Alegeri prezidențiale 2024. Prezența la vot se apropie la ora 13:00, de 20 de procente. Potrivit datelor neoficiale prezentate de Antena 3 CNN, până la ora 13:00 ar fi votat aproximativ 4 milioane de români. Primele rezultate ale scrutinului vor fi anunțate duminică la ora 21:00.
După două mandate ale președintelui Klaus Iohannis, electoratul român alege cel de-al șaselea președinte post decembrist. Emil Constantinescu este singurul lider care a refuzat să candideze pentru un al doilea mandat. Traian Băsescu și Iohannis au avut două mandate succesive.
Ion Iliescu a avut două mandate și o perioadă de interimat de la căderea regimului comunist și până la primele alegeri prezidențiale din 1990. Legea electorală adoptată în martie 1990 a statuat un mandat de doi ani pentru președintele țării, motiv pentru care Iliescu a candidat și în 1992 și ulterior în 2000.
Alegeri prezidențiale 2024: peste 2,9 milioane de români au votat până la ora 12:00
Până la ora 12:00 s-au prezentat la urne peste 2,9 milioane de români. Majoritatea dintre ei sunt bărbăți, 1,7 milioane. Pe criterii urban-rural diferența este semnificativă. Potrivit datelor existente la ora 12:00, cei mai mulți votanți au provenit din mediul urban, și aproape jumătate din ei în mediul rural.
Județul Olt s-a remarcat cu cea mai mare rată de vot, de aproximativ 10,25%, în timp ce județul Satu Mare se află la polul opus, cu o prezență de numai 5,3%. În Diaspora, cel mai vârstnic alegător care s-a prezentat la vot până la ora 12:00 are 100 de ani și a votat în Germania.

Prezența la vot în Diaspora
Românii aflați peste hotare s-au prezentat la urne mai devreme decât alegătorii din România. Estimările arată că în Diaspora, prezența la vot este mai mică față de alegerile din 2019. Oferta politică pentru aceste alegeri prezidențiale constă în 10 candidați propuși de formațiunile politice la care se adaugă patru candidați independenți.
Cu mențiunea că Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, și-a anunțat retragerea cu șase zile înainte de scrutinul prezidențial, în favoarea candidatei USR, Elena Lasconi.

Cu toate acestea, fostul premier apare pe buletinul de vot. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban poate fi și el votat, însă acest lucru atrage anularea votului. Candidații pentru funcția supremă în stat figurează pe buletinele de vot în următoarea formulă:
- Elena Lasconi – USR;
- George Simion – AUR;
- Marcel Ciolacu – PSD;
- Nicolae Ciucă – PNL;
- Kelemen Hunor – UDMR;
- Mircea Geoană – independent;
- Ana Birchall – independent;
- Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională;
- Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie;
- Ludovic Orban – Forța Dreptei;
- Călin Georgescu – independent;
- Cristian Diaconescu – independent;
- Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român;
- Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale.
Patru instituții pentru exit-pll-uri au fost acreditate de BEC pentru aceste alegeri prezidențiale. Este vorba de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde S.R.L, The Center for Internaţional Reserch and Analysis S.R.L (CIRA), Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS și ARA Public Opinion SRL, potrivit publicației Libertatea.