Din momentul în care se închid urnele, la ora 21:00, începe numărătoarea voturilor, iar românii află primele rezultate ale alegerilor parlamentare.
Primele rezultate ale exit poll-ului realizat de CURS la alegerile parlamentare de duminică, 1 Decembrie, au fost prezentate la ora 21.00, la TVR INFO. Sunt rezultate valabile până la ora 19.00, pe teritoriul României.
Potrivit exit-poll-ului, ordinea pentru Camera Deputaților este următoarea :
PSD – 26%
AUR 19%
PNL 15,5%
USR 15,5%
SOS 5,5%
POT 5,5%
UDMR 5%
SENS 3,3%
Alt partid 2,4
REPER 1,2%
PMP – FD 1,1%
Potrivit exit-poll-ului, ordinea pentru Senat este următoarea:
PSD 26,1%
AUR 19,2%
PNL 15,9%
USR 15,6%
SOS 5,4%
POT 5,4%
UDMR 5%
SENS 3,2%
Alt partid 1,7%
REPER 1,3%
PMP-FD 1,2%
În diapora au fost numărate 3,05% din voturi. Rezultatele sunt încărcate în timp real pe site-ul AEP.
Potrivit unui sondaj la urne, realizat de INCSCOP, partidul Social Democrat (PSD) este pe locul întâi cu 25,1% respectiv 24,8% în preferințele alegătorilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat.
Pe locul al doilea este clasat partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu 19,9% pentru Camera Deputaţilor, respectiv 21,6% pentru Senat, în preferințele alegătorilor.
Partidul Naţional Liberal (PNL), în cadrul acestui sondaj ocupă locul 3 cu 13,7% pentru Camera deputaţilor, respectiv 14,6% pentru Senat, în preferințele alegătorilor.
Urmează partidul Uniunea Salvați România (USR) are 13,3% pentru Camera deputaţilor, respectiv 12,6% pentru Senat, in preferințele alegătorilor.
Partidul Oamenilor Tineri (POT) este preferat de 5,4% de alegători pentru Camera Deputaţilor, respectiv 5,2% pentru Senat.
Urmează UDMR este preferat de 5% din alegători pentru Camera Deputaţilor, respectiv 4.8% pentru Senat.
Sondajul, realizat în ziua votului, este reprezentativ pentru populația cu drept de vot de pe teritoriul României şi a fost realizat pe un eşantion de 3.100 de persoane, cu o eroare de +-1,8%.
BEC a acreditat patru instituții pentru realizarea exit-poll-urilor
Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat patru instituții pentru realizarea exit-poll-urilor în acest an. Acestea sunt: Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde S.R.L, The Center for Internaţional Reserch and Analysis S.R.L (CIRA), Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS și ARA Public Opinion SRL. Operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării date de BEC, în imobilele în care funcţionează secţiile de votare, în curţile acestora, în intrările în curţi, în jurul sediilor secţiilor de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 de metri, fără a avea acces în interiorul încăperilor în care sunt organizate secţiile de votare.
Aceste sondaje vor oferi o estimare inițială a rezultatelor alegerilor prezidențiale, înainte de numărătoarea oficială a voturilor. La alegerile parlamentare 2024 din România sunt așteptați la vot aproape 19 milioane de cetățeni. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Alegătorii aflați în situația de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.
Citiți și: Alegeri parlamentare 2024. Occidentul a desemnat deja câștigătorul pentru Parlamentul României