La doar o săptămână după ce a votat pentru primul scrutin prezidențial, electoratul român este chemat din nou la urne pentru alegeri parlamentare, chiar de Ziua Națională.
Publicația britanică The Guardian a rezervat un articol întreg pentru alegerile parlamentare din România. Britanicii au scris că partidele de extremă dreapta vor obține câștiguri semnificative.
Alegeri parlamentare. Cum văd britanicii situația din România
Aceeași publicație a mai scris că situația primului tur prezidențial încă nu a fost tranșată. Însă, rezultatul obținut de Călin Gerogescu a surprins pe toată lumea. Potrivit Autorității Electorale Permanente renumărarea voturilor ar trebui finalizată până la finalul acestei zile.
Diferența dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu, inițial de puțin peste 2700 de voturi a trecut pragul de 4.600 de voturi în urma renumărării. Jurnaliștii britanici au mai scris că partidele de extremă dreapta, AUR, SOS și chiar și POT, entitate politică înființată pe ultia sută de metri, vor obține rezultate importante în alegerile legislative.
Alegeri parlamentare. AUR ar urma să învingă PSD-ul
Conform calculelor realizate de britanici, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se clasa în alegerile parlamentare de duminică peste scorul pe care îl va obține de Partidul Social Democrat condus de marele perdant la primului scrutin prezidențial, Marcel Ciolacu.
The Guardian nu l-a menajat pe Călin Georgescu, marea surpriză din 24 noiembrie, de altfel un necunoscut în politica românească a ultimilor cinci ani. Jurnaliștii britanici l-au catalogat pe Georgescu a fi un „independent de extremă dreapta favorabil regimului de la Moscova.
Scena politică, dinamitată de victoria independentului Călin Georgescu
De asemenea, mai spun britanicii, rezultatul alegerilor din 24 noiembrie a dinamitat scena politică de la București, Liderii partidelor de guvernământ, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu și-au prezentat demisiile. Președintele PNL a fost înlocuit de Ilie Bolojan, în timp ce Ciolacu va mai conduce gruparea din Kiseleff 10 până la finalul alegerilor parlamentare.
„Ambele alegeri sunt considerate esențiale pentru direcția viitoare a României, până acum un aliat de încredere al UE și al NATO, important din punct de vedere strategic pentru sprijinul occidental acordat Ucrainei, care a evitat în mare măsură naționalismul de la ieșirea din comunism în 1989”, a notat The Guardian.