Au fost luate măsuri speciale la secțiile de votare pentru Alegeri prezidențiale 2024. Mii de polițiști, jandarmi și pompieri au fost mobilizați de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Ce riscă cei care încalcă legea.
Măsuri speciale de protecție și intervenție la secțiile de votare au fost luate de MAI pentru buna desfășurare a scrutinului la Alegeri prezidențiale 2024. Aproximativ 4.100 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, de la imigrări și de la alte structuri al ministerului – sunt mobilizate pentru a asigura protecția a celor 1289 de secții de votare din Capitală. De asemenea, oamenii legii se vor ocupa de protecția transporturilor cu materiale electorale și a spațiilor de depozitare a buletinelor de vot.
Alegeri prezidențiale 2024. Ce riscă cei care încalcă legea
Mita la votare, traseismul electoral, împiedicarea votului sau atacuri la secțiile de votare la Alegeri prezidențiale 2024 se pedepsesc cu închisoarea. Conform legii, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Pedepse de până la 7 ani de închisoare
Și la aceste alegeri prezidențiale 2024 se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Președintele biroului electoral face legea în secțiile de votare
Potrivit legii, președintele biroului electoral al secției de votare ia toate măsurile de ordine în localul de vot și în jurul acestuia.În această zonă de protecție a secțiilor de votare este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota. Excepție fac membrii biroului electoral al secției de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, candidații, persoanele acreditate, dar și altele prevăzute expres de lege. Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7.00-21.00, precum și continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Alegeri prezidențiale 2024. Măsuri speciale la secțiile de votare
Centrul de Comunicare al Municipului București transmite că au fost intensificate acțiunile de patrulare în zonele aglomerate, pentru a descuraja orice tentativă de tulburare a ordinii publice. Orice încălcare a legislației va fi tratată cu maximă seriozitate, iar echipele de intervenție sunt pregătite să răspundă prompt oricăror solicitări. Totodată, se va asigura fluidizarea traficului rutier în zonele din apropierea secțiilor de votare, pentru a preveni blocajele rutiere. În ceea ce privește prevenirea incendiilor, echipe specializate de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov au efectuat verificări prealabile în secțiile de votare pentru a se asigura că acestea respectă normele de siguranță.
Cine poate vota la Alegeri prezidențiale 2024
La Alegeri prezidențiale 2024, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani. Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum și persoanele aflate în arest la domiciliu, reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal. În ceea ce privește atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor MAI, mobilizate vizează paza și protecția secțiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică, cu accent pe zona localurilor de vot și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Facem un apel către toți cetățenii să respecte regulile de ordine publică și să semnaleze imediat autorităților orice incidente sau nereguli constatate. Prin colaborarea tuturor, ne asigurăm că procesul electoral se va desfășura în cele mai bune condiții, transmite Centrul de Comunicare al Municipului București.
CITIȚI ȘI: Alegeri prezidențiale: sondaj de ultimă oră. Ce candidat intră în turul 2 cu Ciolacu