Alegătorii din SUA merg la urne pe 5 noiembrie pentru a-și alege următorul președinte. Marea întrebare este, în momentul de față, potrivit analiștilor: Va avea Donald Trump un al doilea mandat ca președinte al SUA, sau America va fi condusă de prima femeie președinte, în persoana Kamalei Harris? Ce spun ultimele sondaje.
„Pe măsură ce se apropie ziua alegerilor, vom urmări sondajele și vom vedea ce efect are campania asupra cursei pentru Casa Albă”, scrie BBC News. Cine conduce sondajele naționale, potrivit sursei? Harris a avut un avans mic față de Trump în mediile naționale ale sondajelor de când a intrat în cursă la sfârșitul lunii iulie și rămâne în frunte – așa cum se arată în graficul de mai jos, cu ultimele cifre rotunjite la cel mai apropiat număr întreg.
Harris a înregistrat o creștere a numărului de sondaje în primele săptămâni ale campaniei sale, construind un avans de aproape patru puncte procentuale spre sfârșitul lunii august. Cifrele au fost relativ stabile până în septembrie, chiar și după singura dezbatere dintre cei doi candidați din 10 septembrie, care a fost urmărită de aproape 70 de milioane de oameni.
În ultimele zile, decalajul dintre ele s-a strâns, așa cum puteți vedea în graficul de urmărire a sondajelor de mai jos, liniile de tendință indicând mediile și punctele indicând rezultatele sondajelor individuale pentru fiecare candidat.
Sondaje foarte strânse
Deși aceste sondaje naționale reprezintă un ghid util cu privire la cât de popular este un candidat în întreaga țară, ele nu sunt neapărat o modalitate exactă de a prezice rezultatul alegerilor, mai notează BBC.
Asta pentru că SUA utilizează un sistem de colegiu electoral, în care fiecărui stat i se acordă un număr de voturi aproximativ în concordanță cu dimensiunea populației sale. Un total de 538 de voturi ale colegiului electoral sunt puse în joc, așa că un candidat trebuie să atingă 270 pentru a câștiga.
Există 50 de state în SUA, dar pentru că majoritatea votează aproape întotdeauna pentru același partid, în realitate există doar o mână în care ambii candidați au șansa de a câștiga. Acestea sunt locurile în care alegerile vor fi câștigate și pierdute și sunt cunoscute ca state de câmp de luptă sau state swing.
În momentul de față, sondajele sunt foarte strânse în cele șapte state considerate câmpuri de luptă în aceste alegeri și niciunul dintre candidați nu are un avans decisiv în niciunul dintre ele, conform mediilor sondajelor.
Dacă te uiți la tendințele de când Harris s-a alăturat cursei, acest lucru ajută la evidențierea unor diferențe între state. Dar este important de reținut că există mai puține sondaje de stat decât sondajele naționale, „așa că avem mai puține date de continuat și fiecare sondaj are o marjă. de eroare, ceea ce înseamnă că numerele ar putea fi mai mari sau mai mici”, potrivit BBC.
În Arizona, Georgia, Nevada și Carolina de Nord, liderul în sondaje s-a schimbat de câteva ori de la începutul lunii august, dar Trump are un mic avans în toate în acest moment. În celelalte trei state – Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – Harris a condus de la începutul lunii august, uneori cu două sau trei puncte, dar în ultimele zile sondajele s-au înăsprit semnificativ, iar Trump are acum un avantaj foarte mic în Pennsylvania.
Toate cele trei state au fost bastionuri ale democraților înainte ca Trump să le înroșească pe drumul său către câștigarea președinției în 2016. Biden le-a reluat în 2020 și dacă Harris poate face același lucru, atunci va fi pe cale să câștige alegerile.
Ca un semn al modului în care s-a schimbat cursa de când Harris a devenit candidatul democrat, în ziua în care Biden a renunțat la cursă, îl urma pe Trump cu aproape cinci puncte procentuale, în medie, în cele șapte state swing.
Harris sau Trump? Foarte greu de prezis
În Pennsylvania, Biden era în urmă cu aproape 4,5 puncte procentuale când a renunțat, așa cum arată graficul de mai jos. Este un stat cheie pentru ambele campanii, deoarece are cel mai mare număr de voturi electorale dintre cele șapte și, prin urmare, câștigarea lui facilitează atingerea celor 270 de voturi necesare.
Cifrele pe care BBC le-a folosit în graficele de mai sus sunt create de site-ul web de analiză a sondajelor 538, care face parte din rețeaua de știri americană ABC News. Pentru a le crea, 538 colectează datele din sondaje individuale efectuate atât la nivel național, cât și în statele câmp de luptă de o mulțime de companii de sondaje.
Ca parte a controlului său de calitate, 538 include doar sondaje de la companii care îndeplinesc anumite criterii, cum ar fi să fie transparent cu privire la câți oameni au sondat, când a fost efectuat sondajul și cum a fost efectuat sondajul (apeluri telefonice, mesaj text, online etc.) ).
Puteți citi mai multe despre metodologia 538 aici.
În acest moment, sondajele sugerează că Kamala Harris și Donald Trump se află la câteva puncte procentuale unul de celălalt în toate statele swing – și când cursa este atât de aproape, este foarte greu de prezis câștigătorii. Aşa-numitele „swing states” sunt state cu o populaţie însemnată şi care oscilează între republicani şi democraţi, așadar pot da un vot nu neapărat previzibil. În 2024, se preconizează că aceleași state care au jucat un rol decisiv la alegerile din 2020 vor juca un rol la fel de important. Wisconsin oferă 10 voturi în Colegiul Electoral, Pennsylvania oferă 19 voturi, Michigan oferă 15 voturi, Carolina de Nord oferă 16 voturi, Nevada oferă 6 voturi, Georgia oferă 16 voturi, iar Arizona oferă 11 voturi, pentru un total de 93 de voturi.
Sondajele au subestimat sprijinul pentru Trump atât în 2016, cât și în 2020. Companiile de sondaje vor încerca să rezolve această problemă în mai multe moduri, inclusiv cum să facă ca rezultatele lor să reflecte componența populației cu drept de vot.
Aceste ajustări sunt greu de făcut corect, iar cei care realizează sondajele trebuie să facă în continuare presupuneri studiate despre alți factori, cum ar fi cine se va prezenta de fapt la vot pe 5 noiembrie, concluzionează BBC.