voturile populare sau mai mult? Robert F. Kennedy Jr.! Are 70 de ani și este avocat specializat în protecția mediului și membru al proeminentei familii politice Kennedy.

Anul trecut, în aprilie, a lansat o campanie pentru a obține nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024, dar în octombrie a anunțat în schimb că va candida ca independent. Astăzi este un candidat independent care s-a opus Partidului Democrat și care cochetează cu partidul Libertarian.

În timp ce mulți analiști încă resping posibilitatea ca un candidat independent să câștige alegerile, se pare că numele lui Kennedy dă emoții democraților și republicanilor. Chiar dacă unii strategi susțin că un astfel de candidat „nu are nicio șansă”. Să vedem.

12 februarie 2024 Alegeri prezidențiale SUA: Robert F Kennedy Jr., o surpriză?
Alegeri prezidențiale SUA Robert F Kennedy Jr o surprizăBloomberg

Alegeri prezidențiale în SUA: Un obstacol mult mai ușor de trecut

Unele sondaje de opinie l-au indicat deja pe Kennedy la aproximativ 21% din votul popular. Și ce se întâmplă dacă își crește sprijinul cu puțin peste 1% pe lună? „Imposibil?”, spun unii dintre analiști. Într-o națiune în care 70 la sută dintre alegători au declarat că preferă ca nominalizații democrați și republicani să nu se numească Biden și Trump, „imposibilul” ar putea fi un obstacol mult mai ușor de trecut. Trebuie să ne gândim la ceea ce îi motivează pe alegătorii care se simt din ce în ce mai mult abandonați de cele două mari partide politice democrați și republicani.

Experții „garantau” în 2015 și 2016 că Donald Trump nu are nicio șansă de a obține nominalizarea…

Alegeri prezidențiale în SUA: Avertismentele lui Kennedy prind la alegătorii tineri 

Cuvintele și avertismentele lui Kennedy prind atât de mult la alegătorii tineri încât îi devansează atât pe Biden, cât și pe Trump. Scena electorală americană pare că este în mișcare. „Dar ce se întâmplă dacă Kennedy nu numai că va candida din partea Partidului Libertarian și va ajunge pe buletinele de vot ale statelor-cheie, dar va continua să atragă tot mai mulți alegători tineri și independenți, cu o mulțime de democrați și republicani nemulțumiți?”, întreabă TVR, într-o analiză.

Alegerile prezidențiale părăsesc procesul Colegiului Electoral și se mută în Congres.  Iar „Camera Reprezentanților alege președintele dintre cei trei candidați prezidențiali care au primit cele mai multe voturi electorale …”.  Dacă Kennedy ar obține 34% dintre voturi, ar exista o mare presiune asupra Camerei Reprezentanților pentru a „face ceea ce trebuie”.

Și revenim la Donald J. Trump, ales al 45-lea președinte în 2016, dovadă că un astfel de scenariu este pe deplin posibil. Iar îngrijorarea în rândul elitelor democrate și republicane e din ce în ce mai mare.

12 februarie 2024 Alegeri prezidențiale în SUA: Jocul electoral abia începe
Alegeri prezidențiale în SUA Jocul electoral abia începeWEMU

Citiți și: 

Alegeri prezidențiale SUA: De ce a a fost poreclit Biden „domnul Joe Genocid” 

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE