Alegeri prezidențiale 2024. „Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. O zicală pe care liderii partidelor de guvernământ au simțit-o pe propria lor piele. Scorul obținut de Călin Georgescu și Elena Lasconi a luat prin surprindere pe toată lumea.
Victoria neașteptată a fostului președinte onorific AUR a fost piatra de temelie pentru Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. După ce s-au liniștit apele agitate de rezultatul scrutinului prezidențial, Elena Lasconi și Călin Georgescu au susținut primele declarații de presă în care au expus teme diferite: economia și războiul. Declarații de presă au fost și în tabăra perdanților, dar doar pentru a-și prezenta demisiile.
Alegeri prezidențiale 2024: Primele alianțe politice
Acum, partidele poalitice orbitează în jurul celor doi candidați rămași în cărți pentru finala prezidențială din 8 decembrie. PNL, din postura de perdant, a anunțat că o va susține pe Lasconi. Asta după ce, în timpul campaniei electorale, liberalii au susținut sus și tare că prezidențiabila USR-ului nu are nicio șansă în alegeri.
Deși atacat la foc continuu de Lasconi, fostul Secretar General Adjunct NATO, Mircea Geoană, pare că a îngropat securea războiului. O sprijină și el pe Elena Lasconi. Desigur, în tabăra USR-ului se mai află Forța Dreptei, PMP și REPER. Ludovic Orban și-a exprimat sprijinul pentru Lasconi în direct la Digi 24.
În tabăra suveraniștilor, Călin Georgescu beneficiază de sprijinul partidului AUR și posibil și SOS. Doar că,Diana Șoșoacă condiționează sprijinul. Vrea să schimbe mandatul de europarlamentar cu fotoliul de premier de la Palatul Victoria oferit de Călin Gerogescu, în scenariul în care acesta din urmă va obține victoria și în turul 2. Un alt scenariu nu este acceptat de Șoșoacă. Cel puțin pentru moment.

Bătălia pentru Cotroceni, faza pe declarații
Pentru turul doi al prezidențialelor analiștii politici anunță o luptă crâncenă. Diferența o vor face doar câteva procente. Dar nu mai mult de 5. Cursa pentru funcția supremă în stat a trecut la faza pe declarații. Elena Lasconi și Călin Georgescu au ieșit marți, 26 noiembrie cu declarații în fața alegătorilor.
Candidata USR-ului a marșat înaintea electoratului cu o retorică axată în mare parte pe teme economice. Pe alocuri, presărată cu ceva subiecte despre modernizarea sistemului de sănătate.
„Astăzi şi în fiecare zi care urmează până pe data de 9 decembrie trebuie să ne apărăm democraţia, libertatea. Îmi doresc foarte mult ca de la anul, fiecare român care munceşte, să rămână cu mai mulţi bani în buzunar. Îmi doresc spitale în care să nu intri cu o boală şi să ieşi cu mai multe”, a declarat Elena Lasconi, aspiranta USR-ului pentru jilțul de la Cotroceni.
Primărița din Câmpulung Muscel pare că a marcat cu discursul de astăzi. Cel puțin asta susține istoricul și totodată profesorul universitar Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic. „A fost cel mai bun discurs al ei. Se vede că a fost pentru prima dată mai lucrat. Ea reuşeşte să transmită, cum să spun, umanitate. Rămâne de văzut în următoarele zile, săptămâni, pentru că vor mai fi interviuri”, a declarat Armand Goșu, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din Bucrești.

Călin Georgescu s-a pus rău cu presa
La aproximativ o oră după discursul Elenei Lasconi a ieșit la declarații și Călin Georgescu. Numai că, independentul a spus pas dialogului cu reprezentanții celei de-a patra puteri în stat. De fapt, unul dintre jurnaliști l-a taxat pentru acest refuz.
„Vladimir Putin şi Serghei Lavrov răspund la întrebările presei. Democraţia aşa funcţionează. Comunicaţi cu poporul prin intermediul jurnaliştilor care vă pun întrebări, domnule Georgescu. Sunt jurnalist şi adresez întrebări unui lider politic, domnule Georgescu, care este obligat să răspundă acestor întrebări ca să îl asculte poporul căruia îi cere votul”, și-a exprimat nemulțumirea jurnalistul respectiv.
Revenind la retorica promovată de Georgescu, candidatul independent și-a centrat discursul pe fobiile românilor și pe atacuri la adresa adversarului politic în imaginea Elenei Lasconi. „Se cere poporului român prin doamna Lasconi să intre în războiul din Ucraina. Vreau să declar clar şi precis: războiul din Ucraina trebuie să înceteze urgent. Am văzut ieri cum prim manipulare au fost scoşi tinerii în stradă. Aşa cum i-a scos în stradă, aşa îi va scoate şi la război”, a declarat Călin Georgescu.

Discursuri și forme fără fond
Nu doar atitudinea lui Georgescu a fost taxată, ci și discursul. Valaeriu Turcan, analist politic și totodată profesor universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, a argumentat că tema păcii promovată de doctorul în pedologie (Călin Georgescu) este, de fapt o formă fără fond.
„Noi sprijinim Ucraina pentru ca războiul să nu vină peste noi. Acesta este motivul ajutorului pe care nu doar noi, ci toate statele europene îl dau Ucrainei. Nu înțeleg de ce domnul Georgescu tot agită această marotă. UE și NATO s-au dovedit a fi forțe ale păcii”, a declarat Valeriu Turcan.
Un alt liberal care între timp a preluat interimatul formațiunii politice din Aleea Modrogan a prezentat public decizia pe care liberalii au luat-o în privința sprijinirii candidatului pentru turul doi al alegerilor prezidențiabile. Ca o scurtă paranteză, liberalii nici n-ar fi avut prea mult variante. Mai ales că sunt în cădere liberă, iar de Ziua Națională electoratul iese din nou la vot pentru algerile legislative.

Alegeri prezidențiale 2024. Primele alianțe conturate
„Am luat o decizie astăzi ca pentru alegerile prezidențiale, pentru turul 2, în situația celor doi competitori, PNL să susțină fără niciun fel de negociere candidatura doamnei Elena Lasconi, varianta pro-europeană”, a declaratIlie Bolojan, preşedinte interimar PNL.
„PNL a spus aseară foarte clar şi răspicat că o susţine pe Elena Lasconi în turul 2 necondiţionat. Orientarea noastră euroatlantică nu este de negociat”, a adăugat și Emil Boc, prim-vicepreședinte PNL. Atitudinea pro-europeană a Elenei Lasconi a fost apreciată și de Mircea Geoană.
„Susţinerea mea merge către doamna Lasconi, singurul candidat pro UE şi pro NATO rămas în această competiţie”, a precizat și Mircea Geoană.

Alegeri prezidențiale 2024. Nu mai este loc de risc pentru PSD
Cu toate acestea, PSD nu riscă nimic și a cerut un timp de gândire până a se poziționa într-o tabără sau altă. La sediul din Kiseleff 10 a fost multă forfotă în această săptămână. Ciolacu și-a depus demisia, va mai deține președinția partidului cam până la alegerile din 1 Decembrie, iar funcția de premier o va mai acoperi până la învestirea următorului Guvern.
„După alegerile parlamentare, tot în data de 2, să comunicăm ce avem de făcut pentru turul doi la prezidenţiale. Astea sunt deciziile partidului, restul sunt speculaţii”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Însă, nu toți social-democrații au respectat ordinele de partid. Daniel Zamfir a declarat în direct la Antena 3 CNN că nu o va susține pe Lasconi.
La fel ca PSD și UDMR are rezerve în a se poziționa într-tabără înaine de alegerile parlamentare. „Trebuie să ne salvăm pe noi înşine, prima dată. Şi dacă reuşim să ne salvăm pe noi înşine, pe 1 decembrie, atunci putem contribui şi la salvarea României”, a declarat Kelemen Hunor, preşedinte UDMR.

Un polul suveranist și nu prea
Nu același lucru se poate spune și de George Simion. Președintele AUR a fost primul lider de partid care și-a exprimat sprijinul pentru Călin Georgescu. „Sunt bucuros că suveranismul a ieșit pe primul loc”, a declarat George Simion.
„Dacă dumneavoastră veţi susţine parlamentul format din SOS România, atunci şi noi vă vom ajuta pe dumneavoastră să ajungeţi preşedinte. Dăm prim-ministrul României şi guvernul României. Cine e prim-ministru? Diana Şoşoacă!”, a declarat un alt lider suveranist, Diana Șoșoacă, potrivit observatornews.ro.