Campania electorală pentru Alegeri prezidențiale 2024 s-a încheiat, oficial, sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 7.00. Continuarea propagandei electorale este interzisă și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Primele sancțiuni.
Alegeri prezidențiale 2024. Potrivit deciziei Biroului Electoral Central (BEC), după ce s-a încheiat campania electorală, se interzice afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, care se referă la alegerile pentru Președintele României. Se interzice și difuzarea de mesaje electorale în format video, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate. De asemenea, se interzice sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.
Alegeri prezidențiale 2024. Primele sancțiuni
Alegeri prezidențiale 2024. În campania electorală, efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost sesizate cu privire la săvârșirea a 189 de posibile incidente electorale, cu aproximativ 17% mai puține față de campania pentru precedentele alegeri prezidențiale. Purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a precizat că din totalul de 189 de posibile incidente electorale sesizate, 154 sunt confirmate, 6 sunt în curs de verificare, iar 29 nu s-au confirmat. Pentru soluționarea sesizărilor, angajații MAI au efectuat sau efectuează verificări cu privire la 172 de contravenții și 6 posibile infracțiuni. Angajații MAI au aplicat 46 de avertismente și 16 amenzi în valoare de 21.900 lei pentru săvârșirea a 62 de contravenții.
Mesajele pe internet și pe rețelele de socializare nu constituie infracțiune
De menționat că, potrivit MAI, nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale menținerea conținutului cu caracter electoral referitor la alegeri prezidențiale 2024, care a fost publicat în campania electorală pe paginile de Internet și pe platformele online de socializare și nu face obiectul unei promovări plătite pentru afișarea respectivului conținut ulterior încheierii campaniei electorale. Din punct de vedere al competențelor care au revenit Ministerului Afacerilor Interne, campania electorală s-a desfășurat în condiții de normalitate.
Topul manifestărilor electorale
În campania electorală, au fost 190 de manifestări electorale pentu Alegeri prezidențiale 2024. Acestea au avut loc în București și în alte 96 de localități din 36 de județe la care efectivele MAI au asigurat măsurile de ordine publică și de protecție a participanților. Toate evenimentele electorale s-au desfășurat fără incidente deosebite. Cele mai multe manifestări electorale au fost organizate în județele Ilfov (30), Vâlcea (19), Dolj (17), Ialomiţa (16) și Giurgiu (15) și s-au desfășurat, în principal, sub formă de întâlniri cu alegătorii.
Cele mai multe nereguli: afișajul electoral
Cele mai multe sesizări din campania electorală au fost despre nereguli privind afișajul electoral. Nu au fost sesizate infracțiuni de corupere a alegătorilor ori alte infracțiuni electorale. 58 dintre sesizări nu au fost de competența MAI, astfel 55 au fost transmise pentru soluționare către Autoritatea Electorală Permanentă, una către Biroul Electoral Central și 2 către Birouri Electorale Județene. Purtătorul de cuvânt al MAI, comisar șef Monica Dajbog, a mai precizat că „în ceea ce privește sarcinile care revin MAI pe parcursul acestei zile, pe lângă menținerea climatului de siguranță publică, vă reamintesc că angajații MAI vor asigura protecția buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale pe timpul transportului de la locurile de depozitare către secțiile de votare.”. De asemenea, președinții birourilor electorale ale secțiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenți la sediile secțiilor de votare, astăzi la ora 18,00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare și pentru fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.
Peste 18.000 de secții de votare
Pe parcursul nopții, angajații MAI vor asigura măsurile de protecție a celor peste 18.968 de secții de votare constituite la nivel național. Secțiile de vot vor fi predate președinților birourilor electorale, mâine dimineață, la ora 6, cu sigiliile intacte. În misiunile de astăzi sunt implicați aproximativ 35.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, numărul efectivelor fiind suplimentate cu o mie de lucrători. De asemenea, s-a decis suplimentarea efectivelor care vor acționa în ziua votului de la 43.000 la peste 45.000 de angajați MAI. Aceștia vor menține ordinea publică la nivelul întregii țări, vor asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot și intervenția rapidă pentru cercetarea posibilelor incidente electorale.
Documente de identitate la urgență
Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să voteze la Alegeri prezidențiale 2024, dar nu au documente de identitate valabile, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor, cu sediul în București, are program de lucru cu publicul atât astăzi, cât și mâine, de la ora 7 până la ora 21.00. Pentru verificarea programului de la nivelul serviciilor județene de evidență a persoanelor, consultați pagina de Internet a instituției care vă interesează.
Centrul Național de Conducere Integrată pentru Alegeri prezidențiale 2024
Alegeri prezidențiale 2024. Misiunile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne în contextul alegerilor vor fi coordonate și monitorizare de la nivelul Centrului Național de Conducere Integrată. Comandamente operaționale similare au fost activate la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, la Poliția Capitalei și în toate județele, la sediile inspectoratelor de poliție, fiind formate din reprezentanți de la toate structurile MAI care au atribuții legate de procesul electoral. De asemenea, în fiecare județ, au fost trimiși de la București, ofițeri cu experiență pentru a oferi sprijin și îndrumare colegilor din teritoriu.
CITIȚI ȘI: Alegeri prezidențiale 2024. Măsuri speciale la secțiile de votare