Joe Biden trebuie să adune alegători, toate elementele coaliției democrate tradiționale și nu numai pentru a-l învinge din nou. Semnele că baza largă de susținere a unui președinte nepopular se destramă sau se dezactivează au declanșat alarma în rândul susținătorilor săi și îl încurajează pe Trump, notează CNN.
Directorul principal adjunct de campanie al lui Biden, Quentin Fulks, a declarat la câteva ore după victoria lui Donald Trump la alegerile primare din New Hampshire de marți că președintele are o bază mult mai largă și mai puternică decât potențialul său adversar.
„Să nu uităm cum Președintele Biden l-a învins pe Trump în 2020. Și asta prin adunarea unei coaliții diverse, cu alegători de culoare, alegători tineri, alegători din suburbii, inclusiv femei din suburbii, obținând voturi din rândul alegătorilor din mediul rural, din rândul muncitorilor din statele care pot schimba soarta alegerilor”, a explicat Fulks. „Alegerile primare republicane au scos la iveală realitatea dură și incontestabilă că, în timp ce Donald Trump are sprijinul unitar al bazei sale, mișcarea MAGA (Make America Great Again), el se luptă să se facă viabil în aceste circumscripții cheie care vor decide în cele din urmă la alegerile prezidențiale din luna noiembrie a.c.
De două ori în ultimele două zile, Joe Biden a fost întrerupt la evenimentele publice de protestatari care au cerut încetarea focului în Gaza. Aceste vociferări l-au împiedicat pe Joe Biden să își transmită mesajul electoral. Furia protestatarilor este cristalizarea îndepărtării unor votanți arab-americani tineri, progresivi – cu toții elemente importante în cursa pentru câștigarea voturilor pentru realegere în statele care decid, așa-numitele „swing states”.
O decizie din partea acestor votanți care simt că nu îl mai pot sprijini moral pe Joe Biden poate avea un impact semnificativ, mai adaugă CNN.
Cum a fost când Trump a câștigat alegerile electorale republicane din Iowa
După cum anunțau sondajele, fostul președinte Donald J. Trump a câștigat adunările electorale din Iowa – primul vot în cursa pentru a desemna reprezentantul republicanilor în cursa prezidenţială din SUA.
UPDATE ORA 6:45 (ora României)
Dacă lucrurile erau clare în ceea ce privește succesul lui Donald Trump, lupta pentru locul secund a fost extrem de aprinsă. În cele din urmă, după numărarea a 90% dintre opțiuni, Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a izbutit să îl obțină.
“MULȚUMESC IOWA, VĂ IUBESC PE TOȚI!!!”, a scris Trump pe platforma sa de socializare, Truth Social.
La acest moment, Trump are 50,9% din voturi, în timp ce DeSantis a fost la 21,4% și Haley 19,0%, potrivit Edison. De precizat că acest succes reprezintă un record. Cea mai mare marjă de victorie la adunările electorale republicane din Iowa a fost de 12,8 puncte procentuale pentru Bob Dole în 1988.
Și mai este un lucru de notat. Antreprenorul în biotehnologie Vivek Ramaswamy s-a clasat pe locul 4. Un rezultat în urma căruia a declarat că iese din cursa pentru nominalizarea la președinția republicană din 2024 și că-l va susține pe Donald Trump.
UPDATE ORA 4:30 (ora României)
Procesul de vot va atrage între 100 și 120.000 de persoane, scrie presa americană. Un număr cu aproape 30% mai mic decât la precedentele alegeri, dar unul justificat și de temperaturile extrem de scăzute, notează jurnaliștii.
Aceștia scot în evidență și scorul mare izbutit de Donald Trump, care se estimează că va depăși 50 de procente. Un semn că este favorit să fie desemnat pentru a treia oară candidat în cursa prezidențială, că susținătorii republicanilor vor o revanșă după înfrângerea de la precedentele alegeri și par să fie dispuși să uite de problemele juridice ale acestuia.
Interesantă este și lupta pentru locul 2. Nikki Haley pare puțin în față, după primele ore, din punctul de vedere al opțiunilor. Și chiar l-a învins pe Trump în câteva circumscripții, în una chiar cu scor dublu.
Dacă se va impune în lupta pentru locul 2, ar însemna o lovitură dură pentru un De Santis a cărui echipă a ”bătut”, scrie NY Times, la 935.000 de uși. În replică, grupul de campanie al lui Haley a cheltuit însă, se spune, peste 22 de milioane de dolari, pentru a-l învinge pe cel care părea candidat la poziția secundă.
Desigur, vom reveni și cu rezultatele finale. Însă, până atunci, să notăm că următorul ”front” este în New Hampshire. Însă, ținând cont că vorbim despre unul cu mai mică greutate în alegeri, De Santis a plecat deja către Carolina de Sud. Acolo unde va încerca să schimbe soarta cursei electorale.
ȘTIRE INIȚIALĂ
S-a dat startul cursei pentru alegeri prezidențiale în SUA. Iowa, stat american din zona Midwest, a dat luni startul alegerilor din Partidul Republican pentru desemnarea candidatului care la scrutinul din noiembrie îl va înfrunta pe actualul preşedinte Joe Biden. Acolo, fostul său rival Donald Trump pleacă în cursa republicană ca favorit detaşat, relatează AFP şi Reuters.
Adversarii republicani ai lui Donald Trump sunt Nikki Haley și Ron DeSantis.
Pentru prima dată de la plecarea sa din funcţie, fostul preşedinte american, care are patru acuzaţii penale împotriva sa, se află în faţa judecăţii alegătorilor, dar miliardarul în vârstă de 77 de ani este pe cale să câştige aceste alegeri cruciale: potrivit sondajelor, el are în faţa rivalilor săi unul dintre cele mai mari avansuri înregistrate vreodată în SUA – aproape 50% din intenţiile de vot.
„Vom câştiga detaşat”, le-a spus Donald Trump susţinătorilor săi, promiţând să-l înlăture pe Joe Biden de la putere la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
La un miting în Indianola, Trump şi-a îndemnat susţinătorii să se îmbrace călduros şi a glumit că participanţii celibatari ar putea să-şi întâlnească viitoarele soţii, dacă se vor prezenta luni seara. „Nu puteţi sta acasă … Chiar dacă votaţi şi apoi muriţi, merită”, a spus Trump în hohote de râs.
Verdictul va fi anunţat la ora locală 19:00 (marţi, 03:00, ora României), când alegătorii se vor aduna în şcolile, barurile, bibliotecile şi staţiile de pompieri din acest stat din Midwest. După o rugăciune şi recitarea tradiţionalului jurământ de credinţă faţă de drapelul american, reprezentanţii candidaţilor vor ţine un discurs de susţinere a campionului lor, înainte ca participanţii să îşi scrie alegerea pe o bucată de hârtie. Rezultatele sunt anunţate de obicei în câteva ore.
Donald Trump intenţionează să participe în cursul serii la mai multe dintre aceste reuniuni electorale, cunoscute sub numele de „caucus”.
Patru alţi candidaţi sunt în cursă pentru a-i bloca drumul spre Casa Albă, dar doar doi dintre ei par să mai aibă o şansă.
Fosta ambasadoare ONU Nikki Haley, singura femeie din cursă, se bucură de o creştere recentă în sondaje. În vârstă de 51 de ani, ea este noua favorită a dreptei, populară în special în rândul comunităţii de afaceri.
În ceea ce-l priveşte pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, un conservator cu poziţii dure în materie de imigraţie şi avort, bărbatul în vârstă de 45 de ani şi-a pus toată încrederea în Iowa, străbătând fiecare dintre cele 99 de comitate în ultimele luni.
Un sondaj NBC îl arată pe Trump cu 48% din susţinere, în timp ce DeSantis, care miza pe o prezenţă puternică în Iowa, a coborât pe locul al treilea cu 16%. Haley, care a profitat de dezamăgirea donatorilor faţă de campania lipsită de strălucire a lui DeSantis, a urcat pe locul al doilea cu 20%.
Președintele american Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, și fostul și posibil viitorul său contracandidat republican Donald Trump, care are 77 de ani, și-au aruncat primele săgeți, la startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie 2024. Care pe care?
Aflat în Pennsylvania, liderul de la Casa Albă a profitat de faptul că se împlinesc trei ani de la asaltul eșuat asupra Capitolului.
„Este democraţia în continuare, cauza sacră a Americii, aceasta este cea mai urgentă întrebare a momentului şi este semnificaţia alegerilor din 2024. Opţiunile sunt clare. Campania lui Donald Trump este doar despre el, nu despre America, nu despre voi. Campania lui Donald Trump este obsedată de trecut, nu de viitor. El este dornic să sacrifice democraţia noastră şi să se impună la putere”, a spus Joe Biden, președintele SUA, potrivit CNN.
Din Iowa, Donald Trump a atacat pe toată lumea, pe rivalii săi republicani și, mai ales, pe președintele democrat Joe Biden: „Istoricul lui Biden este un şir neîntrerupt de slăbiciuni, incompetenţă, corupţie şi eşecuri. În afară de acestea, el se descurcă destul de bine, nu-i aşa?”.
Pe de altă parte, Curtea Supremă a Statelor Unite a anunțat că va analiza apelul echipei lui Trump referitor la decizia de a-l bloca pe fostul președinte din alegerile primare din Colorado. Judecătorii vor analiza cazul pe 8 februarie, iar alegerile primare din Colorado sunt pe 5 martie.
Alegeri prezidențiale SUA 2024: Niciodată în istoria Americii un preşedinte nu a fost destituit
Congresul american a aprobat la mijloc de decembrie 2023, formalizarea procedurii de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva actualului preşedinte democrat Joe Biden, motivată de afacerile controversate din străinătate ale fiului său, şi considerată drept o „combinaţie politică nefondată” de către şeful statului, potrivit AFP.
Niciodată un preşedinte nu a fost destituit în istoria SUA. Trei au fost puşi sub acuzare: Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 şi Donald Trump în 2019 şi 2021. Dar toţi au fost achitaţi în cele din urmă.
Procedura face parte din ancheta privind presupusele fapte de corupție din perioada în care Joe Biden a fost vicepreședintele Statelor Unite. Votul pentru punerea sub acuzare are legătură cu afacerile fiului președintelui, Hunter Biden, și a fost unul cu o diferență mică: 221 de reprezentanți au votat ”pentru” și 212 ”împotrivă”. Anchetatorii susțin că familia Biden ar fi primit peste 24 de milioane de dolari din surse externe, din România, China, Kazahstan, Rusia și Ucraina, între 2014 și 2019. Hunter Biden ar fi vândut oamenilor de afaceri dreptul de acces la tatăl sau, care era vicepreședinte, susțin republicanii.
„Joe Biden a minţit în mod repetat poporul american”, a acuzat din sala de şedinţe şeful comisiei de anchetă a Camerei, James Comer.
Republicanii „aleg să-şi piardă timpul cu o combinaţie politică nefondată”, a acuzat Joe Biden după vot. „În loc să lucreze pentru a face mai bună viaţa americanilor, prioritatea lor este să mă atace cu minciuni”, a afirmat el într-un comunicat. Preşedintele, democraţii şi fiul său neagă în mod categoric aceste acuzaţii. „Tatăl meu nu a fost niciodată implicat financiar în afacerile mele”, a declarat miercuri Hunter Biden, devenit o ţintă privilegiată a dreptei, în cursul unei neobişnuite conferinţe de presă.
Prezent în faţa Congresului american, Hunter Biden, cu un trecut marcat de dependenţe şi inculpat în două dosare de către justiţie, a recunoscut că a făcut „greşeli” în viaţa sa.
Dar el i-a acuzat pe „trumpişti” că au încercat să-l „dezumanizeze”, pentru a-l pune în dificultate pe tatăl său. Din acest motiv, el a refuzat să participe la o audiere cu uşile închise organizată de republicani, care l-au convocat să se prezinte miercuri la Capitoliu.
Preşedintele în vârstă de 81 de ani l-a susţinut întotdeauna public pe Hunter Biden, spunând adesea că este „mândru” de el. O anchetă pentru destituire, cerută de multă vreme de aleşii apropiaţi de Donald Trump cu care Joe Biden s-ar putea confrunta la alegerile din 2024, a fost deja deschisă împotriva lui Joe Biden în vară.
O primă audiere parlamentară a fost organizată chiar pe această temă la sfârşitul lui septembrie, în cadrul căreia experţii chestionaţi au convenit că în prezent nu există nimic care să justifice o punere sub acuzare a preşedintelui Biden.
„Nu există nicio dovadă că preşedintele Biden a comis vreo faptă condamnabilă”, a afirmat miercuri liderul democraţilor din Cameră, Hakeem Jeffries. Jim McGovern, membru democrat al Camerei Reprezentanţilor: Aceşti indivizi, aceşti republicani, nu lucrează pentru voi, poporul american. Ei lucrează pentru Donald Trump. El spune: „săriţi!”, ei răspund: „cât de sus?” Totul este o cascadorie politică extremă. Nu are credibilitate, nu are legitimitate şi nici integritate. Este un spectacol, o distragere a atenţiei de la faptul că republicanii nu au făcut nimic.
Republicanii cred, însă, că deschiderea formală a anchetei, adoptată numai cu voturile lor, le va oferi prerogative suplimentare, deci noi posibilităţi de a-l incrimina pe liderul democrat. „A sosit momentul să oferim răspunsuri poporului american”, a declarat miercuri, după vot, preşedintele Camerei, republicanul Mike Johnson, asigurând că va trata cu seriozitate această anchetă.
Constituţia americană prevede că Congresul îl poate destitui pe preşedinte pentru „trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte grave”. După ce şi-a finalizat ancheta, Camera Reprezentanţilor votează, cu majoritate simplă, articolele de punere sub acuzare detaliind faptele reproşate preşedintelui: este ceea ce se numeşte „impeachment” în engleză.
Dacă punerea sub acuzare este votată, Senatul, camera superioară a Congresului, l-ar judeca pe preşedinte. El ar fi foarte probabil achitat, partidul lui Joe Biden fiind majoritar în această cameră.
A patra dezbatere prezidențială republicană
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și fostul ambasador al SUA la ONU, Nikki Haley, s-au confruntat la început de decembrie, în cadrul celei de-a patra dezbateri prezidențiale republicane, în una dintre ultimele lor întâlniri înainte de prima competiție de nominalizare a partidului lor.
Această competiție va avea loc în Iowa, în mai puțin de șase săptămâni, potrivit Reuters.
DeSantis are un mic avantaj față de Haley în sondajele naționale. Dar Haley a redus decalajul și are un avantaj substanțial față de DeSantis în New Hampshire și în statul său natal, Carolina de Sud – state cruciale în lupta pentru nominalizare, deoarece sunt printre primele care aleg un candidat.
Cei doi sunt efectiv la egalitate în Iowa, unde va avea loc prima competiție republicană pe 15 ianuarie.
Președintele american Joe Biden, prezumtivul candidat al Partidului Democrat, a declarat marți că poate nu ar fi candidat pentru realegerea din 2024 dacă nu s-ar fi confruntat cu Trump, pe care îl consideră o amenințare unică la adresa democrației, potrivit Reuters.
Un al doilea mandat pentru Biden, sub semnul întrebării
Noile sondaje realizate în noiembrie 2023 au pus din nou sub semnul întrebării rațiunea unui al doilea mandat pentru Biden, care împlinește 81 de ani la sfârșitul acestei luni și care pierde sprijinul din partea alegătorilor tineri și minoritari, care au o importanță critică, chiar dacă democrații care candidează în alegerile din 2023 lovesc în probleme care rezonează, după cum notează CNN.
Un nou sondaj CNN/SSRS în rândul alegătorilor înregistrați, publicat marți, arată că fostul președinte Donald Trump îl conduce pe Biden cu 49% la 45%, ceea ce este destul de rău pentru președinte. Dar o analiză profundă a datelor dezvăluie provocări alarmante pentru Biden și întărește impresia că Trump are șanse mari la un al doilea mandat.
Mai precis, sondajul vine după sondajul New York Times/Siena College din weekend, care arată un avans semnificativ pentru Trump în majoritatea statelor de influență care probabil vor decide alegerile din 2024. Acest lucru a declanșat o altă rundă de agonie în rândul democraților cu privire la faptul că Biden ar fi trebuit să renunțe la o candidatură pentru un al doilea mandat – chiar dacă niciun contracandidat realist pentru nominalizare nu a apărut într-o nouă generație a partidului.
Sondajele slabe ale lui Biden contrastează cu o noapte electorală puternică pentru democrați marți, când alegătorii din Ohio au consacrat dreptul la avort în constituția statului, iar guvernatorul democrat Andy Beshear a câștigat un al doilea mandat în Kentucky, un stat profund roșu, potrivit proiecțiilor CNN. Democrații au câștigat Camera de Comerț din statul Virginia pentru a prelua controlul deplin al legislativului statului – o lovitură pentru guvernatorul republican Glenn Youngkin.
Acest lucru ar putea însemna că sondajele subestimează rezistența democraților sub conducerea lui Biden, așa cum au făcut-o și la alegerile intermediare de anul trecut, când a fost evitat un val roșu republican. “Alegătorii votează. Sondajele nu o fac. Acum hai să mergem să câștigăm anul viitor”, a postat Biden pe X căutând să obțină credit pentru rezultatele de marți și să injecteze un impuls în campania sa din 2024.
Există însă și o altă interpretare a rezultatelor de marți. Biden pare să fie mai puțin popular decât unele dintre politicile partidului său și decât unii dintre ceilalți candidați ai săi, ceea ce ridică posibilitatea ca altcineva să fie mai bun pentru a menține coaliția democrată unită anul viitor.
Înregistrările Casei Albe ar trebui să meargă la Arhivele Naționale
Președintele american Joe Biden a fost intervievat în cadrul unei anchete privind gestionarea documentelor clasificate după ce a părăsit vicepreședinția în 2017. Biden s-a întâlnit voluntar cu consilierul special Robert Hur la Casa Albă timp de două zile, au spus oficialii, conform BBC.
Ian Sams, un purtător de cuvânt al lui Biden, a declarat că că interviul a fost realizat în cursul zilei de duminică și luni.
„Așa cum am spus de la început, președintele și Casa Albă cooperează cu această investigație și, după cum a fost cazul, am oferit public actualizări relevante, fiind cât se poate de transparenți, în concordanță cu protejarea și păstrarea integrității investigație”, a declarat Sams reporterilor. Documentele au fost descoperite de consilierii domnului Biden într-un birou pe care l-a folosit înainte de a-și face oficială candidatura pentru Casa Albă. Primul lot de documente clasificate a fost găsit pe 2 noiembrie la Penn Biden Center, un think-tank fondat de președinte la Washington DC.
Potrivit Presidential Records Act, înregistrările Casei Albe ar trebui să meargă la Arhivele Naționale odată ce o administrație se termină, unde pot fi stocate în siguranță.
Biden a spus anterior că nu știa că documentele sunt acolo.
Președintele SUA: „Trebuie să schimbăm atmosfera otrăvitoare de la Washington”
Preşedintele american Joe Biden a denunţat pe 5 octombrie a.c., “atmosfera otravită” a vieţii politice din Statele Unite, la o zi după demiterea fără precedent a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, potrivit Bloomberg Television.
Totul în timp ce paralizia bugetară a statului federal a fost evitată la limită săptămâna trecută.
Este o premieră în istoria Congresului american: liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost demis din funcţie marţi de proprii săi colegi nemulţumiţi de concesiile făcute democraţilor în acordul pentru un buget provizoriu care să menţină finanţarea instituţiilor administraţiei SUA.
Dacă alegerile ar fi azi: Trump ar câștiga cu 52% la 42% față de Biden
Washington Post și ABC au publicat un sondaj care arată că, dacă alegerile prezidențiale 2024 din SUA ar avea loc astăzi, Trump ar câștiga cu 52% la 42% față de Biden, relatează Fox News. Respondenții au avut, de asemenea, o părere proastă despre modul în care Biden a gestionat economia și frontiera dintre SUA și Mexic, pe lângă vârsta sa.
Fostul președinte Donald Trump îl devansează în prezent pe președintele Joe Biden cu 10 puncte în rândul alegătorilor, potrivit noului sondaj.
Cu toate acestea, The Post a minimalizat rezultatele propriului sondaj după ce acesta a arătat că Trump are un avans atât de mare, arată Fox News.
“Marja considerabilă a avansului lui Trump în acest sondaj este în mod semnificativ în contradicție cu alte sondaje publice care arată că lupta pentru alegerile generale este practic la egalitate”, a scris duminică Post. “Diferența dintre acest sondaj și altele, precum și alcătuirea neobișnuită a coalițiilor lui Trump și Biden în acest sondaj, sugerează că este probabil o situație aberantă.”
Între timp, rata de aprobare a lui Biden se situează la 37%, potrivit sondajului, în timp ce 56% dintre respondenți dezaprobă activ președinția sa. Biden se confruntă cu o criză de încredere și în rândul membrilor propriului său partid, aproximativ 60% dintre respondenții democrați și cu tendințe democrate spunând că ar prefera un alt candidat.
WAPO/ABC a realizat sondajul în perioada 15-20 septembrie, folosind un eșantion aleatoriu de 1.006 adulți din SUA și contactându-i atât prin intermediul telefoanelor fixe, cât și al celor mobile. Sondajul are o marjă de eroare de 3,5%.
Echipa lui Biden nu a comentat sondajul. Trump are un avans în rândul alegătorilor mai tineri
Decizia președintelui Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, de a lansa o anchetă de punere sub acuzare a fost, de asemenea, bine cotată, 58% dintre respondenți afirmând că Biden este tras la răspundere în conformitate cu legea, ca orice alt președinte. Doar 32% au susținut că este victimizat pe nedrept, potrivit sondajului.
Trump are, de asemenea, un avans agresiv față de Biden în rândul alegătorilor mai tineri, având un avans de 20% față de Biden în rândul alegătorilor cu vârsta de 35 de ani și mai puțin.
Cu toate acestea, vârsta rămâne unul dintre cei mai nepopulari factori pentru campania de realegere a lui Biden. 70% dintre respondenți au spus că este prea bătrân pentru a ocupa o funcție, în timp ce doar 50% au spus același lucru despre Trump.
Biden, în vârstă de 80 de ani, este cea mai în vârstă persoană care a candidat vreodată la președinție în SUA, urmată îndeaproape de Trump, în vârstă de 77 de ani. Biden va avea 82 de ani în momentul în care va intra în funcție pentru un al doilea mandat.
Un mesaj postat pe platforma de socializare
Fostul preşedinte american Donald Trump a anunțat că intenţionează să se la pledoariile din deschiderea procesului său la Curtea Supremă a statului New York, în care este citat ca martor.
Un proces în cadrul căruia magnatul imobiliar şi doi dintre copiii săi sunt acuzaţi de o ”umflare” în mod ”colosal”, timp de ani de zile, a activelor lor imobiliare. Totodată, un proces care-i ameninţă lui Donald Trump imperiul imobiliar şi care reprezintă un preludiu al unui adevărat maraton judiciar al favoritului republicanilor în alegerile prezidenţiale din 2024, relatează AFP.
”Mă duc la tribunal mâine (luni) dimineaţa, ca să mă bat pentru numele şi reputaţia mea”, a anunţat miliardarul duminică seara târziu într-un mesaj postat pe platforma sa de socializare, Truth Social, în care o cataloghează pe procuroarea generală a New Yorkului drept ”coruptă”, iar pe judecătorul care judecă dosarul drept ”dezechilibrat”. ”Tot acest dosar este o impostură!!!”, scrie Trump pe rețelele sociale.
Donald Trump nu poate fi condamnat la închisoare
Inculpat penal în patru dosare, care nu i-au afectat, pentru moment, popularitatea în rândul bazei electorale, Donald Trump urmează să compare, începând de la 4 martie, într-un tribunal federal, la Washington.
El urmează să se înfăţişeze apoi în justiţia din statul New York cu privire la fraude contabile, iar apoi în Florida, cu privire la neglijenţă în gestionarea unor documente confidenţiale după ce a plecat de la Casa Albă.
Procesul care se deschide luni a căpătat în mod brusc o miză considerabilă săptămâna trecută, după ce judecătorul Arthur Engoron, care-l judecă, a apreciat că s-au stabilit ”fraude repetate” şi că Parchetul General al statului New York a demonstrat deja că Donald Trump şi ”statul major” al grupului său şi-au ”supraevaluat” activele cu sume cuprinse între 812 milioane şi 2,2 miliarde de dolari în perioada 2014-2021.
Prin urmare, acest judecător a dispus atât o retragere a licenţelor comerciale în statul New York ale lui Donald Trump şi ale celor doi copii ai săi, Eric Trump şi Donald Trump Jr, vicepreşedinţi executivi ai Trump Organization, cât şi o confiscare a societăţilor vizate în plângere, cu scopul ca acestea să fie încredinţate unor lichidatori.
Donald Trump a respins mereu aceste acuzaţii şi îşi multiplică atacurile atât împotriva procurorului Letitia James, o aleasă democrată afroamericană pe care o cataloghează drept ”rasistă”, cât şi împotriva judecătorului Arthur Engoron, pen care-l cataloghează drept ”deranjat”. El subliniază, pe reţeaua sa de socializare, că băncile care l-au împrumutat au fost rambursate ”în totalitate, cu dobândă, fără eşecuri şi fără victime”.
Procesul se anunţă tehnic, iar zeci de martori urmează să fie audiaţi, inclusiv trei dintre copiii lui Trump – Eric, Donald Jr şi Ivanka, vizată iniţial în plângere, dar care până la urmă nu a fost urmărită – sau fostul director financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg, care a făcut închisoare după ce a pledat vinovat de fraudă fiscală în alt dosar vizând grupul.
Între martori se află şi fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, care a devenit unul dintre inamicii săi juraţi, dar şi angajaţi ai băncilor care l-au împrumutat şi cabinetul de experţi contabili Mazars, care a decis în 2021 să nu mai lucreze pentru Trump Organization.
„Donald, ştiu că te uiţi”
Cei şapte candidaţi republicani la alegerile prezidenţiale americane din 2024 au început să se confrunte pe 27 septembrie, într-o nouă dezbatere televizată. Ei l-au „atacat” pe Donald Trump, marele favorit al primarelor şi marele absent al serii, relatează AFP.
„Donald, ştiu că te uiţi”, a spus fostul guvernator de New Jersey, Chris Christie, arătând cu degetul spre cameră. “Nu eşti aici în această seară, nu din cauza sondajelor, nu din cauza inculpărilor tale, ci pentru că eşti speriat”, a asigurat el.
La 23 august, în ziua primei dezbateri, Donald Trump acorda un interviu pe reţelele de socializare, în mod deliberat în acelaşi timp cu dezbaterea.
În schimburi de replici care s-au transformat deseori în cacofonie, candidaţii s-au referit şi la chestiuni economice, criticând îndelung bilanţul preşedintelui democrat pe care încearcă să îl înlăture de la Casa Albă. “Politica privind clima a lui Joe Biden este bună pentru Beijing, teribilă pentru Detroit”, a declarat fostul vicepreşedinte Mike Pence. La fel ca la prima dezbatere, fostul preşedinte a spulberat dezbaterea cu absenţa sa. Dar de data aceasta, rivalii săi s-au abţinut mult mai puţin.
“Donald Trump lipseşte de la apel”, a acuzat Ron DeSantis, considerat de unii conservatori drept noua generaţie a Partidului Republican, dar a cărui cotă de popularitate s-a prăbuşit în sondajele de opinie. Guvernatorul Floridei, care s-a făcut remarcat prin poziţiile sale şocante privind avortul, problemele LGBT+ şi imigraţia, se află acum la peste 40 de puncte în urma lui Donald Trump, potrivit agregatorului de sondaje RealClearPolitics.
Acesta este paradoxul: cu patru luni înainte de primele alegeri primare, Donald Trump, care are patru acuzaţii penale împotriva sa, continuă să zdrobească toţi concurenţii, bucurându-se în continuare de un sprijin masiv din partea valului său de susţinători. Miliardarul republican spune că se gândeşte deja la o eventuală reluare a alegerilor din 2020 – consacrând marea majoritate a atacurilor sale lui Joe Biden, preşedintele octogenar care candidează pentru realegere în noiembrie 2024.
Liderul democrat i-a luat-o înainte, apărând braţ la braţ cu liderii sindicali, marţi, în Michigan, pentru a-şi arăta sprijinul faţă de o grevă a muncitorilor din industria auto.
“Joe Biden pretinde că este preşedintele cel mai favorabil sindicatelor din istorie. Este absurd”, a atacat miercuri seara Donald Trump de la o fabrică de piese de schimb din suburbia Detroitului.
Republicanul a criticat dur politica de mediu a succesorului său, care promite să reindustrializeze acest fost bastion al industriei auto prin dezvoltarea de maşini electrice.
Michigan, care se învecinează cu Canada, a creat o surpriză prin alegerea lui Donald Trump în 2016 în detrimentul lui Hillary Clinton. Va fi unul dintre cele mai disputate state la alegerile prezidenţiale din 2024.
Biden: „Mulţi oameni par concentraţi pe vârsta mea”
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că este conştient de întrebările legate de vârsta sa, dar a spus că va candida din nou pentru a apăra democraţia americană, pe care, în opinia sa, Donald Trump vrea să o „distrugă”. „Mulţi oameni par concentraţi pe vârsta mea”, a spus preşedintele american în vârstă de 80 de ani, potrivit AFP.
„Înţeleg, credeţi-mă, o ştiu mai bine decât oricine”, a adăugat el la un eveniment de strângere de fonduri la New York, organizat cu artişti de pe Broadway. „Candidez din nou pentru că democraţia este în joc. Pentru că în 2024 vom vota din nou viitorul democraţiei. Să fie clar: Donald Trump şi susţinătorii săi republicani sunt hotărâţi să distrugă democraţia americană”, a acuzat democratul, care ar putea, în noiembrie anul viitor, să se confrunte din nou cu fostul preşedinte republican.
Tot mai multe sondaje de opinie arată că marea majoritate a alegătorilor îl consideră pe Joe Biden prea bătrân pentru a candida din nou. Campania preşedintelui american, care constă în promovarea rezultatelor sale economice bune şi a proiectelor sale ambiţioase de redresare industrială, nu a reuşit până acum să treacă în plan secund aceste preocupări legate de vârsta şi nivelul de energie al democratului.
Cu câteva zile în urmă, un editorialist influent în sfera democrată, David Ignatius, a reiterat aceste preocupări într-un editorial pentru Washington Post, care a provocat destul de multă agitaţie la Washington. Deşi îşi exprimă „admiraţia” pentru preşedintele democrat, editorialistul consideră că, prin noua candidatură, Joe Biden „riscă să anuleze cea mai mare realizare a sa, care a fost reuşita de a-l opri pe Trump”.
Problema vârstei nu este însă mult mai uşoară nici pentru fostul preşedinte republican. Iar Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, a spus într-un interviu difuzat duminică la NBC că problema lui Joe Biden nu sunt cei 80 de ani ai săi, ci „incompetenţa sa”.
Biden este „prea bătrân pentru a candida la președinție”
Majoritatea alegătorilor americani sunt de părere că Joe Biden este „prea bătrân pentru a candida la președinție”, după cum arată un sondaj prezentat recent de Wall Street Journal. La momentul alegerilor din 2024, președintele în exercițiu va avea 82 de ani. El ar încheia un ipotetic al doilea mandat prezidențial la 86 de ani.
Popularitatea președintelui Joe Biden stârnește îngrijorare în rândul democraților americani, iar mulți analiști sunt de părere că partidul va merge în cele din urmă cu un alt candidat la alegerile prezidențiale din 2024.
Cercetarea publicată de WSJ a fost realizată în perioada 24-30 august și arată că 73% dintre alegătorii înregistrați consideră că pe Joe Biden îl descrie „foarte bine” sau „oarecum bine” afirmația conform căreia „este prea bătrân pentru a candida la președinție”.
Există semne de întrebare și în privința politicilor implementate de Joe Biden
Există semne de întrebare și în privința politicilor implementate de Joe Biden. Spre exemplu, 58% dintre alegători spun că economia SUA s-a înrăutățit în ultimii doi ani.
La Washington se înmulțesc vocile – inclusiv la nivelul partidului – care susțin că democrații ar trebui să nominalizeze o altă persoană în cursa pentru Casa Albă.
Este și cazul lui Dean Phillips, un congresmen democrat din Minnesota, care i-a transmis lui Joe Biden „să dea mai departe torța”, sugerând că alegătorii nu îl vor pe actualul președinte în postura de candidat pentru un nou mandat.
Popularitatea lui Joe Biden ar putea primi și mai multe lovituri pe măsură ce ies la iveală detalii despre relațiile de afaceri pe care le-a avut fiul său, Huten Biden, peste hotare. Republicanii din Camera Reprezentanților au depistat milioane de dolari care au intrat în conturile lui Hunter din surse străine suspecte de corupție și susțin că o parte din bani ar fi ajuns direct în conturile președintelui democrat.
Citiți și: